Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στα υψηλά όλων των εποχών, ωθούμενοι από την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι πίστευαν αρχικά.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η EKT , η οποία θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο μετριοπαθείς στον κόσμο κατά τη διάρκεια του οκταετούς πειράματός της με το αρνητικό κόστος δανεισμού, αναμένεται φέτος να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκιά της.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό δεκαετίας οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αγορές swap τιμολογούν ένα άλμα στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% έως τον Σεπτέμβριο, από 2,5% που είναι σήμερα. Αυτό θα ταίριαζε με την κορύφωση του δείκτη αναφοράς το 2001, όταν η ΕΚΤ προσπαθούσε ακόμη να υποστηρίξει την αξία του ευρώ που μόλις είχε κυκλοφορήσει.

«Βροχή» τα στοιχήματα για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Πού γέρνει η πλάστιγγα

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις την ΕΚΤ να μοιάζει τώρα με την πιο επιθετική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες», δήλωσε η Sandra Phlippen, επικεφαλής οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro.

Τι δείχνουν τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, εκτινάχθηκαν την Τετάρτη στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας εν μέσω των προσδοκιών της αγοράς για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Πρόσφατα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη ζώνη του ευρώ έδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα στις οικονομίες, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα είναι πιο ισχυρές και λιγότερο αβέβαιες από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες.

Ταυτόχρονα, η μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού φαίνεται  ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες και οι στενές αγορές εργασίας διατηρούν τις πιέσεις στις τιμές.

Το κόστος στη Γερμανία

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης (bps) στο 2,515%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 στο 2,57%. Ο τίτλος διετούς διάρκειας, που είναι πιο ευαίσθητος στις προσδοκίες των επιτοκίων, έφτασε για λίγο σε νέο υψηλό 14 ετών στο 2,971% για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στο 2,914%.

Στην ελληνική αγορά

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 4,44% από 4,36% χθες έναντι 2,51% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,93% από 1,84% χθες.

Η απόδοση τους 2ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε σε νέο υψηλό 10,5 ετών στο 3,629% και εν συνεχεία υποχώρησε στο 3,566%.

«Οι αγορές και πιθανώς επίσης η ΕΚΤ υποτιμούν τον καθυστερημένο αντίκτυπο στην οικονομία της άνευ προηγουμένου νομισματικής σύσφιξης που έχουμε δει», δήλωσε ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς και επικεφαλής μακροοικονομίας της Zurich Insurance.

«Βλέπουμε την ΕΚΤ να αυξάνει κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και 25 μ.β. τον Μάιο. Δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει περισσότερο», πρόσθεσε.

Η Deutsche Bank αύξησε την πρόβλεψή της για το πού θα ανέλθει το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης στο 3,75% από 3,25%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των προθεσμιακών αγορών χρήματος, οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) της ΕΚΤ θα φθάσει το 3,75% μέχρι το Σεπτέμβριο από 2,75% που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια κυμαίνονταν σε αυτό το επίπεδο, το πρώτο διάστημα μετά την κυκλοφορία του ευρώ, δηλαδή το 2001. Την περασμένη εβδομάδα οι Goldman Sachs, Barclays και Berenberg αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το πόσο θα αυξηθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5%, ενώ η Deutsche Bank αύξησε την Τετάρτη την πρόβλεψή της στο 3,75%.

«Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι προφανώς καλά νέα βραχυπρόθεσμα για την ευρωζώνη, αλλά για την ΕΚΤ . . . θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν στα επιτόκια πολιτικής», δήλωσε ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτή ομολόγων Pimco. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού ήταν η «απόλυτη κορυφαία προτεραιότητά της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή