Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές συζητούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των συνεπειών από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank, εάν δεν προκύψει αγοραστής, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNBC.

Σύμφωνα με την πηγή, ένας τρόπος με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να παρέμβουν θα ήταν να δημιουργήσουν ένα backstop για τις ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank, χρησιμοποιώντας εξουσιοδότηση από τον Federal Deposit Insurance Act. Η κίνηση αυτή θα άγγιζε επίσης την εξαίρεση του συστημικού κινδύνου που επιτρέπει στη Fed να λάβει έκτακτη δράση για την ανάσχεση των φόβων μετάδοσης.

Γέλεν: Όχι στην κυβερνητική διάσωση της SVB

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τονώσει την εμπιστοσύνη σε αντίστοιχες περιφερειακές τράπεζες και ιδρύματα ενόψει της Δευτέρας, όταν ανοίγουν και οι πελάτες μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους.

Ένα πρόσθετο βήμα θα ήταν μια «γενική τραπεζική διευκόλυνση» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που θα στήριζε άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με άμεση έκθεση στην SVB, ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξουν ουσιαστικά τις δραστηριότητές τους ή να αναλάβουν ξαφνικές ζημίες.

Οι κινήσεις αυτές θα ήταν πιθανότατα αναγκαίες μόνο εάν η FDIC δεν μπορούσε να βρει αγοραστή για το σύνολο της SVB ή τουλάχιστον για βασικά τμήματά της. Το Bloomberg News ανέφερε ότι η FDIC πραγματοποίησε δημοπρασία για την τράπεζα, με τις τελικές προσφορές να κατατίθενται την Κυριακή.

Η Fed και η FDIC θα υποβάλουν τις προτάσεις αυτές στο Υπουργείο Οικονομικών πριν από τη λήψη οποιασδήποτε δράσης. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή στο CBS ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι κυβερνητική διάσωση, με την ευχέρεια ότι το υπουργείο εργάζεται «για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή