«Να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά» που προκύπτει από την κατάρρευση του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank είναι ο στόχος της συνεργασίας του υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, με τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters έχουν έλθει σε επαφή με πιθανούς αγοραστές της βρετανικής θυγατρικής, καθώς η  κατάρρευση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας, δεδομένης της σημασίας του δανειστή για αρκετές εταιρείες.

SVB: Αναζητεί αγοραστή η FDIC

«Δουλέψαμε με εντατικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όλη τη νύχτα», δήλωσε ο Χαντ στο Sky News. «Θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα το σχέδιο με το οποίο θα διασφαλίζεται  ότι οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ταμειακές τους απαιτήσεις για να πληρώσουν το προσωπικό τους. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση μιας «πιο μακροπρόθεσμης λύσης που ελαχιστοποιεί, ή ακόμη και αποφεύγει εντελώς, τις απώλειες σε ορισμένες από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες μας».

Οι υποψήφιοι αγοραστές

Η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, προσπαθεί να βρει αγοραστή για την εξαγορά της Silicon Valley Bank UK Ltd και ήδη ένας αγοραστής από τη Μέση Ανατολή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο «επικεφαλής λευκός ιππότης», όπως τον ονομάζουν, είναι μια εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Tις επιλογές του υποψήφιου αγοραστή διερευνά η συμβουλευτική εταιρεία Rothschild & Co, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, καθώς η Τράπεζα της Αγλλίας αναμένει την δικαστική εντολή για να θέσει τον βρετανικό βραχίονα της SVB σε καθεστώς αφερεγγυότητας.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει  και άλλες τράπεζες μεταξύ των οποίων η Barclays PLC και η Lloyds Banking Group, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News, που αναφέρει ότι  προσέγγισαν το διοικητικό συμβούλιο της SVB UK κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να δουν αν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία επείγουσας εξαγοράς. Η  NatWest Group έχει επίσης προσεγγίσει, σύμφωνα με το Reuters, που αναφέρει ότι και η Bank of London, μια τράπεζα εκκαθάρισης, σταθμίζει κατά πόσον είναι δυνατή μια προσφορά.

Οι δηλώσεις Σουνάκ

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να αναγνωρίσει τη «νευρικότητα»  γύρω από την κατάρρευση της τράπεζας και με δηλώσεις τους να καθησυχάσει τις ανησυχίες τονίζοντας ότι η η κυβέρνησή του εργάζεται για την εξεύρεση μιας λύσης που θα εξασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα των πελατών της τράπεζας, αλλά και τις ανάγκες για ρευστό χρήμα.

Συγκεκριμένα δήλωσε στους δημοσιογράφους ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ ότι ο ίδιος κατανοεί «το άγχος και τις ανησυχίες των πελατών της τράπεζας» και ότι η κυβέρνηση «διασφαλίζει ότι μπορούμε να εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης που θα εξασφαλίσει την λειτουργική οικονομική ρευστότητα των πελατών της, αλλά και τις ανάγκες τους σε ρευστό χρήμα».

Το SOS από τις εταιρείες τεχνολογίας

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται επιστολή που υπογράφουν  250 στελέχη βρετανικών εταιρειών τεχνολογίας, με την οποία ζητούν κυβερνητική παρέμβαση και προειδοποιούν για «απειλή» που αφορά τη βιωσιμότητα  του βρετανικού τεχνολογικού τομέα.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς κανόνες σε περίπτωση που μια τράπεζα μπει σε καθεστώς αφερεγγυότητας, οι καταθέτες δικαιούνται αποζημίωση έως 85.000 λίρες (102.000 δολάρια) για τις καταθέσεις σε μετρητά ή 170.000 λίρες για κοινούς λογαριασμούς. Οι πελάτες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανακτήσουν καταθέσεις που υπερβαίνουν αυτά τα ποσά, τα οποία είναι μικρά σε σχέση με τις καταθέσεις που είχαν κ startups στην τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τις δηλώσεις της BoE ότι συνολικά η Silicon Valley Bank είχε περιορισμένη παρουσία στη Βρετανία και δεν εκτελούσε λειτουργίες κρίσιμες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε χθεσινή του ανακοίνωση επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι εταιρίες του τεχνολογικού τομέα ξεμένουν συχνά από οικονομική ρευστότητα, καθώς μεγαλώνουν και έχουν ανάγκη από ρευστότητα, προκειμένου να καλύψουν τα καθημερινά έξοδά τους.

Το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας παραμένει ισχυρό και ανθεκτικό, πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι τα ζητήματα που επηρεάζουν τη Silicon Valley Bank είναι ειδικά για αυτήν και δεν έχουν επιπτώσεις σε άλλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποσχέθηκε όμως κι αυτός και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ότι θα βρουν λύση, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει η χώρα να γίνει η επόμενη Siliccon Valley.

Η υπόσχεση για την εξεύρεση στήριξης έκτακτης ανάγκης χαιρετίστηκε από τις εταιρείες τεχνολογίας και τις ομάδες πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του φορέα της βιομηχανίας νεοφυών επιχειρήσεων Codec, κάνοντας λόγο για «αναγνώριση της κλίμακας της πρόκλησης».

Η  σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς προέτρεψε τον Χαντ να προσφέρει κάτι περισσότερο από «θερμά λόγια» στις εταιρείες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο μέχρι το άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών αγορών το πρωί της Δευτέρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή