Οι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν νωρίτερα σήμερα από τη Βόρεια Κορέα προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, γνωστής επίσης ως Θάλασσας της Ιαπωνίας, έφθασαν σε ύψος περίπου 500 χιλιομέτρων προτού καταπέσουν στη θάλασσα, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι έφθασαν σε υψόμετρο 550 χιλιομέτρων και κάλυψαν απόσταση 250 χιλιομέτρων.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει σε αριθμό πυραυλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου φέτος.
Οι νέες εκτοξεύσεις σημειώθηκαν λίγα 24ωρα αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως δοκίμασε «με επιτυχία» νέο κινητήρα «στερεού καυσίμου», ικανό να δώσει «μεγάλη ώθηση», που δυνητικά θα της επιτρέψει να αναπτύξει πολύ πιο προηγμένα όπλα.
Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα στην ιαπωνική ΑΟΖ
Γείτονες σε… επαγρύπνηση
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο, έγιναν από την περιοχή Τογκτσάγκ-ρι, στην επαρχία Βόρεια Πιογκάν, στις 11:13 και στις 12:05 (τοπικές ώρες· στις 04:13 και στις 05:05 ώρες Ελλάδας), προς ανατολική κατεύθυνση.
«Ο στρατός μας ενίσχυσε την επιτήρηση και την επαγρύπνησή του συνεργαζόμενος στενά με τις ΗΠΑ και βρίσκεται τώρα σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας», τόνισε το νοτιοκορεατικό ΓΕΕΘΑ.
Για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής μας και της διεθνούς κοινότητας» που είναι «απόλυτα απαράδεκτη» έκανε λόγο ο ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Τοσίρο Άσο.
Προχθές Παρασκευή, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε πως δοκιμάστηκε «κινητήρας στερεού καυσίμου με μεγάλη ώθηση», κάνοντας λόγο περί «επιστημονικής και τεχνολογικής εγγύησης για την ανάπτυξη νέου όπλου στρατηγικού τύπου».
Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να δίνει τεράστια έμφαση στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα, επιδιώκει να αποκτήσει μεγάλο οπλοστάσιο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).
NYT: «Η Μόσχα αγοράζει όπλα από τη Βόρεια Κορέα»
Νέος κινητήτας «στερεού καυσίμου»
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλοι όσοι κατασκευάζει βασίζονται σε κινητήρες υγρού καυσίμου και ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε πέρυσι στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη κινητήρων στερεού καυσίμου, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να αποκτήσουν πολύ πιο εξελιγμένους πυραύλους.
Ανάμεσα στους στόχους που όρισε ήταν ακριβώς να αναπτυχθεί ICBM με στερεό καύσιμο, ικανός να εκτοξεύεται είτε από χερσαίες θέσεις ή από υποβρύχια.
Η δοκιμή του κινητήρα αυτή την εβδομάδα πάντως δεν είναι παρά μόνο ένα βήμα κι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Πιονγκγιάνγκ ως προς την ανάπτυξη όπλων βασισμένων σε αυτόν, σημειώνουν ειδικοί.
Σεούλ και Ουάσιγκτον προειδοποιούν εξάλλου επί μήνες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη στην ιστορία της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP/ Reuters
Latest News
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν λέει ότι θα «δώσει μάχη ως το τέλος»
Ο Γιουν Σοκ-γελ προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση στη Νότια Κορέα επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο