Στην αφαίρεση περιεχομένου υποστηρικτικού προς την εισβολή μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτήρια στη Βραζιλία ανακοίνωσε η Meta, μητρική της Facebook.

Πρόκειται για το χάος που προκλήθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο στη Βραζιλία, όταν οπαδοί του πρώην προέδρου της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου, οι οποίοι δεν αποδέχονται την αλλαγή εξουσίας στη χώρα τους, εισέβαλαν σε κρατικά κτήρια και επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο βίας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και απαιτώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, θυμίζοντας όσα είχαν γίνει στις ΗΠΑ, με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021.

Economist: Ο πλανήτης θα γυρίσει… προς τα αριστερά το 2023

«Περιοχή υψηλού κινδύνου»

Εκπρόσωπος του Meta, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως «πριν από τις εκλογές, χαρακτηρίσαμε τη Βραζιλία ως προσωρινή περιοχή υψηλού κινδύνου και καταργήσαμε περιεχόμενο που προέτρεπε τον κόσμο να πάρει τα όπλα και να εισβάλει βίαια στο Κογκρέσο, στο Προεδρικό Μέγαρο και σε άλλα ομοσπονδιακά κτίρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία κάνει λόγο για παραβίαση, «πράγμα που σημαίνει ότι θα αφαιρέσουμε περιεχόμενο που υποστηρίζει ή επαινεί αυτές τις ενέργειες» και πρόσθεσε ότι  «παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση και θα συνεχίσουμε να αφαιρούμε περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές μας».

Το ιστορικό

Ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έβαλε τέλος στην ακροδεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρο.

Ο Μπολσονάρο αρνήθηκε να αποδεχθεί την εκλογική του ήττα, ενώ οι υποστηρικτές του διακινούν ευρέως τον ισχυρισμό ότι οι εκλογές ήταν «κλεμμένες», χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων από το Twitter, το Telegram και το TikTok μέχρι το YouTube και το Facebook, για να υποκινήσουν αντιδράσεις.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Alexandre de Moraes, ζήτησε από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρουν χρήστες που διαδίδουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Το Telegram, το TikTok, το Twitter και το YouTube δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό, επισημαίνει το Reuters.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η κατάληψη των κυβερνητικών κτηρίων οργανωνόταν τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρο μέσω ομάδων σε πλατφόρμες μηνυμάτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram και το Twitter, ωστόσο δεν υπήρξε καμία κίνηση για να ανατραπεί.

Το Reuters κάνει λόγο για μηνύματα τέτοιων ομάδων σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες επιχειρούσαν να οργανώνουν σημεία συνάντησης σε πολλές πόλεις της χώρας,  από όπου θα αναχωρούσαν ναυλωμένα λεωφορεία για τη Μπραζίλια, με σκοπό να καταλάβουν δημόσια κτίρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία