Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν την κρίσιμη κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα, αφομοιώνοντας παράλληλα τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,22% στις 7.929 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 15.653 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,34% στις 7.373 μονάδες.

Wall Street: Νευρικές ανοδικές κινήσεις

Όλος ο επενδυτικός κόσμος αναμένει την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν και θα υπάρξει κατάθεση στο Κογκρέσο από τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς αναμένεται να δώσει στους επενδυτές μια καλύτερη ιδέα για το τι σκέφτεται η κεντρική τράπεζα σχετικά με τον πληθωρισμό και την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της.

Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse σημείωσε απώλειες άνω του 2%, καθώς η Harris Associates, ένας από τους βασικούς μετόχους της ελβετικής τράπεζας, πούλησε το μερίδιό της τους τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Harris, David Herro, η εταιρεία πούλησε το μερίδιο αφού έχασε την υπομονή της με τη στρατηγική της Credit Suisse για την αναχαίτιση των συνεχιζόμενων ζημιών και την έξοδο των πελατών.

Από την άλλη, η Telecom Italia κέρδισε πάνω από 3%, μετά την προσφορά του ιταλικού κρατικού επενδυτή CDP για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας του πρώην τηλεφωνικού μονοπωλίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δημιουργώντας έναν πιθανό πόλεμο προσφορών με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη επιδεινώθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Sentix σήμερα. Ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε από τις -8 μονάδες, που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, σε -11,1 μονάδες τον Μάρτιο. Ο δείκτης ήταν χαμηλότερος από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις -9,3 μονάδες τον μήνα που αναφέρθηκε, έναντι -10 μονάδων που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε από τις -6 μονάδες στις -13 μονάδες.

“Μετά από αρκετούς μήνες βελτίωσης των εκτιμήσεων των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση και τις προσδοκίες, υπάρχει νέος αντίξοος άνεμος για την οικονομική ανάπτυξη… Ακόμη και αν η ύφεση θα μπορούσε να αποτραπεί προς το παρόν, η συνολική κατάσταση παραμένει εύθραυστη”, σημειώνεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση ήταν μικρότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,3% στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο και μειώθηκαν κατά 2,2% στην ΕΕ.

Στη ζώνη του ευρώ το λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκε κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, τα μη διατροφικά προϊόντα πρόσθεσαν 0,8%, ενώ τα καύσιμα αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,5%. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού έχασαν 5%, τα μη διατροφικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 1%, ενώ τα καύσιμα αυτοκινήτων κέρδισαν 5,4%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το πολιτικό… risk off προκάλεσε κλυδωνισμούς

Με απώλειες που έφτασαν το 3% «υποδέχτηκε» το ελληνικό χρηματιστήριο τις αλλαγές που προφανώς φέρνει στο πολιτικό (ή πιο συγκεκριμένα στο εκλογικό) τοπίο το σιδηροδρομικό δυστύχημα, πληρώνοντας το τίμημα μιας αγοράς που έχει δώσει ισχυρά κέρδη από την αρχή του έτους, χωρίς μια σημαντική διόρθωση που θα δημιουργούσε τα αναχώματα που χρειάζονται σε τέτοιες περιόδους έντονης μεταβλητότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές