Οι νέες έρευνες στις Βρυξέλλες

Θα κουκουλωθεί το παράνομο lobbying στις Βρυξέλλες; Θα λειτουργήσει η εγκληματική οργάνωση στην οποία φέρεται να συμμετείχε και η Εύα Καϊλή, ως «βαλβίδα εκτόνωσης» της κρίσης που πλήττει καίρια τους θεσμούς της ΕΕ;

Είναι το μεγάλο ερώτημα και οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν αν όντως στις Βρυξέλλες έχουν πρόθεση να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Διότι μαθαίνουμε ότι το επόμενο μεγάλο σοκ θα έχει να κάνει με το Μαρόκο και περιπτώσεις χρηματισμού στελεχών προκειμένου να προοωθηθούν οι μαροκινές θέσεις.

Ενώ έρευνα αναμένεται να γίνει και σχετικά με τη Ρωσία κι αν η Μόσχα μοίραζε χρήμα στην ΕΕ για να επηρεάζει τις αποφάσεις υπέρ της.

Ευρωκοινοβούλιο: Η Εύα Καϊλή, το Κατάρ και οι 12.453 λομπίστες – Οι κανόνες και τα «παραθυράκια» για το lobbying

Το lobbying έχει πολύ… μαύρο ψωμί στο Βέλγιο και μπορεί να αγγίζει πολλούς ευρωβουλευτές και λοιπούς παρατρεχάμενους.

Ξενοδοχείο εκεί που πουλούσανε κουρτίνες

Ένα νέο ξενοδοχείο ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας. Ανήκει στην Grecotel και θα είναι πεντάστερο… boutique διαμάντι. Πρόκειται για το «The Dolli» το οποίο τις επόμενες ημέρες θα κάνει πρεμιέρα θέλοντας να εκμεταλλευτεί και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Που θα ανοίξει; Στην οδό Μητροπόλεως 49, δίπλα σε άλλα μεγάλα ξενοδοχεία, όμως έχει μεγάλη ιστορία το κτίριο αυτό. Ηταν το Μέγαρο Καλλιμασιώτη και στέγαζε για πολλές δεκαετίες την εταιρεία Χυτήρογλου.

Αρχικά είχε εγκριθεί κατά παρέκκλιση η δημιουργία ξενοδοχείου στο σημείο αυτό της Μητροπόλεως το 2015 ενώ το 2016 είχε εγκριθεί η μελέτη της Χυτήρογλου ΑΕΒΕ για τη μετατροπή του ακινήτου – φιλέτου και διατηρητέου κτιρίου σε 5άστερο ξενοδοχείο. Το ακίνητο μίσθωσε η Grecotel.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχο.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, στέγαζε κυρίως φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν» (μαρτυρείται το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και, έκτοτε, τον οίκο Χυτήρογλου.

Η εταιρεία Χυτήρογλου Α.Ε. ξεκίνησε να αγοράζει τμηματικά το εν λόγω ακίνητο από το 1975. Η αγορά του ακινήτου ολοκληρώθηκε το 1997.

Πόσα και πόσα νοικοκυριά δεν είχαν περάσει από το ιστορικό αυτό μαγαζί με τις κουρτίνες και τα άλλα είδη σπιτιού. Ο Παύλος Χυτήρογλου άνοιξε το 1919 στην Καπνικαρέα το πρώτο μαγαζί με κουρτίνες και για πάνω από 60 χρόνια ήταν το σημείο αναφοράς για τις νοικοκυρές.

Το 2021 το κτίριο βγήκε σε πλειστηριασμό από την doValue αντί 3,7 εκατ. ευρώ.

Υπεράκτια αιολικά

Σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με στόχο η συνολική ισχύς τους το 2030 να φτάνει τα 2 GW. Σε αυτές, εκτός από το πιλοτικό οικόπεδο, ανοιχτά της  Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει ήδη καθοριστεί με ειδική ρύθμιση, το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστικοποιήσει και τις άλλες περιοχές. Ειδικότερα, προτείνει κατά προτεραιότητα την Κρήτη (θαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά του νησιού, από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, στην Πλάκα, αλλά και ανατολικά της Ιεράπετρας) καθώς και άλλες δύο περιοχές, βορειοανατολικά της Λήμνου και βόρεια της Ανδρου.

Για την επίτευξη του στόχου εγκατάστασης 2 GW θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία.

Το deal ΔΕΗ – Enel και ο Στάσσης

Επειτα από ένα δίμηνο διαβουλεύσεων, ανακοινώθηκε τελικά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από τη ΔΕΗ ότι εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ιταλική Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.

Όπως αναφέρει ο Μικροοικονομικό του Βήματος της Κυριακής, η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ιταλούς για το «πακέτο» της Ρουμανίας θα ανοίξει νέους δρόμους για τη ΔΕΗ στη βαλκανική αγορά, την οποία άλλωστε είχε ήδη «κλειδώσει» στο ραντάρ της, εδώ και μια διετία,  για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, αλλά και στον τομέα της προμήθειας ρεύματος και των δικτύων.

Τη ρουμανική εταιρεία με τους περίπου 3 εκατ. πελάτες, τους 3.000 εργαζομένους, τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ισχύος 540 MW και ένα pipeline έργων σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια ισχύος 5 GW, γνωρίζει πολύ καλά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, καθώς ήταν επικεφαλής της έως το  2019. Στη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, έως  το τέλος του Ιανουαρίου, η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο, ο οποίος θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει τελικά δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Στα διεθνή σαλόνια

Την πρόθεση της Mytilineos να διεκδικήσει είσοδο της μετοχής της σε διεθνές χρηματιστήριο φανερώνουν δύο κινήσεις της εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος της Κυριακής πρώτη και «στρατηγικής σημασίας», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, είναι ο νέος – δεύτερος σε μία πενταετία – εταιρικός μετασχηματισμός της εισηγμένης. Η Mytilineos μετατρέπεται σε εταιρεία με κύριες δραστηριότητες την ενέργεια και τη μεταλλουργία. Ταυτόχρονα προχωρεί σε διπλό spin-off με τη δημιουργία δύο θυγατρικών, τη ΜΕΤΚΑ στις κατασκευές και την «Μ Παραχωρήσεις». Οι δύο τελευταίες προικίζονται με ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη κίνηση που προηγήθηκε της πρώτης ήταν το deal της Mytilineos με τη Fairfax του Ινδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Η εταιρεία του τελευταίου θα επενδύσει σε πρώτη φάση 50 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 4,68% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εισηγμένης. Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ με σκοπό η Fairfax να αποκτήσει εντός δύο ετών και άλλες 2,5 εκατομμύρια μετοχές.

Golden… αγορά ακινήτων

Αυτό που βλέπουμε στην «πιάτσα» των ακινήτων, μας το επιβεβαίωσε η μελέτη της Alpha Bank. Ότι δηλαδή οι ξένοι επενδυτές, κυρίως όσοι θέλουν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια μέσω της Golden Visa, «τραβάνε» προς τα πάνω τα ελληνικά ακίνητα.

Και παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση του πλαφόν από τα 250 στα 500 χιλιάρικα, τίποτε δεν έχει γίνει.

Ή μάλλον η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που ήθελε. «Έκρηξη» των ξένων επενδύσεων για ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος των καθαρών Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) σε ακίνητα, κατά 71% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, οι ΑΞΕ σε ακίνητα ανήλθαν σε 788,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί σε πρώτο εξάμηνο έτους από το 2002, με τη δεύτερη μεγαλύτερη καθαρή ροή να έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 (736,6 εκατ. ευρώ).

Είναι ακριβώς η «έκρηξη» η οποία ξεκίνησε με τις πρώτες φήμες ότι θα διπλασιαστεί το όριο για να κάνει κάποιος χρήση της Golden Visa.

Τρίβουν ή όχι τα χέρια τους στην κυβέρνηση με τη φήμη που «πούλησε» τρελά και γι’ αυτό καθυστερεί η ανακοίνωση της αλλαγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Τα κίνητρα που δίνουν ώθηση στην οικοδομή

Το δεύτερο σημαντικό της έρευνας είναι ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει ανοδικά ενώ έχει καταφέρει να «ψαλιδίσει» κατά 50% της σωρευτική μείωση κατά 42% στο δείκτη τιμών οικιστικών ακινήτων την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, καταγράφηκε άνοδος κατά 11,2% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο του 2022 και κατά 10,4%, κατά μέσο όρο, το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους

