Σε διακανονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Τρίτη η Amazon, ο ευρωπαϊκός γίγαντας του διαδικτυακού λιανεμπορίου, αναφορικά με δύο υποθέσεις σχετιζόμενες με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία του μπλοκ. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Amazon αντιμετώπισε τις ανησυχίες των Βρυξελλών σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων πωλητών, σε μια κίνηση που θα τη γλιτώσει από πρόστιμο ύψους έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Amazon: Έτοιμη για συμβιβασμό με την Κομισιόν υπό το φόβο των υψηλών προστίμων

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Στην πρώτη υπόθεση, η Amazon αντιμετώπισε κατηγορίες ότι χρησιμοποιούσε το μέγεθος, τη δύναμη και τα δεδομένα της για να προωθήσει τα δικά της προϊόντα ώστε να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών εταιρειών που επίσης χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της.

Η εταιρεία συμφώνησε να μην χρησιμοποιεί τα δεδομένα των πωλητών για τη δική της ανταγωνιστική επιχείρηση λιανικών πωλήσεων και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την ίση μεταχείριση των πωλητών κατά την κατάταξη των προσφορών τους για το «buy box» στον ιστότοπό της, το οποίο παράγει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της.

Η Amazon συμφώνησε να δημιουργήσει ένα δεύτερο εμφανές buy box για ένα ανταγωνιστικό προϊόν, εάν αυτό διαφέρει σημαντικά ως προς την τιμή και την παράδοση από το προϊόν στο πρώτο box.

Ικανοποίηση Κομισιόν

«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τελικές δεσμεύσεις της Amazon θα διασφαλίσουν ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί δεδομένα πωλητών της αγοράς για τις δικές της λιανικές δραστηριότητες και ότι παρέχει πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στο Buy Box και το Prime», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ΕΕ των 27 κρατών μελών.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που αντιμετωπίσαμε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιλύσαμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της Amazon.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι τελικές δεσμεύσεις της Amazon θα παραμείνουν σε ισχύ για επτά χρόνια σε σχέση με το Prime και την προβολή της δεύτερης ανταγωνιστικής προσφοράς Buy Box, και για πέντε χρόνια για τα υπόλοιπα μέρη των δεσμεύσεων.

«Υπό την εποπτεία της Επιτροπής, ένας ανεξάρτητος διαχειριστής θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις», ανέφερε.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο έως και 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της Amazon, εάν η εταιρεία παραβιάσει τις δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή