Για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τοποθετούνται πλέον οι χρηματαγορές, μετά τα νέα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν και έβαλαν τους επενδυτές σε μια φάση αναθεώρησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα χθεσινά προκαταρκτικά στοιχεία εκτιμάται ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέβασε στροφές τον Φεβρουάριο (ειδικότερα ο κλάδος των υπηρεσιών), ενώ το νέο «χτύπημα» ήρθε σήμερα από τη Γερμανία και το μέτωπο του πληθωρισμού. Τον Ιανουάριο ακολούθησε ξανά την ανιούσα, ανεβαίνοντας στο 8,6%, από το αναθεωρημένο 8,1% του Δεκεμβρίου, με την ενέργεια και τα τρόφιμα να οδηγούν την επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή.

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι αγορές υποτιμούν τον επίμονο πληθωρισμό

Οι επενδυτές αναδιπλώνονται βλέποντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική, ωστόσο ο πληθωρισμός όχι μόνο επιμένει να κινείται ψηλά αλλά και να ανεβάζει ταχύτητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Με τα νέα δεδομένα οι χρηματαγορές πλέον τοποθετούνται ως επί το πλείστον ότι η ΕΚΤ έως το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού θα διαμορφώσει το βασικό της επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%, από το 2,50% που βρίσκεται επί του παρόντος.

Επί του παρόντος τα στοιχήματα κινούνται υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι Goldman Sachs, Barclays και Berenberg κάνουν λόγο για κορύφωση της αύξησης των επιτοκίων στο 3,50%.

Η ζώνη του 3,75%, συνιστά την υψηλότερη που έχει φθάσει ποτέ το βασικό επιτόκιο πίσω στο 2001, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα να ισχυροποιήσουν το «νεόκοπο» τότε ευρώ.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα είναι μια πρωτόγνωρη κίνηση από την ΕΚΤ η οποία στη διάρκεια των χρόνων έχει δείξει ότι δεν προτιμάει την υιοθέτηση επιθετικής νομισματικής πολιτικής. Περίτρανη απόδειξη η οκταετία των αρνητικών επιτοκίων έως τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτό επισημαίνει η ανώτερη οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, Σάντρα Φλίπεν, η οποία αναφέρει ότι θα είναι μεγάλη έκπληξη η ΕΚΤ να αναδειχθεί το πιο επιθετικό «γεράκι» μεταξύ των μεγαλυτέρων κεντρικών τραπεζών

Και αν η ΕΚΤ επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια έως το καλοκαίρι, γι άλλη μια φορά θα ακολουθήσει αντίθετη πορεία με αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι δύο προαναφερόμενες τράπεζες θεωρείται ευρέως ότι πλησιάζουν στο κλείσιμο του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων.

Ένα άλλο σημείο για το οποίο η ΕΚΤ είναι σε κατάσταση συναγερμού είναι η αύξηση των μισθών. Αυτό άλλωστε υπογράμμισε χθες η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τους μισθούς και τις διαπραγματεύσεις γι αυτούς, υπονοώντας ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αν αυξηθούν σημαντικά θα διατηρήσουν τις πιέσεις στις τιμές.

Χθες η απόδοση του γερμανικού διετούς κρατικού ομολόγου που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όταν αλλάζουν οι προσδοκίες για τα επιτόκια σκαρφάλωσε σε υψηλό 14 ετών στο 2,95%.

Έτσι με τα νέα δεδομένα, η δήλωση του μέλους του δ.σ της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ, ότι οι χρηματαγορές δεν τιμολογούν σωστά το πόσο επίμονος είναι ο πληθωρισμός μοιάζει να μην έχει πλέον υπόσταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή