Μεγάλες διαφοροποιήσεις εμφανίζει από χώρα σε χώρα το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, με το χαμηλότερο στα 8 ευρώ και το υψηλότερο στα 51 ευρώ την ώρα. Αυτό προκύπτει τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας να διαμορφώνεται σε 34,5 ευρώ στην ευρωζώνη και σε 30,5 ευρώ στην ΕΕ, έναντι 32,8 ευρώ και 29 ευρώ αντίστοιχα το 2021.

Κατώτατος μισθός: Στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας [πίνακας]

Στην Ελλάδα το 2022 το μέσο ωρομίσθιο επισήμως ανήλθε σε 14,5 ευρώ την ώρα, σημαντικά πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και στην χαμηλότερη κατηγορία της Eurostat, των χωρών με κάτω από 20 ευρώ.

Από τη Βουλγαρία στο Λουξεμβούργο

Το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ καταγράφεται στη Βουλγαρία (8,2 €) και στη Ρουμανία (9,5 €) και το υψηλότερο στο Λουξεμβούργο (50,7 €), τη Δανία (46,8 €) και το Βέλγιο ( 43,5 €).

Στην οικοδομή το χαμηλότερο κόστος

Το ωριαίο κόστος εργασίας στη βιομηχανία ήταν 30,7 € στην ΕΕ και 36,6 € στη ζώνη του ευρώ. Στην κατασκευή ήταν 27,3 € και 30,8 € αντίστοιχα. Στις υπηρεσίες, το ωριαίο κόστος εργασίας ήταν 30,2 ευρώ στην ΕΕ και 33,3 ευρώ στη ζώνη του ευρώ. Στην κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (πλην της δημόσιας διοίκησης) ήταν 31,3 € και 34,8 € αντίστοιχα.

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος (π.χ. εργοδοτικές κοινωνικές εισφορές).

Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο συνολικό κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας ήταν 24,8% στην ΕΕ και 25,5% στη ζώνη του ευρώ.

Τα χαμηλότερα μερίδια μη μισθολογικού κόστους καταγράφηκαν στη Λιθουανία (5,4%) και τη Ρουμανία (5,3%) και τα υψηλότερα στη Γαλλία (32,0%), τη Σουηδία (31,9%) και την Ιταλία (27,8%).

Στη Βουλγαρία η μεγαλύτερη αύξηση

Το 2022, σε σύγκριση με το 2021, το ωριαίο κόστος εργασίας σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, εκφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 5,0% στην ΕΕ και κατά 4,7% στη ζώνη του ευρώ.

Εντός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+13,3%), στην Ιρλανδία (+9,3%) και στην Εσθονία (+9,1%).

Για τις χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας εκφρασμένο σε εθνικό νόμισμα αυξήθηκε το 2022 σε όλες τις χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+15,3%), την Ουγγαρία (+13,9%), τη Ρουμανία (+12,2%) και Πολωνία (+11,7%). Το μικρότερο ποσοστό αύξησης σημειώθηκε στη Δανία (+2,3%).

Η επίδραση των μέτρων στήριξης στην πανδημία

Το 2022, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατάργησαν σταδιακά τα καθεστώτα στήριξης που εισήχθησαν το 2020 και παρατάθηκαν το 2021 για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αποτελούνταν κυρίως από βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις εργασίας και προσωρινές απολύσεις που αποζημιώθηκαν πλήρως ή εν μέρει από τις κυβερνήσεις.  Αυτά τα συστήματα καταγράφηκαν γενικά ως επιδοτήσεις (ή φορολογικές ελαφρύνσεις) με αρνητικό πρόσημο στη μη μισθολογική συνιστώσα του κόστους εργασίας, επισημαίνει η Eurostat. Επομένως, καταλήγει, η σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων υποστήριξης που σχετίζονται με την COVID συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις