Στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από μία δεκαετία εκτινάχθηκε η ζήτηση για χρυσό το 2022, τροφοδοτούμενη από «κολοσσιαίες» αγορές κεντρικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους γεωπολιτικών αναταραχών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, η ετήσια ζήτηση αυξήθηκε κατά 18% το περασμένο έτος σε 4.741 τόνους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2011. Το σύνολο ολόκληρου του έτους υποβοηθήθηκε από τη ζήτηση ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο των 1.337 τόνων.

Η κατανάλωση κοσμημάτων μειώθηκε κατά 3% στους 2.086 τόνους. Μεγάλο μέρος της αδυναμίας εμφανίστηκε το τέταρτο τρίμηνο καθώς η τιμή του χρυσού ανέβηκε.

Η επενδυτική ζήτηση (χωρίς εξωχρηματιστηριακά) έφτασε τους 1.107 τόνους (+10%) το 2022.

Χρυσός: Υψηλό 6 μηνών-Αισιοδοξία για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση

Ράβδοι χρυσού

Η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκε κατά 2% σε 1.217 τόνους, ενώ οι διαθέσεις σε ETF χρυσού μειώθηκαν κατά μικρότερο ποσό από ό,τι το 2021 (-110 τόνοι έναντι -189 τόνοι ), γεγονός που συνέβαλε περαιτέρω στη συνολική αύξηση των επενδύσεων.

Η ζήτηση για χρυσό στην τεχνολογία σημείωσε απότομη πτώση στο τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη μείωση του έτους κατά 7%. Η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών παρεμπόδισε τη ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Οι κεντρικές τράπεζες

Ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τεράστιας ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες (417 τόνοι) οδήγησε τις ετήσιες αγορές στον κλάδο σε υψηλό 55 ετών στους 1.136 τόνους, η πλειονότητα των οποίων δεν είχε αναφερθεί.

H κίνησε αυτή αποδίδεται από πολλούς αναλυτές στην επιθυμία τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά του από το δολάριο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τα αποθέματα της Ρωσίας σε συνάλλαγμα ως μέρος των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Krishan Gopaul, ανώτερος αναλυτής στο WGC, είπε ότι οι «κολοσσιαίες» αγορές των κεντρικών τραπεζών είναι «θετικές για την αγορά χρυσού», παρόλο που ο βιομηχανικός όμιλος προέβλεψε ότι θα ήταν δύσκολο να αντιστοιχιστούν οι αγορές του περασμένου έτους λόγω της συνολικής επιβράδυνσης στην αύξηση των αποθεματικών.

«Από το 2010 οι κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί αγοραστές χρυσού μετά από δύο δεκαετίες καθαρών πωλήσεων. Αυτό που είδαμε πρόσφατα σε αυτό το περιβάλλον είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις αγορές τους σε υψηλό πολλών δεκαετιών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η έλλειψη «κινδύνου αντισυμβαλλομένου» αποτελεί βασικό πόλο έλξης του μετάλλου για τις κεντρικές τράπεζες, σε σύγκριση με τα νομίσματα υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων.

Οι βασικοί αγοραστές

Τις μεγαλύτερες ποσότητες αγόρασε η Τουρκία που έλαβε σχεδόν 400 τόνους, η Κίνα, η οποία ανέφερε ότι αγόρασε 62 τόνους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Οι αναλυτές της βιομηχανίας χρυσού πιστεύουν ευρέως ότι το υπόλοιπο καλύπτεται από κεντρικές τράπεζες και κυβερνητικούς φορείς στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, που μπορεί να περιλαμβάνουν κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Οι τιμές

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν από το υψηλό ρεκόρ τον περασμένο Μάρτιο, πάνω από τα 2.000 δολάρια σε λίγο πάνω από τα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και τους ιδιώτες επενδυτές βοήθησε να αποτραπεί η περαιτέρω διολίσθηση του κίτρινου μετάλλου και έθεσε το έδαφος για ένα ισχυρό ράλι από τον Νοέμβριο.

Σε αυτούς τους τρεις μήνες, ο χρυσός εκτινάχθηκε σχεδόν κατά ένα πέμπτο στα 1.928 δολάρια ανά ουγγιά τρόυ – το υψηλότερο επίπεδό του σε εννέα μήνες – βοηθούμενο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που σηματοδοτεί ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Η WGC αναμένει αναβίωση της ζήτησης χρυσού από θεσμικούς επενδυτές φέτος καθώς τα επιτόκια στις κύριες οικονομίες πλησιάζουν στο απόγειό τους, ενώ η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ράβδους και νομίσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή