Κέρδη πάνω από 115 δισ. δολάρια, σε ιστορικά υψηλά, κατέγραψε η βιομηχανία εμπορευμάτων, από τις συναλλαγές στα commodities, καθώς οι ασταθείς τιμές της ενέργειας, συνέπεια κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Oliver Wyman, που δημοσιεύει το Bloomberg, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι ήταν οι ανεξάρτητοι εμπορικοί οίκοι – όπως οι Trafigura, Vitol και Glencore.

«Φέτος ήταν μια τέλεια καταιγίδα σε όλα τα εμπορεύματα, από τη σκοπιά των εμπορικών ευκαιριών», δήλωσε ο Ερνστ Φράνκλ, συνεργάτης στη συμβουλευτική εταιρεία και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Η αστάθεια είναι η ψυχή του τι χρειάζονται οι traders για να κάνουν συναλλαγές».

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η επιβολή κυρώσεων σε ορισμένα ρωσικά εμπορεύματα, οδήγησαν σε μεγάλη αλλαγή στις παγκόσμιες εμπορικές ροές, οδηγώντας σε μεγαλύτερους χρόνους ταξιδιού καθώς και σε αστάθεια των τιμών μεταξύ των κατηγοριών των εμπορευμάτων.

Goldman Sachs: Η επόμενη επενδυτική ευκαιρία είναι τα εμπορεύματα

Ράλι ανόδου

Τα μικτά κέρδη από τις συναλλαγές στον κλάδο – συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των hedge funds, των ανεξάρτητων εμπόρων και των εμπόρων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας – εκτινάχθηκαν στα 115 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 60% από το προηγούμενο έτος και σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα στη μελέτη.

Γιατί η αγορά των εμπορευμάτων θέτει την παγκόσμια οικονομία σε απειλή

Χρηματοοικονομικοί παράγοντες όπως τα hedge funds απολάμβαναν επίσης μεγάλα κέρδη, κερδίζοντας περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από εμπορικές δραστηριότητες το 2022 σε σύγκριση με λιγότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η κερδοφορία μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών πέρυσι έχει εγείρει πολιτικές ανησυχίες στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τις κατηγόρησε για «πολεμική κερδοσκοπία» και απείλησε να επιβάλει απροσδόκητους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου.

Ενώ οι traders εμπορευμάτων έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει παρόμοιες συστάσεις, τα αυξανόμενα κέρδη τους φέρνουν στο προσκήνιο τους ισχυρούς εμπορικούς οίκους που μεταφέρουν πρώτες ύλες σε όλο τον κόσμο.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο Glencore ανέφερε καθαρό εισόδημα 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, υπερτριπλάσιο το προηγούμενο έτος. Η Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη ανέφερε καθαρά έσοδα 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου — περισσότερα από τα κέρδη των προηγούμενων τεσσάρων ετών μαζί.

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος

Ωστόσο, ο πόλεμος δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που συνέβαλε στους αριθμούς ρεκόρ. Η ζήτηση για εμπορεύματα αυξήθηκε επίσης το 2022, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Άνταμ Πέρκινς, συνεργάτης του Oliver Wyman.

«Βλέπουμε υποεπενδύσεις και υποπαραγωγή σε όλα τα εμπορεύματα ούτως ή άλλως», είπε ο Perkins. «Πιθανότατα θα είχαμε δει την αστάθεια να αυξάνεται [το 2022] σε κάθε περίπτωση».

Μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών εμπορευμάτων, ήταν το εμπόριο φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση – με τα κέρδη της βιομηχανίας από τους τρεις τομείς να αυξάνονται κατά 90% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση εκτιμά το μικτό περιθώριο κέρδους των εμπορικών εταιρειών — το οποίο αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής αγοράς, αφαιρώντας τα άμεσα αποδιδόμενα κόστη, όπως η μεταφορά και η χρηματοδότηση. Το μικτό περιθώριο είναι η κύρια μέτρηση που χρησιμοποιούν οι traders για να αξιολογήσουν τη δική τους απόδοση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές