Ανοίγει ο δρόμος για μείωση της ηλικίας ψήφου στη Νέα Ζηλανδία, μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε τη Δευτέρα ότι η τρέχουσα ηλικία ψηφοφορίας των 18 ετών στη χώρα ήταν μεροληπτική.

Την υπόθεση , η οποία εκδικάζεται από το 2020, έφερε στις δικαστικές αίθουσες η ομάδα «Make It 16», η οποία θέλει να μειωθεί η ηλικία για να συμπεριλάβει τα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η τρέχουσα ηλικία ψήφου των 18 ετών δεν συνάδει με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της χώρας, η οποία δίνει στους ανθρώπους το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένοι από διακρίσεις λόγω ηλικίας όταν έχουν φτάσει τα 16.

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση αυτή ενεργοποιεί μια διαδικασία κατά την οποία το θέμα πρέπει να έρθει στο κοινοβούλιο για συζήτηση και να εξεταστεί από μια επίλεκτη κοινοβουλευτική επιτροπή. Αλλά δεν αναγκάζει το κοινοβούλιο να αλλάξει την ηλικία των εκλογών.

«Αυτό είναι ιστορία», δήλωσε ο ένας εκ των επικεφαλής της Make It 16, ο Κέντεν Τίπλερ, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν μπορούν να αγνοήσουν ένα τόσο σαφές νομικό και ηθικό μήνυμα. Πρέπει να μας αφήσουν να ψηφίσουμε».

Η ομάδα αναφέρει στον ιστότοπό της ότι δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για να σταματήσουν τα 16χρονα να ψηφίζουν όταν μπορούν να οδηγούν, να εργάζονται με πλήρες ωράριο και να πληρώνουν φόρους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συντάξει νομοθεσία για τη μείωση της ηλικίας στα 16, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Προσωπικά υποστηρίζω τη μείωση της ηλικίας ψήφου, αλλά δεν είναι θέμα μόνο για μένα ή ακόμα και για την κυβέρνηση, οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού νόμου αυτού του είδους απαιτεί το 75% της κοινοβουλευτικής υποστήριξης», υπογράμμισε.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν μικτές απόψεις για το θέμα. Το Κόμμα των Πρασίνων θέλει άμεση δράση για τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16, αλλά το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό κόμμα, δεν υποστηρίζει την αλλαγή.

«Προφανώς, πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή κάπου», είπε ο ηγέτης του Εθνικού κόμματος Κρίστοφερ Λούξον. «Είμαστε άνετοι με το 18».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας