Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι Ευρώπη θα καταφέρει να «αντεπεξέλθει αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο» εκφράζει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Engie, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιστάθμιση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου με προμήθειες από αλλού, αλλά και για τη μείωση της ζήτησης.

«Για αυτόν τον χειμώνα, η αίσθηση είναι ότι θα τα καταφέρουμε», καθώς οι αποθήκες είναι ακόμα σχεδόν γεμάτες στη δυτική Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Engie SA, Jean-Pierre Clamadieu, σε συνέδριο στο Παρίσι την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Το κρύο που έρχεται θα «δοκιμάσει» τα ενεργειακά συστήματα

«Οι ειδικοί μας στην Engie έχουν την αίσθηση ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε τον επόμενο χειμώνα χωρίς πάρα πολλές δυσκολίες».

Διαβάστε επίσης – «Κατέρρευσαν» οι εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη

Αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον καιρό, την ικανότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να αποκτά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, είπε ο Clamadieu.

Παραδόσεις LNG

Και πρόσθεσε, ότι οι παραδόσεις LNG στην Ευρώπη είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα σε όλη την περιοχή, πιθανότατα εξαντλώντας τα αποθέματα και δοκιμάζοντας την ικανότητα των καταναλωτών να περιορίζουν την κατανάλωση.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα κάπως αισιόδοξα σχόλια του Clamadieu έρχονται σε αντίθεση με τις ανησυχίες που εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τον περασμένο μήνα. Ορισμένοι προμηθευτές είπαν επίσης ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος επειδή η απότομη μείωση της ρωσικής προσφοράς θα καταστήσει πιο δύσκολη την αναπλήρωση των αποθηκών.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση LNG στην Κίνα θα μπορούσε να αναθερμανθεί εάν η οικονομία της ανακάμψει μετά τα lockdown που σχετίζονται με την Covid.

Η Ευρώπη θα εξισορροπήσει ξανά την αγορά φυσικού αερίου της όταν θα μπορέσει να υπογράψει νέες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συμβάσεις  με προμηθευτές, με δήλωσε ο πρόεδρος της Engie. Εν τω μεταξύ, η ήπειρος θα αντιμετωπίσει ακριβό κόστος για τα καύσιμα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να συμφωνήσει για ανώτατα όρια τιμών ή να εφαρμόσει αποτελεσματικές κοινές αγορές LNG, κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια