Μικρές διακυμάνσεις και έντονη νευρικότητα εμφάνισε σήμερα η Wall Street, η οποία μάλιστα στο τέλος έχασε σημαντικό μέρος των κερδών της, καθώς προτίμησε τη στάση αναμονής για τη διήμερη κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, προκειμένου να διαγνώσει τις προθέσεις στο μέτωπο των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 33.431 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε  άνοδο 0,07% στις 4.048 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,11% στις 11.675 μονάδες.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι τεχνολογικές μετοχές βελτιώθηκαν σήμερα. Η Apple ηγήθηκε των κερδών του κλάδου, σημειώνοντας άλμα περίπου 2% μετά την έναρξη της κάλυψης από την Goldman Sachs με αξιολόγηση buy. Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του S&P. Η Alphabet και η Microsoft κέρδισαν επίσης περίπου 1% η καθεμία.

Η Merck ενισχύθηκε κατά 4%, μετά την έγκριση ενός νέου τρόπου χορήγησης ορισμένων εμβολίων της. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε έναν νέο ενδομυϊκό τρόπο χορήγησης της οικογένειας εμβολίων της Merck για την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά και την ανεμοβλογιά.

Αν και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο του 4% την περασμένη εβδομάδα, η αγορά σήμερα τήρησε στάση αναμονής, ενόψει πιθανής καλύτερης σαφήνειας από τον Jerome Powell. Μια ανοδική κίνηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου όμως αυξάνει το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πτώση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση στο Κογκρέσο από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, ο οποίος θα καθοδηγήσει τους επενδυτές και τους νομοθέτες σχετικά με το πώς σκέφτεται η κεντρική τράπεζα για τον πληθωρισμό και την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της στο μέλλον.

«Αν φοβάστε την ύφεση, πηγαίνετε να πάρετε το 10ετές κρατικό ομόλογο», δήλωσε ο Sri Kumar της Sri-Kumar Global. «Οι μετοχές είναι μια χαμένη πρόταση σήμερα και μέχρι να δούμε τις αποτιμήσεις να μειώνονται σημαντικά, απλά δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της Wall Street», πρόσθεσε.

Πάντως, η αγορά εξακολουθεί να αφομοιώνει και τα στοιχεία από τις εισηγμένες. Σύμφωνα με την Oppenheimer, 496 από τις επιχειρήσεις του S&P 500 έχουν πλέον ανακοινώσει τα κέρδη τους για τον τρέχοντα κύκλο. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση, αλλά τα κέρδη μειώθηκαν κατά 3%, δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Oppenheimer, John Stoltzfus.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον Ιανουάριο. Οι καθαρές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα σε σχέση με την πτώση 1,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street