«Επίθεση», παράλληλα με την κυβέρνηση, για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και κεφαλαίων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, σχεδιάζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 96 θεσμικοί επενδυτές, που διαχειρίζονται περί τα 30 δισ. δολάρια, ενώ έγιναν 527 συναντήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος επεσήμανε ότι το φετινό Συνέδριο δεν ήταν παρά η αφετηρία της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η νέα διοίκηση για την αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπάρχει η σκέψη να γίνεται κάθε έτος το συγκεκριμένο Επενδυτικό Συνέδριο, ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή με την επέκταση της συνεργασίας του ΧΑ στο μέλλον με τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους.

Επίσης σχεδιάζονται παρουσιάσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, καθώς σε αυτές τις περιοχές είναι σήμερα συσσωρευμένα μεγάλα κεφάλαια.

Διαβάστε επίσης – Σταϊκούρας: «Χρονιά ιστορικού ρεκόρ στις επενδύσεις το 2022»

Στόχος η αναβάθμιση της αγοράς

Ο κ. Γ. Κοντόπουλος έθεσε ως στόχο για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά από σχεδόν 1,5 έτος, ευελπιστώντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμε να για την είσοδό της στις αναπτυγμένες αγορές. Ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας η οποία εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Επίσης επεσήμανε ότι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Το ρίσκο των εκλογών

Πολλές ερωτήσεις τέθηκαν στο Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο για το πολιτικό ρίσκο ενόψει των εκλογών. Η ελληνική πλευρά έστειλε το μήνυμα ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης τονίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν σημαντικά οι προτεραιότητες και ο τρόπος διακυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά πρωθυπουργός συμμετείχε σε αντίστοιχη συνάντηση προσκαλώντας τους ξένους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα, καθώς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει αρχίσει να αποκτά βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Τόνισε σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, ότι το 2022 θα είμαστε κοντά στο 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8%, τρεις φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στις συναντήσεις με τους επικεφαλής των ξένων επενδυτών τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις θα συνεχιστούν και το 2023 μετά από μία χρονιά ρεκόρ το 2022.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επεσήμανε στους ξένους επενδυτές πως είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα όταν είναι βασισμένες στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, τόνισε το υψηλό ενδιαφέρον για την αγορά των μεριδίων των τραπεζών που θα διαθέσει το ΤΧΣ, μόλις εγκριθεί η στρατηγική αποεπένδυσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες