Το επίπεδο των επισφαλειών των δημοσίων εταιρειών που ταξινομήθηκαν εκτός γενικής κυβέρνησης το 2021 διέφερε ευρέως στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Το μεγαλύτερο ποσό επισφαλειών καταγράφεται στην Ελλάδα (163,0% του ΑΕΠ), και ακολουθούν η Ολλανδία (99,1%), η Γερμανία (94,9%), το Λουξεμβούργο (73,5%) και η Γαλλία (70,2%).

Αντίθετα, μικρά ποσά επισφαλειών δημοσίων επιχειρήσεων καταγράφηκαν στη Σλοβακία (3,6%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (5,6%), τη Ρουμανία (8,3%), την Κροατία (9,1%), τη Λιθουανία (10,0%) και τη Βουλγαρία (11,6%).

Όπως τονίζει η Eurostat, ο κύριος λόγος για το υψηλό επίπεδο αυτών των επισφαλειών σε ορισμένα κράτη μέλη είναι ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από το κράτος, για παράδειγμα δημόσιες τράπεζες.

Οι περισσότερες από τις επισφάλειες των τραπεζών αποτελούνται από καταθέσεις νοικοκυριών ή άλλων ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων. Γενικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν υψηλά ποσά χρεωστικών εγγυήσεων και έχουν, ταυτόχρονα, σημαντικό επίπεδο περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτυπώνονται σε αυτή τη συλλογή δεδομένων.

Κρατικές εγγυήσεις

Στην ίδια έκθεση αναλύονται και τα στοιχεία των κρατικών εγγυήσεων στην ΕΕ.

Οι κρατικές εγγυήσεις επί των υποχρεώσεων και περιστασιακά επί των περιουσιακών στοιχείων τρίτων είναι «η πιο κοινή μορφή ενδεχόμενων υποχρεώσεων στις χώρες της ΕΕ». Το 2020 και το 2021, οι κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά, μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Το 2021, το υψηλότερο συνολικό ποσοστό κρατικών εγγυήσεων καταγράφηκε στη Γερμανία (17,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ΑΕΠ ), Αυστρία (17,0%), Φινλανδία (17,0%), Ιταλία (16,0%) και Γαλλία (15,2%). Στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, ποσοστά κάτω του 1% του ΑΕΠ καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Κυρίαρχος εγγυητής

Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, η κεντρική κυβέρνηση είναι ο κυρίαρχος εγγυητής. Ένα αξιοσημείωτο επίπεδο κρατικών ή/και τοπικών κυβερνητικών εγγυήσεων παρατηρείται επίσης στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Σε ορισμένες χώρες, το απόθεμα των κρατικών εγγυήσεων αυξήθηκε έως και 11,2 ποσοστιαίες μονάδες (pp) του ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2021 (προ της COVID-19 έως το τέλος του 2021). Γενικά, η ανάπτυξη των εγγυήσεων επιβραδύνθηκε το 2021 σε σύγκριση με το 2020 (το πρώτο έτος της πανδημίας).

Η Κύπρος παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων

Το 2021, η Κύπρος παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (στοιχεία ενεργητικού) της γενικής κυβέρνησης, στο 20,2% του ΑΕΠ. Αυτό οφειλόταν σε μια μεγάλη συναλλαγή το 2018, κατά την οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από μια κυπριακή δημόσια χρηματοπιστωτική εταιρεία (ταξινομημένη εκτός του Δημοσίου) μεταφέρθηκαν σε κρατική μονάδα.

Τρία άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μερίδιο υψηλότερο από 1% του ΑΕΠ: η Σλοβενία ​​(1,8%), η Πορτογαλία (1,4%) και η Κροατία (1,1%). Για τη σημαντική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Για την Κύπρο, τη Σλοβενία ​​και την Πορτογαλία, η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρεται σε δάνεια δομών χρηματοοικονομικής καταστολής. Στην περίπτωση της Κροατίας, ο αριθμός αναφέρεται κυρίως στα δάνεια μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (ταξινομημένα εντός της γενικής κυβέρνησης).

Η Πορτογαλία και η Σλοβακία με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις που σχετίζονται με εκτός ισολογισμού ΣΔΙΤ

Το 2021, οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτός ισοζυγίου (ΣΔΙΤ, μακροπρόθεσμες κατασκευαστικές συμβάσεις όπου τα περιουσιακά στοιχεία καταγράφονται εκτός κρατικών λογαριασμών) ήταν κάτω ή κάτω του 2% του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Πορτογαλία είχε το υψηλότερο μερίδιο (2,0% του ΑΕΠ), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (1,5%) και την Ουγγαρία (0,9%).

Τόσο στην Πορτογαλία όσο και στη Σλοβακία, οι υποχρεώσεις αφορούν κυρίως έργα αυτοκινητοδρόμων. Σε πολλές χώρες της ΕΕ, εκτός ισολογισμού ΣΔΙΤ παρατηρήθηκαν σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Μόνο σε λίγες χώρες, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, σχετίζονταν επίσης με κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία