Τέσσερις ελληνικές και μία επιχείρηση ελληνικής καταγωγής που εδρεύει στη Βρετανία, φιγουράρουν φέτος στη λίστα που ανακοινώνουν κάθε χρόνο η εταιρεία ερευνών Statista και οι Financial Times με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης.

Η φετινή λίστα δημοσιεύεται μόλις ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στο δεύτερο έτος, και ο αντίκτυπος της Covid-19 παραμένει εμφανής.

Όπως αναφέρουν οι FT καθώς η έκθεση βασίζεται στην αύξηση των εσόδων των ευρωπαϊκών εταιρειών την τριετία έως το 2021, η εν λόγω κατάταξη δείχνει πόσες επιχειρήσεις ευημερούσαν παρά την πανδημία — ή, σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας της.

Καθώς οι περιορισμοί της Covid-19 και οι παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας διήρκεσαν για δεύτερο χρόνο, οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη υπέστησαν διπλό πλήγμα λόγω χαμένων πωλήσεων και αυξανόμενου κόστους το 2021.

Η έβδομη κατάταξη

Αυτή η έβδομη ετήσια κατάταξη FT 1000, που συντάχθηκε με τον πάροχο δεδομένων Statista, προσδιορίζει εκείνες τις ομάδες που έχουν ακμάσει και επεκταθεί, πολλές από αυτές επωφελούνται καθώς οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών μετατοπίζονται με την άμπωτη και τη ροή της πανδημίας.

Η κατάταξη καταγράφει εκείνες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που πέτυχαν τον υψηλότερο σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων μεταξύ 2018 και 2021. Ο ελάχιστος μέσος ρυθμός αύξησης που απαιτείται για να συμπεριληφθεί στη λίστα ήταν 36,2% — οριακά μικρότερος από το 36,5% την προηγούμενη φορά.

Το Tripledot Studio με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας FT 1000 με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης, με CAGR 794,7%.  Η Marshmallow, μια επιχείρηση τεχνολογίας ασφαλίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, έρχεται δεύτερη με 659,8 %  ενώ η εταιρεία κατασκευής μπαταριών λιθίου WeCo της Ιταλίας βρίσκεται στην τρίτη θέση με CAGR 433,1%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που πέτυχαν αυτές οι δύο εταιρείες καταδεικνύουν, αντίστοιχα, τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση των οικονομικών και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα — τάσεις που μόνο θα επιταχυνθούν.

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους ομίλους της κατάταξης, παραμένει η τρίτη πιο εκπροσωπούμενη χώρα με 155 ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, πίσω από την Ιταλία, με 260 και τη Γερμανία με 217. Ωστόσο, το Λονδίνο διατήρησε τη θέση του ως η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών, για έβδομη συνεχή χρονιά, με 83 εισηγμένες επιχειρήσεις, ακολουθούμενο από το Παρίσι (34) και το Μιλάνο (33).

Η ελληνική παρουσία

Στην 34η θέση φιγουράρει η ελληνική εταιρεία Active Energy Solutions, η οποία μάλιστα ανέβηκε αρκετές θέσεις από την κατάταξη του περασμένο έτους (52). Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2014 και έκτοτε οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια και δραστηριοποιείται  στη διανομή εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 38 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2020 και μόλις 1,33 εκατ. ευρώ το 2018,  καταγράφοντας ρυθμό αύξησης στην τετραετία 2.781% και σύνθετο ετήσιο ρυθμό 206%.

Στην 243η θέση βρίσκεται η SpotaWheel, η οποία αν και υποχώρησε ελαφρά από την 230η θέση που ήταν έναν χρόνο πριν, βρίσκεται στη λίστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η ελληνική startup λειτουργεί μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με τον ρυθμό αύξησης των εσόδων της να φτάνει το 644% στην τετραετία και αθροιστικό ετήσιο ρυθμό 95%. Ο τζίρος της έφθασε τα 34,65 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 4,66 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ πλέον απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Στην 778η θέση είναι η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος Ήρων, η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη λίστα. Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας κατάφερε να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης εσόδων στην τετραετία 202% και σύνθετο ετήσιο ρυθμό 45%. Το 2021 τα έσοδά της ανήλθαν σε 1,05 δισ. ευρώ έναντι 347,223 εκατ. ευρώ το 2018 και ο αριθμός εργαζομένων αυξήθηκε παράλληλα σε 205 από 139 κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Για πρώτη φορά στη λίστα βρίσκεται και ΕΛΒΑΝ, η οποία κατατάσσεται στην 916η θέση. Η ELVAN είναι μια απο τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες κατασκευής σχαρών καλωδίων και συστημάτων στηρίξεως. Στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στην Παιανία, που καλύπτουν 11000τ.μ (4000 απο τα οποία είναι η στεγασμένη επιφάνεια), παράγονται πάνω από 4000 τυποποιημένα είδη. Με έσοδα που άγγιξαν τα 16,573 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 6,146 εκατ. ευρώ το 2018, η βιομηχανία με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Καστάνη, πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης στην τετραετία 170% και σύνθετο ετήσιο ρυθμό 39%.

Η ελληνική startup στη Βρετανία

Στην 227η θέση, αρκετά ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, όπου είχε καταταγεί στο νούμερο 431, βρέθηκε η startup Dialectica.

Με γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Μόντρεαλ και Νέα Υόρκη, η Dialectica συνδέει θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις με εξειδικευμένα στελέχη των αγορών (experts) με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες και να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της είναι ο Γιώργος Τσαρούχας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία

Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του