Στην κατασκευή ενός τεχνητού νησιού, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο, προχωρούν οι βελγικές εταιρείες υπεράκτιων κατασκευών Jan De Nul και DEME, μέσω της κοινοπραξίας TM EDISON, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.

ΑΔΜΗΕ: Υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση ενέργειας και ρομποτική τεχνολογία στο δεκαετές πρόγραμμα 2024-2033

Το νησί θα κατασκευαστεί σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τις βελγικές ακτές και θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Στόχος, να χρησιμεύσει ως συνδετήριος κρίκος μεταξύ του υπεράκτιου αιολικού πάρκου που αναπτύσσεται στην περιοχή, ισχύος 3,5 GW, και του χερσαίου δικτύου υψηλής τάσης της χώρας.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νησιού ξεκίνησε τον Ιανουάριο, με την κοινοπραξία των δύο εταιρειών να επιλέγεται λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν. Η κατασκευή του θα βασιστεί σε τσιμεντένια μπλοκς γεμισμένα με άμμο. Θα διαθέτει ένα μικρό λιμάνι και μια πλατφόρμα ελικοπτέρου, που θα επιτρέπει στα συνεργεία συντήρησης να το επισκέπτονται.Ο τελικός σχεδιασμός για τη μορφή που θα λάβει το νησί, εκπονείται αυτή την περίοδο.

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024, ενώ το νησί εκτιμάται ότι θα έχει σχηματιστεί έως τον Αύγουστο του 2026. Κατόπιν, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση της υποδομής υψηλής τάσης που θα μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από τη μελλοντική υπεράκτια αιολική ζώνη του Βελγίου στην ξηρά.

Το νησί θα συνδυάζει τόσο το συνεχές όσο και το εναλλασσόμενο ρεύμα, με την υποδομή υψηλής τάσης να είναι σε θέση να συσσωρεύει την ενέργεια που θα παράγεται από το υπό ανάπτυξη θαλάσσιο αιολικό πάρκο του Βελγίου που φέρει την επωνυμία «Princess Elisabeth». Παράλληλα, θα χρησιμεύσει ως κόμβος για μελλοντικές διασυνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Η κατασκευή του νησιού χρηματοδοτείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη βελγική κυβέρνηση, η οποία θα επενδύσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.