Μόλις προχθές η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή (Eurostat) ανακοίνωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα (68%, 5.135 δισεκατομμύρια τονοχιλιόμετρα, tkm) των εμπορευματικών μεταφορών της ΕΕ, αντιπροσώπευαν το 2021, οι θαλάσσιες μεταφορές στην Ευρώπη.

Οι οδικές μεταφορές αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο (25%, 1.863 δισεκατομμύρια tkm), ενώ οι σιδηροδρομικές μεταφορές (5%, 410 δισεκατομμύρια tkm), οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές (2%, 136 δισεκατομμύρια tkm) και οι αεροπορικές (0,2%, 15 δισεκατομμύρια tkm).

ΕΕ: Κυριαρχούν οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων

Όμως δυστυχώς από τις αναφορές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της μετάβασης της στις μηδενικές εκπομπές η Κομισιόν ξέχασε… οποιαδήποτε αναφορά στα καύσιμα και τις τεχνολογίες μηδενικών ρύπων που συνδέονται με τη ναυτιλία.

Δεν είναι συνεπώς τυχαίο που η Ένωση των εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης, η Ecsa, με ανακοίνωση της εκφράζει μεν την στήριξη της στο σχέδιο αυτό ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Την ίδια στιγμή που όπως έδειξαν τα στατιστικά της Eurostat αλλά και η διεθνής πραγματικότητα των τελευταίων δυο χρόνων η ναυτιλία ήταν ο «ακρογωνιαίος λίθος» μιας «τριπλής» ευρωπαϊκής ασφάλειας: της ενεργειακής ασφάλειας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της ασφάλειας εφοδιασμού αγαθών, όπως υπογραμμίζει και δικαίως η Ecsa.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ο νέος κανονισμός «Net-Zero Industry Act» στοχεύει στην επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Καθώς η ναυτιλία είναι ένας από τους κλάδους που είναι πιο δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, η αναβάθμιση των προσιτών καυσίμων και τεχνολογιών που συνδέονται με την ναυτιλία είναι καίριας σημασίας. Για το λόγο αυτό, τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (τα συνθετικά καύσιμα) θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις «net-zero technologies» που περιγράφει ο κανονισμός, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως προβλέπεται και για άλλες τεχνολογίες (ανανεώσιμες πηγές, μπαταρίες, υδρογόνο κ.λ.π.)

Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες πιστεύουν ότι ο νόμος Net-Zero Industry Act μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, επιταχύνοντας παράλληλα την ενεργειακή μετάβαση. Ο στρατηγικός ρόλος της ναυτιλίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια του εφοδιασμού αγαθών πρέπει να αναγνωριστεί δεόντως. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την υποστήριξη για την ταχύτερη υιοθέτηση των υπεράκτιων τεχνολογιών, για τις οποίες η ναυτιλία παίζει ήδη κρίσιμο ρόλο. Ωστόσο, εξακολουθεί να απουσιάζει ένα σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού για καθαρά ναυτιλιακά καύσιμα και τεχνολογίες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ECSA, Σωτήρης Ράπτης.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την ΕΕ, εφόσον πιστεύει ότι τα «ξύλινα τείχη» προσφέρουν στην ασφαλή αναπτυξιακή πορεία της «Γηραιάς Ηπείρου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion