Οι Βρετανοί αναμένεται να έχουν πολύ λιγότερο εγχώριο μπέικον φέτος, καθώς η παραγωγή χοιρινού κρέατος βυθίζεται και οι τιμές παραμένουν στο ζενίθ.

Όπως τονίζεται, το εθνικό πιάτο της Αγγλίας -κατά πολλούς- το English Breakfast (αγγλικό πρωινό) κινδυνεύει να μείνει χωρίς τα βασικά του συστατικά, καθώς ο τομέας του χοιρινού κρέατος έχει δεχθεί ιδιαίτερα πλήγματα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεκάδες χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν επειδή τα σφαγεία είχαν έλλειψη εργαζομένων στον απόηχο του Brexit και της πανδημίας, ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας για τους παραγωγούς.

Εξαφανίζονται τα… μπάρμπεκιου – Ποιοι λένε αντίο στις μπριζόλες

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι οικονομικές πιέσεις ώθησαν τους βρετανούς κτηνοτρόφους να μειώσουν απότομα τα κοπάδια αναπαραγωγής και η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να μειωθεί έως και 15% φέτος.

Όπως ανέφερε το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερες εισαγωγές για να καλυφθεί το κενό.

Επιπρόσθετα, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το κόστος χοιρινού και προϊότων χοιρινού κρέατος στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία, βάζοντας ένα επιπλέον βάρος στα ήδη πιεσμένα νοικοκυριά. Ο πληθωρισμός κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη 15% υψηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι και η μικρότερη προσφορά θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Πλήγματα και στην ΕΕ

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος, άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη βλέπουν επίσης τα κοπάδια να συρρικνώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χοίρειου καθώς και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού και προϊόντων χοιρινού κρέατος στον κόσμο. Και εδώ, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες εδώ και αρκετούς μήνες λόγω του συνδυασμού αρνητικών παραγόντων, όπως τους υγειονομικούς περιορισμούς στο πλαίσιο του κοροναϊού που επηρεάζουν την κατανάλωση εκτός σπιτιού, η επιβράδυνση των εξαγωγών προς την Κίνα, ο πόλεμος, η περαιτέρω εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυξήσεις στο κόστος των εισροών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