Τις δυσκολίες που εντοπίστηκαν κατά τη δρομολόγηση του πρώτου πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου (LH2), καταγράφει έκθεση του Australian Transport Safety Bureau, η οποία αναφέρει πως προέκυψε ένα ζήτημα ασφάλειας στο παρθενικό ταξίδι του «Susio Frontier».

Όπως τονίζεται, υπήρξε αστοχία μιας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας, η οποία οδήγησε στη διάδοση της φλόγας από τον εξαερισμό της μονάδας καύσης αερίου του «Suiso Frontier» στο λιμάνι του Χάστινγκς.

Και η Γερμανία στο σχέδιο για μεσογειακό αγωγό υδρογόνου

Μετά τη φόρτωση του «LH2» και ενώ το πλοίο ήταν ακόμα ελλιμενισμένο, παρουσιάστηκε δυσλειτουργία του εξοπλισμού ελέγχου αερίου. Ένας εργαζόμενος στο πλοίο παρατήρησε μια κίτρινη φλόγα αερίου από τον εξαερισμό στο κατάστρωμα του πλοίου, ενώ όπως επισημαίνεται δεν υπήρξε πυρκαγιά ή έκρηξη, ούτε τραυματισμοί ή ζημιές.

Ελεγχοι ασφαλείας

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ATSB, Ανγκους Μίτσελ, «οι αυτοματοποιημένοι έλεγχοι ασφαλείας που προορίζονταν να ανιχνεύσουν πιθανή δυσλειτουργία και να αποτρέψουν ένα τέτοιο περιστατικό δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Στο πλαίσιο αυτό, η κατασκευάστρια εταιρεία της μονάδας καύσης αερίου «Saacke», τοποθέτησε ειδικούς διακόπτες. Επιπλέον, η λογική ελέγχου του συστήματος έχει προγραμματιστεί ώστε να σταματά τη μονάδα εάν εντοπιστεί σφάλμα.

«Η έρευνα του ATSB υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι τα αυτοματοποιημένα λειτουργικά συστήματα του πλοίου είναι εξοπλισμένα με ελέγχους ασφαλείας για την αποφυγή επικίνδυνων συνεπειών σε περίπτωση δυσλειτουργίας», είπε ο Μίτσελ.

Το πρώτο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου στον κόσμο αναχώρησε από την Ιαπωνία για να παραλάβει το πρώτο του φορτίο υγροποιημένου υδρογόνου από την Αυστραλία πέρυσι, σύμφωνα με δήλωση της Kawasaki Heavy Industries Ltd. Το πιλοτικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (362 εκατ. δολάρια), υπό την ηγεσία της ιαπωνικής Kawasaki και με την υποστήριξη της ιαπωνικής και της αυστραλιανής κυβέρνησης, ξεκίνησε νστα μέσα Ιανουαρίου του 2022.

Στόχος της Kawasaki είναι να συνεχίσει την επιτυχία της ως σημαντικού παραγωγού δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στο υδρογόνο, στον δρόμο για την απανθρακοποίηση στην ενέργεια, ισχυροποιώντας τη θέση της χώρας στη χρήση πράσινης ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης