Με την Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει σήμερα για τους εγχώριους συστημικούς ομίλους ο χορός της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων του 2022, της πρώτης χρήσης με υψηλή κερδοφορία από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Θα ακολουθήσουν στα μέσα Μαρτίου οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Μετά το τελευταίο μεγάλο κύμα εξυγίανσης και μετασχηματισμού της προηγούμενης τριετίας οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου πέτυχαν πέρυσι να επιστρέψουν σε ισχυρό αποτέλεσμα, το οποίο στηρίχθηκε στους ακόλουθους άξονες:

Τράπεζα Πειραιώς: Δημόσια πρόταση για την Attica Group

– Στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, λόγω της υψηλής πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς των επιτοκίων στα δάνεια, σε συνέχεια της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

– Στην επίτευξη υψηλών έκτακτων κερδών τόσο από την αγορά ομολόγων, όσο και από πωλήσεις επιμέρους δευτερευουσών δραστηριοτήτων, όπως ο τομέας εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες

– Στη σημαντική μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, μετά τη συρρίκνωση του δείκτη καθυστερήσεων κάτω από το 10%

– Στον περιορισμό ή τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, χάρις στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Αναλυτές εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία του 2022 θα διαμορφωθεί στη ζώνη των 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 θα προέλθει από έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες πηγές.

Οι εκτιμήσεις για το 2023

Όπως επισημαίνουν, «η αγορά έχει προεξοφλήσει την πολύ καλή επίδοση της προηγούμενης χρήσης και πλέον ποντάρει σε μία δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με υψηλές πτήσεις στα αποτελέσματα».

Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας θα επικεντρωθεί στις εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων για το 2023 κατά τις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τη δημοσιοποίηση των μεγεθών του 2022.

Συντηρητικές προβλέψεις τοποθετούν το ύψος των μετά από φόρους κερδών για εφέτος στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, με καταλύτη την άνοδο της οργανικής κερδοφορίας, δια της ενίσχυσης του επιτοκιακού εισοδήματος κατά 15% – 20%.

Σε αυτό θα συμβάλει καθοριστικά η διαμόρφωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

H EKT θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού παρεμβατικού της δείκτη κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5% στα μέσα Μαρτίου, για να ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα δύο ακόμη αναπροσαρμογές της τάξης των 25 μονάδων έως το καλοκαίρι.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπάρξει μεγάλη ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Οι κίνδυνοι από τα επιτόκια

Η εξέλιξη αυτή πάντως ενέχει και κινδύνους για την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο, θεωρείται αναπόφευκτη μία αύξηση των εισροών κόκκινων δανείων, καθώς εφέτος θα επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και τα επιτόκια θα ενισχυθούν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνονται στα δάνεια των μικρών, δηλαδή στη στεγαστική και επαγγελματική πίστη. Κι αυτό διότι είναι πιθανό οι δανειολήπτες των συγκεκριμένων κατηγοριών να μην είναι σε θέση να αναπληρώσουν τις απώλειες στο εισόδημα που προκαλεί η ακρίβεια, σε αντίθεση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις που διαθέτουν καλύτερες άμυνες και έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.

Στο βασικό σενάριο πάντως, σύμφωνα με τις τράπεζες, η νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να είναι περιορισμένη σε μέγεθος, και ως εκ τούτου διαχειρίσιμη.

Οι διοικήσεις τους δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αρρυθμίες στις εισπράξεις από το εντός ισολογισμού χαρτοφυλάκιό τους, με κινήσεις ανακούφισης των πελατών.

Αλλωστε, διαθέτουν πλέον έναν έτοιμο μηχανισμό για την προώθηση των κατάλληλων ρυθμίσεων, μέσω των συνεργασιών τους με τις εξειδικευμένες στον συγκεκριμένο τομέα εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις