
Χρονιά αυξήσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι θα είναι το 2023, οι οποίες ωστόσο δεν θα καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Ηδη μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως από τον τουριστικό κλάδο, την πληροφορική και το λιανεμπόριο, έχουν ανακοινώσει αυξήσεις μισθών για το νέο έτος. Κι αυτό, πέραν από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από την ερχόμενη Πρωτομαγιά.
Ενδεικτικά, η νέα διετής κλαδική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) θα προβλέπει αύξηση 5,5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024. Παράλληλα, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της αλυσίδας Σκλαβενίτη, η οποία ανακοίνωσε αυξήσεις και νέες παροχές ύψους 25 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 29.500 εργαζομένων της. Οι αυξήσεις αγγίζουν τα 17 εκατ. ευρώ και φτάνουν μέχρι 5,50%.
Διαβάστε επίσης: Πώς το σκληρό πόκερ για τους μισθούς στη Γερμανία επηρεάζει όλη την Ευρώπη
Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, ταυτόχρονα με τις πληθωριστικές πιέσεις και τον ανοδικό κύκλο, έχουν οδηγήσει στην πράξη σε μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία διετία, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν. Αυτό παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και στην ευρωζώνη, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, οι μισθοί στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,1% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος έναντι αύξησης 3,7% στο πρώτο τρίμηνο.
Πόσο θα αυξηθούν
Ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει ότι η αύξηση της μέσης αμοιβής εργασίας, σε ονομαστικούς όρους, αναμένεται να προσεγγίσει το 2-2,5% το 2022 και το 1,5% το 2023. Η εν λόγω αύξηση, σε συνδυασμό με εκτιμώμενη άνοδο της απασχόλησης κατά 4,5% το 2022 και 1,5% το 2023, εκτιμάται ότι οδηγεί σε ετήσια αύξηση της συνολικής αμοιβής εργασίας κατά περίπου 6,5% το 2022 και 3% το 2023. Επιπλέον, άλλες πηγές μη μισθολογικού εισοδήματος των νοικοκυριών που ομαδοποιούνται στην κατηγορία «μικτό εισόδημα» αναμένεται, επίσης, να παρουσιάσουν ισχυρή αύξηση 10% το 2022 και 4,5% το 2023. Οπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Εθνικής, η ελληνική αγορά εργασίας ξεκίνησε με αυξανόμενη δυναμική το 2022, μετά από ένα ενθαρρυντικό 2021, όπου η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση (+4,5% ετησίως το 2ο εξάμηνο του 2021), με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί σε χαμηλό 11,5 ετών στο 12,8% τον Δεκέμβριο του 2021. Το 1ο τρίμηνο του 2022, η αύξηση της απασχόλησης εκτινάχθηκε στο 12% σε ετήσια βάση (ενισχυόμενη εν μέρει και από τη χαμηλότερη βάση σύγκρισης λόγω των περιορισμών της πανδημίας στις αρχές του 2021), ξεπερνώντας το προ πανδημίας επίπεδο την ίδια περίοδο το 2019 κατά 9,6% (ή κατά 256 χιλιάδες εργαζόμενους).
Την ίδια στιγμή, οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών (σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη) αυξήθηκαν περαιτέρω σε 124 χιλ. τον Απρίλιο του 2022, σε σύγκριση με 33 χιλ. τον Απρίλιο του 2021 και αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς η τουριστική δραστηριότητα θα πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν απότομα προς τα πάνω, καθώς αρχικά έδειχναν μία αύξηση μόνο 2,8%, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ανοδική αναθεώρηση και για τα στοιχεία των επόμενων μηνών.
Πάντως, την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός (ιδιωτικός τομέας), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα σε 12 μήνες (876 ευρώ).


Latest News

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Ειδική ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο γουνοποιίας
Οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες

Συνεχίζεται η πτώση της ανεργίας - Στο 11,6% τον Δεκέμβριο
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 545.372 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 57.565 άτομα

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι επαγγελματίες θα λάβουν σήμερα επιστροφή εισφορών
Αναμένεται να πιστωθούν ποσά συνολικού ύψους άνω των 13 εκατ. ευρώ

«Θηλιά για τους μικρομεσαίους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών»
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης εκφράζει τον φόβο για δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών

Αποκαλυπτική έρευνα: «Φορολογικά υποζύγια» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι
Υπέρμετρη η επιβάρυνση και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης

Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα - Ποιοι είναι οι «τυχεροί»
Ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα εφόσον η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%

Σε ειδικά δωμάτια και με τάμπλετ οι έλεγχοι από εφοριακούς - Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο»
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο των 6 νέων Ελεγκτικών Κέντρων

Ποιες φοροπαγίδες ενεργοποιεί το φορολογικό διαζύγιο [20 ερωταπαντήσεις]
«Τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το φορολογικό διαζύγιο

Στο «χορό των αυξήσεων» και οι δημόσιοι υπάλληλοι
Τι περιλαμβάνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο ξεκινά το 2024 - Η κατάρρευση των αμοιβών του δημοσίου τομέα – κατά 17,1% - την δεκαετία της οικονομικής κρίσης