Αν και εν πολλοίς θεωρείται δεδομένο (και ήδη προεξοφλημένο από τις αγορές) πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, οι επενδυτές δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στη ρητορική που θα κυριαρχήσει στην ανακοίνωση, αλλά και στη συνέντευξη της επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ επισήμως διαμηνύει ότι επιθυμεί να λαμβάνει τις αποφάσεις της «συνάντηση με τη συνάντηση», ζυγίζοντας κάθε φορά τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν από το πεδίο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, στην τελευταία συνεδρίαση ήταν πιο σαφής και «υποσχέθηκε» μία ακόμα αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.  Η καθοδήγηση αυτή χαροποιεί τους επενδυτές, οι οποίοι αρέσκονται στο να γνωρίζουν με περισσότερη σαφήνεια το πού είναι πιθανό να κατευθυνθεί το κόστος δανεισμού τις επόμενες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Αλλαγή στο κλίμα

Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι διαφορετική: με πολλούς τραπεζίτες να να διαφωνούν σχετικά με το πόση καθοδήγηση είναι κατάλληλη και σε ποιο μέτρο πληθωρισμού θα πρέπει να επικεντρωθούν, η παροχή ενός σαφούς μηνύματος θα αποδειχθεί πιο δύσκολη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα καθώς προσθέτει άλλο ένα στοιχείο αβεβαιότητας.

Ήδη η Goldman Sachs εκτιμά ότι η υπόθεση της SVB θα επηρεάσει την πορεία της Federal Reserve.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Fed κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, δεν θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της,  επικαλούμενη την «πρόσφατη πίεση» στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι προβλέψεις της, έρχονται στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσαν νωρίτερα την Κυριακή οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον περιορισμό των φόβων μετάδοσης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

«Υπό το φως της πίεσης στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την FOMC να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman, Γιαν Χάτζιους σε σημείωμα της Κυριακής.

SVB: Έκτακτες παρεμβάσεις για να αποτραπεί το ντόμινο – Ποια άλλη μικρή τράπεζα έκλεισε

H προηγούμενη εκτίμηση της Goldman έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Δεν ανησυχεί η Ευρώπη

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν κινδύνους μετάδοσης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ χαρακτήρισε τη Δευτέρα την κατάσταση στις ΗΠΑ ως «μοναδική», υπογραμμίζοντας τους δεσμούς του δανειστή με τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι χρηματαγορές προεξοφλούν χαμηλότερη κορυφή στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κάτω από το 3,75% για πρώτη φορά σε σχεδόν ένα μήνα. Είναι επίσης λίγο λιγότερο σίγουροι για την προγραμματισμένη αύξηση κατά μισή μονάδα αυτής της εβδομάδας, αν και αυτή η κίνηση εξακολουθεί να αναμένεται ευρέως, μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου.

Προϋπάρχουσες διαφωνίες

Ακόμη και πριν από την κατάρρευση της SVB, οι διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων φατριών εντός του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την νομισματική πορεία μετά τον Μάρτιο  διατυπώνονταν ανοιχτά. Αφού ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τέσσερις ακόμη έντονες αυξήσεις επιτοκίων, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Ιγνάσιο Βίσκο επέκρινε τους συναδέλφους τους που υποστηρίζουν «παρατεταμένες» αυξήσεις.

Μάλιστα ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon στη Ζυρίχη, προειδοποιεί στο Bloomberg, ότι τέτοιες δημόσιες διαφωνίες θέτουν υπό αμφισβήτηση εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ μπορούν να παρουσιάσουν μια «ενιαία εικόνα» του οδικού χάρτη νομισματικής πολιτικής τους: «Ενώ τα γεράκια συνεχίζουν να ζητούν νέες αυξήσεις των επιτοκίων σε σχέση με τον βασικό πληθωρισμό, τα περιστέρια τώρα μιλούν όλο και περισσότερο ανοιχτά και ζητούν μια προσεκτική προσέγγιση», είπε.

«Δεδομένου ότι γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί αυτή την εβδομάδα, φυσικά όλοι ψάχνουμε για σήματα τον Μάιο», δήλωσε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin. «Αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μας πει τι πρόκειται να συμβεί, γιατί δύο μήνες είναι πολύς χρόνος. Μέχρι τότε θα έχουμε άλλες δύο μετρήσεις για τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή