Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε η ζήτηση για ακίνητα στην εμπορική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι,  για τους δύο πρώτους μήνες του 2023, σύμφωνα με έκθεση της  εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE εκτοξεύοντας τα ενοίκια σε υψηλές τιμές.

Μόνο τον Φεβρουάριο, στην αγορά κατοικιών του Ντουμπάι πραγματοποιήθηκαν 8.515 συναλλαγές –  αύξηση κατά 43,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος μαζί σημείωσαν συνολικά 17.741 οικιστικές συναλλαγές.

Ντουμπάι: Το πιο ακριβό διαμέρισμα στην πόλη κοστίζει 112 εκατ. δολάρια

Αυξήσεις φωτιά στα ενοίκια

Πέρα από την αγορά ακινήτων, η οικονομική άνθηση του Ντουμπάι είναι εμφανής και στην καθημερινή ζωή.

Κάθε εβδομάδα,όπως αναφέρει το CNBC, ένα νέο εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών φαίνεται να εμφανίζεται στο εμιράτο της ερήμου, το οποίο μεταμορφώθηκε από ένα μικρό ψαροχώρι σε μια πολυσύχναστη, υπερσύγχρονη μητρόπολη μέσα σε μόλις λίγες δεκαετίες. Τα μπαρ στο κέντρο της πόλης είναι γεμάτα τα περισσότερα βράδια. Η Αρχή Οδών και Κυκλοφορίας της πόλης ανέφερε πρόσφατα ρεκόρ οδικής κυκλοφορίας και χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά το τελευταίο έτος. Οι κάτοικοι παραπονιούνται συχνά ότι η παραγγελία ενός ταξί οποιοδήποτε βράδυ της εβδομάδας – ακόμη και τη Δευτέρα το βράδυ – διαρκεί περισσότερο από ποτέ.

Αλλά ενώ ορισμένοι κάτοικοι του Ντουμπάι – περίπου το 90% των οποίων είναι ομογενείς – βρίσκουν απογοητευτικό τον αγώνα για να κλείσουν μια διαδρομή ή ένα τραπέζι σε εστιατόριο, είναι η απότομη και συχνά ακραία αύξηση των ενοικίων που πλήττει περισσότερο πολλούς από αυτούς.

«Αύξηση 60%», ζητήθηκε από σύμβουλο με έδρα το Ντουμπάι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο σύμβουλος, ο οποίος ζούσε στην πολυτελή οικονομική συνοικία του Ντουμπάι, την DIFC, αποφάσισε να μετακομίσει αντί να πληρώσει το νέο ενοίκιο. Αρκετοί άλλοι κάτοικοι της DIFC ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες ζητούσαν αυξήσεις ενοικίου 50% και άνω, και πολλοί από αυτούς μείωσαν τη θέση τους ή μετακόμισαν σε λιγότερο ακριβές περιοχές ως αποτέλεσμα.

Πώς παρακάμπτουν την Ρυθμιστική Υπηρεσία Ακινήτων

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Ακινήτων του Ντουμπάι (RERA),  ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να απαιτούν αύξηση του ενοικίου πέραν ενός συγκεκριμένου ποσοστού με βάση την τρέχουσα αγοραία αξία του ακινήτου. Όμως το DIFC λειτουργεί ως δική του νομική οντότητα, χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες του RERA.

«Ουσιαστικά το DIFC είναι η άγρια άγρια Δύση, δήλωσε στο CNBC, ο σύμβουλος, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω επαγγελματικών περιορισμών, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος»  πρόσθεσε.

Ωστόσο, ακόμη και εκτός του DIFC, τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης εκτοξεύονται στα ύψη.

«Δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα- το Τμήμα Γης του Ντουμπάι έχει καταγράψει διαθεσιμότητα 8%, η οποία είναι η χαμηλότερη από το 2008», επισημαίνει ο Nazli Acar, πράκτορας πωλήσεων και μισθώσεων στην D&B Properties, Ναζλι Ακρά. «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων το γνωρίζουν αυτό, γι’ αυτό και συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων τους. Και πιστέψτε με, υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα». Και οι ιδιοκτήτες βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τους κανόνες του RERA, διώχνοντας τους ενοικιαστές, ισχυριζόμενοι ότι μετακομίζουν οι ίδιοι στο σπίτι ή ότι το πωλούν, και στη συνέχεια το νοικιάζουν σε έναν ολοκαίνουργιο ενοικιαστή αντ’ αυτού, για τον οποίο χρεώνουν πολύ υψηλότερο ενοίκιο που υπερβαίνει τα όρια του RERA. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη, αλλά συμβαίνει συχνά επειδή πολλοί ενοικιαστές δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, λένε οι μεσίτες.

Ο Ακάρ περιέγραψε πώς τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί σε διάφορες γειτονιές του Ντουμπάι από το 2021 έως σήμερα. Οι τιμές των ακινήτων έχουν επίσης αυξηθεί – η CBRE λέει ότι οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 11,5% κατά το έτος έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Αλλά πολλοί πωλητές έχουν δει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις. Ένας ομογενής από το Ντουμπάι αγόρασε ένα οικιστικό ακίνητο για περίπου 1,09 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2021, το ανακαίνισε και το διακόσμησε και μέσα στο έτος το πούλησε για διπλάσια τιμή.

Το σημερινό περιβάλλον είναι μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με τις αρχές του 2020.

Ακόμα και πριν από το χτύπημα της πανδημίας , ο τομέας των ακινήτων του Ντουμπάι είχε υποχωρήσει κατά περίπου 25% τα προηγούμενα πέντε χρόνια, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς στην αγορά. Καθώς η αγορά έπιασε πάτο την άνοιξη του ίδιου έτους, οι αγοραστές άρπαξαν φτηνά ακίνητα, τα ανακαίνισαν και άρχισαν να τα νοικιάζουν σε ενοικιαστές και επισκέπτες, καθώς το Ντουμπάι άνοιξε τις πόρτες του σε τουρίστες και επενδυτές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου παρέμεινε σε αποκλεισμό.

Μέσα σε περίπου 18 μήνες, ο τομέας έχει σημειώσει δραματική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση