
Η φτώχεια, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στην Αργεντινή, εξαπλώθηκε ξανά το 2022 λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Πλέον, μαστίζει το 39,2% του πληθυσμού – ή πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αργεντινή: Χαριστική βολή για την οικονομία η χωρίς προηγούμενο ξηρασία
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση (+2,7%) σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο (36,5%), φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).
Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), καταγράφοντας οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.
Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι ένα «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.

Η εκτόξευση
Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωση που γνώρισε στα τέλη του 2020 (42%) λόγω της πανδημίας και των lockdowns, που είχαν στερήσει τα μέσα βιοπορισμού κυρίως των αναρίθμητων αδήλωτων εργαζόμενων.
Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση. Το ίδιο και η σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).
Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022: Απογειώθηκε, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να τον ελέγξει, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 94,8% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.
Το 2023 άρχισε με κακούς οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, καθώς κατέγραψε αύξηση +13,1% σε δύο μήνες. Μάλιστα ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.


Latest News

Το «ταμείο είναι μείον» στην Τουρκία: Βουτιά στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας
«Στεγνώνει» από συνάλλαγμα η κεντρική τράπεζα

Γιατί μπαίνουν στον πάγο τα τραπεζικά deals - Πώς γύρισαν μπούμερανγκ τα επιτόκια
Ο λογιστικός κανόνας που επιβαρύνει τις συμφωνίες και έχει καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια τις εξαγορές

Οι δυσμενείς προβλέψεις επισκιάζουν την ανέλπιστη αύξηση του ΑΕΠ της Σουηδίας
Η αύξηση ήρθε μετά από μια συρρίκνωση 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022

«Πλήγμα» για το εθνικό φαγητό της Κίνας - Θύμα των βροχοπτώσεων τα νουντλς
Εκτακτα μέτρα για να σωθεί η σοδειά

Απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού στην Ισπανία - Υποχώρησε στο 3,2% τον Μάιο
Από την κορύφωσή τους στο 10,8% τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή βαίνουν μειούμενες, με εξαίρεση ένα μικρό «διάλειμμα» το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2023

Γλίτωσε την ύφεση... στο παρά πέντε η Ελβετία - Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά
Οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία, εκτιμά η βιομηχανία

Τι (ξανά) ψάχνει ο Μασκ στο Πεκίνο - Το ταξίδι με το ιδιωτικό τζετ και οι συναντήσεις κορυφής
Μετά από περίπου τρία χρόνια ο Μασκ επιστρέφει στην Κίνα και αναμένεται να έχει συναντήσεις με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους

Υποχώρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα με αστερίσκους βλέπουν οι βρετανοί λιανέμποροι
H υποχώρηση στις τιμές λιανικής οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο χαμηλότερο κόστος ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων

Γιατί η Κάθι Γουντ δεν «ψήνεται» με τη μετοχή της Nvidia– Σε ποια μετοχή στοιχηματίζει
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα δεδομένα

Η «φούσκα των κολλεγίων» - Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία των νέων στη Κίνα
Τι έχει αλλάξει στην κινεζική οικονομία