Η δυναμική της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα παρέμεινε ισχυρή την τελευταία τριετία όσον αφορά στα οικιστικά ακίνητα και ανθεκτική αναφορικά με τα εμπορικά ακίνητα, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί σε επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι παραμένουν υψηλές οι προθέσεις των καταναλωτών για αγορά κατοικίας.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η θετική πορεία καθώς υπάρχουν αρκετά κίνητρα στον Προϋπολογισμό του 2023, όπως η παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά από τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») και αφορούν (α) στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. προγράμματα «Εξοικονομώ»), (β) στις επενδύσεις που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της συστηματικής προώθησης θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. ορεινός, γαστρονομικός, τουρισμός ευεξίας, θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.).

Οι χαμένοι με τα μωράκια

Ενδιαφέρουσα η επισήμανση που κάνει αναγνώστης μας. Λέει συγκεκριμένα σχετικά με το market pass, ότι τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα το κάνουν με βάση τα στοιχεία που θα αντλήσει η ΑΑΔΕ με ημερομηνία 31.12.2022.

Τι γίνεται, όμως, αν μια οικογένεια αποκτά παιδί την 1η Ιανουαρίου ή στις 5 του ίδιου μήνα; Απλά… χάνει την προσαύξηση των 5.000 ευρώ στο οικογενειακή εισόδημα και πιθανότατα μένει εκτός προγράμματος. Αλλά… έτσι είναι οι αδικίες. Από κάπου πρέπει να πάρει στοιχεία η ΑΑΔΕ.

Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν

Ποιος κλάδος ζητά εργαζόμενους και δε βρίσκει; Αυτός των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η έρευνα του ΣΕΠΕ είναι ενδεικτική. Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον, δίνοντας ένα ποσοστό:

  • 7,8% ακάλυπτων θέσεων ειδικών ΤΠΕ την τρέχουσα περίοδο στον κλάδο ΤΠΕ και
  • 7,5% ακάλυπτων θέσεων ειδικών ΤΠΕ την τρέχουσα περίοδο στους λοιπούς κλάδους.

Η έρευνα, επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ (ποσοστό 51% του κλάδου ΤΠΕ απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο), με κύριες αιτίες τη μη επαρκή εξειδίκευση και τη μετανάστευση νέων επιστημόνων το εξωτερικό.

Οι 3 περιζήτητες ειδικότητες

Σημαντική ζήτηση προκύπτει για τις 3 πιο βασικές ειδικότητες στον κλάδο ΤΠΕ σήμερα, με τον προγραμματισμό να κατέχει ποσοστό 78%, την κυβερνοασφάλεια 54% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων 48%, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους: προγραμματισμός 52%, IT Business Analysis 48%, IT Project Management 48%, με τα ποσοστά να ανεβαίνουν στους περισσότερους κλάδους τα επόμενα χρόνια.

Μέσω αντίστοιχης έρευνας, αναδείχθηκε η ύπαρξη αναγκών σε ειδικούς ΤΠΕ και στο Δημόσιο Τομέα με την κυβερνοασφάλεια να κατέχει το 56%, τον προγραμματισμό το 52% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων το 42% σήμερα, με μικρή ποσοστιαία απόκλιση τα επόμενα χρόνια.

Οι ειδικοί ΤΠΕ εκτιμώνται σήμερα σε ~160 χιλ., ενώ το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση της Ψηφιακής Πυξίδας της ΕΕ και την ανάγκη στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, οι ειδικοί ΤΠΕ θα ανέλθουν σε ~280-300 χιλ.  Εκτιμάται επιπλέον ζήτηση ~15.000 – 16.000 ειδικών ΤΠΕ κατ’ έτος για την περίοδο 2023 – 2030. Βάσει των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της προσφοράς αποφοίτων από το 2023 έως το 2030, η διαθέσιμη προσφορά αναμένεται να ανέλθει σε ~ 8 – 8,5 χιλ. κατ’ έτος, ενώ με βάση τη μεθοδολογία, που ακολουθήθηκε, η εκτίμηση της επιπλέον ζήτησης, που αναμένεται να μην καλύπτεται από τη διαθέσιμη προσφορά, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7 – 7,5 χιλ. ετησίως για την περίοδο 2023 – 2030.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories