Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για το 2022 εμφανίζεται βελτιωμένος (5,9% ενώ το Φεβρουάριο η εκτίμηση ήταν για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 4,86%) σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα των εκτιμήσεων του Φεβρουαρίου, καθώς ο ρυθμός έχει προσαρμοστεί με βάση την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (7/3/2023) για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022.

Η Ευρωζώνη και οι Κρίσεις

Η Oxford Economics σημειώνει ότι η Ευρωζώνη έχει πληγεί από δύο μεγάλα σοκ τα τελευταία χρόνια: την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, όπως σημειώνει σε αντίθεση με ό,τι συνέβη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση δημόσιου χρέους τη δεκαετία του 2010, δεν αναμένουμε μεγάλο και διαρκές πλήγμα στη δυνητική ανάπτυξη αυτή τη φορά.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στην πραγματικότητα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν αλλάξει ελάχιστα από το 2020. Τώρα αναμένουμε ότι το δυνητικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% ετησίως, τη δεκαετία έως το 2029, σε σύγκριση με 1,0% που περιμέναμε πριν από την πανδημία. Η αναβάθμιση οφείλεται στο χαμηλότερο σημείο εκκίνησης. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η Oxford Economics εξακολουθεί να προβλέπει ότι η οικονομία θα φτάσει στο ίδιο μέγεθος που πιστεύαμε πριν από τρία χρόνια, καθώς αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις δύο κρίσεις ως μεγάλες αλλά ταυτόχρονα ως μεταβατικές κρίσεις.

Αν η Oxford Economics έχει δίκιο, η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί λίγο πιο γρήγορα από ό,τι την περασμένη δεκαετία (1,0% ετησίως) και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 2010 (περίπου 0,6% ετησίως). Ο λόγος για την αισιοδοξία της Oxford Economics είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανταποκρίθηκαν ταχύτερα και πιο επιθετικά στις πρόσφατες προκλήσεις από ό,τι στη δεκαετία του 2000. Οι αλλαγές στη θεσμική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, αν και ημιτελείς, έχουν απομονώσει τους τραπεζικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους αυτήν τη φορά, που ήταν πολύ επιζήμιοι στην προηγούμενη κρίση. Επιπλέον, η μεταπανδημική ύφεση αμβλύνθηκε από την ισχυρή δημοσιονομική πολιτική και τις ενέργειες της ΕΚΤ που σταθεροποιούν την οικονομία, ενώ η ώθηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι μόνο σταδιακή.

Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης παραμένει αβέβαιος. Η Oxford Economics υποθέτει ένα βραχυπρόθεσμο βάρος στη δυνητική παραγωγή που μειώνεται καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν από τα υψηλά ρεκόρ. Ωστόσο, οι διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές της ενέργειας αναμένεται να αποτελέσουν μόνιμο εμπόδιο, ειδικά για τις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες. Η επιταχυνόμενη πράσινη μετάβαση αναμένεται να τονώσει τις επενδύσεις, αλλά η άνοδος στο απόθεμα κεφαλαίου θα αντισταθμιστεί από τις χαμηλότερες επενδύσεις στις τεχνολογίες που βασίζονται σε ορυκτά και το υψηλότερο ποσοστό απόσβεσης.

Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Ατομική ιδιοκτησία και νομισματική πολιτική
Academia |

Πως η νομισματική πολιτική μειώνει την περιουσία των πολιτών

Το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης προϋποθέτει απαραίτητα ότι η οικονομία είναι διαρθρωμένη κατά το πρότυπο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, το οποίο με την σειρά του προϋποθέτει ότι επικρατεί ατομική ιδιοκτησία, ιδιαίτερα επί των παραγωγικών μέσων.

Επαγγελματικός προσανατολισμός για μαθητές ακριτικών νησιών από το ΟΠΑ και την Grant Thornton
Academia |

Επαγγελματικός προσανατολισμός για μαθητές ακριτικών νησιών από το ΟΠΑ και την Grant Thornton

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η εταιρία Grant Thornton στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς συνεργάζονται για να προσφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου των ακριτικών νησιών επαγγελματικό προσανατολισμό με βάση τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το ΟΠΑ.