Αμυντική στάση στις  μετοχές του χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά και την ανοδική τους κίνηση κατά 16% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, διατηρεί για το α΄ εξάμηνο του 2023, η Eurobank Equities. Η επικείμενη εξάλλου εκλογική αναμέτρηση σε δύο δόσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού οδηγεί σε μία περίοδο διακυμάνσεων έστω και αν τελικά  οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ουσιαστική στροφή  πολιτικής. Ωστόσο, η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας, είναι πιθανό να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών, με αποτέλεσμα να περιορίσει την πιθανή ανάκαμψή τους επόμενους μήνες. Η τελευταία πολιτική ένταση μάλιστα έχει καταστήσει το σενάριο του ποιο βιώσιμου συνασπισμού μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ, κάπως πιο δυσχερές.

Χρηματιστήριο: Συντηρεί την ήπια άνοδο με χαμηλό τζίρο

Με το διεθνές επενδυτικό κλίμα να βαραίνει επίσης από τη νομισματική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών,  συστήνει μετοχές εταιρειών με ποιοτικά χαρακτηριστικά, σταθερές λειτουργικές ταμειακές ροές, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ελκυστικές αποτιμήσεις, διατηρώντας ως τοπ επιλογές τους τίτλους των  ΟΠΑΠ  με τιμή στόχο τα 15,9 ευρώ, Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα 25,6 ευρώ  και Jumbo με τιμή στόχος τα 17,2 ευρώ. Από τον τραπεζικό κλάδο που ευνοείται από την των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω της ανόδου των επιτοκίων, την  βελτίωση της αποδοτικότητας ROTE και την βελτίωση των αποτιμήσεων  που καθιστούν ευνοϊκή σχετικά την σχέση  ρίσκου/απόδοσης για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, επιλέγει την μετοχή της Εθνικής για την οποία δίδει τιμή στόχο τα  4,58 ευρώ.  Για το β’ εξάμηνο του 2023, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, η εμφάνιση του risk-on θα ωθήσει τις μετοχές  με υψηλότερο beta, δηλαδή αυτές που υπεραντιδρούν  τόσο στην άνοδο όσο όμως και στην πτώση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες