Η  κυβερνητική διάσωση της SVB δεν είναι στο τράπεζι, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν και εξήγησε ότι εργάζεται για την «έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης» .

«Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπήρχαν επενδυτές και μέτοχοι συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν, και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαίνουν ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά στο “Face the Nation” του CBS. «Αλλά ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους».

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Fed έχουν όλα τα εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης με την τράπεζα SVB

Η θεαματική κατάρρευση της SVB ξεκίνησε αργά την Τετάρτη, όταν αιφνιδίασε τους επενδυτές με την είδηση ότι έπρεπε να αντλήσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Οι διαβεβαιώσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της SVB δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν το bank run, και οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της ημέρας την Πέμπτη, δημιουργώντας το σκηνικό για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καλύψει έως 250.000 δολάρια ανά καταθέτη και ενδέχεται να είναι σε θέση να αρχίσει να πληρώνει τους εν λόγω καταθέτες ήδη από τη Δευτέρα. Όμως η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της SVB ήταν επιχειρήσεις που διατηρούσαν πολύ μεγαλύτερα ανασφάλιστα ποσά στην τράπεζα, γεγονός που προκάλεσε ευρείες ανησυχίες για το πώς οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα υπόλοιπα κεφάλαιά τους.

Στο τραπέζι η εξαγορά της SVB

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για την SVB, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών.«Αυτή είναι πραγματικά μια απόφαση για την FDIC, καθώς αποφασίζει ποια είναι η καλύτερη πορεία για την επίλυση αυτής της επιχείρησης» σημειώνει.

Με αυτήν ιδέα είναι σύμφωνη και η η πρώην πρόεδρος της FDIC  Σίλα Μπέιρ που είπε ότι η εξεύρεση αγοραστή για την SVB είναι «το καλύτερο αποτέλεσμα.» Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  γερουσιαστής Μάρκ Γουόρνερ, ο οποίος θεωρεί ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν να βρεθεί αγοραστής για την SVB πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία. Ο Γουόρνερ δήλωσε ότι αισθάνεται πιο αισιόδοξος ότι η FDIC θα βρει λύση από ό,τι ήταν το απόγευμα του Σαββάτου.

«Οι μέτοχοι της τράπεζας θα χάσουν τα χρήματά τους, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αλλά οι καταθέτες μπορούν να ικανοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή