
Μία νέα ευκαιρία για επιλογή διαφορετικού μοντέλου αξιοποίησης των λιμανιών βλέπει ότι διανοίγεται μετά την κυβερνητική απόφαση για ματαίωση του διαγωνισμού πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» o Θάνος Πάλλης, καθηγητής Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός ότι ενδυναμώνεται πανευρωπαϊκά η συζήτηση για τη γεωστρατηγική σημασία των λιμένων, όπως προκύπτει και από τις εξελίξεις στο λιμάνι του Αμβούργου.
Διαβάστε επίσης – Mητσοτάκης: Γιατί ματαιώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Θάνος Πάλλης εξηγεί ότι το μοντέλο που κυριαρχεί στην αξιοποίηση των λιμανιών στην Ευρώπη είναι «δημόσιος φορέας διοίκησης – ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών» και δεν αμφισβητείται. Αλλάζουν όμως, όπως λέει, τα χαρακτηριστικά του. Πρώτον, υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αποφυγή ελέγχου των λιμένων από ναυτιλιακές εταιρείες και τις συμμαχίες τους. Αφετέρου, πληθαίνουν οι συγχωνεύσεις λιμενικών αρχών, για παράδειγμα σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά, αλλά και την Κίνα, με σκοπό τον ορθολογικό σχεδιασμό των υποδομών, την προσαρμογή στο νέο ενεργειακό περιβάλλον και την ισχυροποίηση των λιμενικών αρχών έναντι των χρηστών τους.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, συμπληρώνει, καμία πτυχή αυτής της συζήτησης δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η επιλογή σποραδικών πωλήσεων λιμένων, σε συνδυασμό με την απραξία όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο των μικρότερων λιμένων, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το ελληνικό λιμενικό σύστημα.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Θάνος Πάλλης είπε ότι «προφανώς, η κυβερνητική απόφαση εντάσσεται στον γεωπολιτικό σχεδιασμό της χώρας μας, και θα μπορούσα να προσθέσω ότι από αυτή την άποψη υπάρχουν ενδείξεις πως δεν ξάφνιασε τους εμπλεκόμενους. Αν συνυπολογίσουμε ότι η δραστηριότητα του συγκεκριμένου λιμένα παραμένει συγκριτικά μικρή ίσως αποτελέσει μεμονωμένη απόφαση». Πρόσθεσε ότι παραμένει όμως μια σημαντική εξέλιξη καθώς αναδεικνύει τους κινδύνους τους οποίους παράγει το ιδιόμορφο ελληνικό πρότυπο αποκρατικοποιήσεων της λιμενικής βιομηχανίας. Η ακύρωση του διαγωνισμού είναι μια υπενθύμιση της γεωστρατηγικής σημασίας των λιμένων. Ερχεται μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου ανάλογη συζήτηση γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αμβούργο.
Νέες προκλήσεις
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Θάνος Πάλλης υπογραμμίζει τις νέες προκλήσεις για τα λιμάνια, καθώς όπως σημειώνει το θαλάσσιο εμπόριο συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε λίγες και ισχυρές συμμαχίες ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών οι οποίες αποκτούν σημαντική διαπραγματευτική δύναμη στις συνθήκες εξυπηρέτησής τους και στα κόστη που επιβάλλουν στις τοπικές οικονομίες – πιέζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, μεταφορικές αλυσίδες, και τελικά καταναλωτές.
Σε αυτές τις συνθήκες, η πώληση του λιμανιού, ανεξαρτήτως αγοραστή, είναι δυνητικά καταστροφική επιλογή, τονίζει ο καθηγητής του ΠΑΠΕΙ. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προϋποθέτει την παρουσία ιδιωτικών παρόχων λιμενικών υπηρεσιών και έναν ιδιαίτερα ισχυρό δημόσιο φορέα διοίκησης λιμένα. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν, συνεχίζει, να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής και το ΤΑΙΠΕΔ για αλλαγή πλεύσης. Να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και στους διαγωνισμούς της Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξάλλου, αν προχωρήσει σε παραχωρήσεις χρήσεων είναι περισσότερο από δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Ποιοι τομείς έδωσαν τα νέα ρεκόρ εσόδων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ το 2024
Για πρώτη φορά το αντάλλαγμα από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ήταν μειωμένο

ΟΛΠ Α.Ε.: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)