Οι συνέπειες ενός πολέμου είναι τεράστιες και καταστροφικές. Και ο χρόνος εδώ, δεν είναι πάντα σύμμαχος για να «διαγραφούν» οι εικόνες του θανάτου, της βίας, αλλά και οι μνήμες από την πατρίδα για όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να αναζητήσουν μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή…

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να έχει ζήσει τη σκληρότητα του πολέμου και να έχει αντίρρηση επ’ αυτού. Βέβαια, στην πραγματικότητα, υπάρχουν και ορισμένοι που βλέπουν τον πόλεμο σαν video game και κάποιοι άλλοι που τον βλέπουν ως επενδυτική ευκαιρία (!) Βλέπετε ένας πόλεμος συνοδεύεται πάντα από κατεστραμμένες υποδομές και κτήρια. Δυστυχώς υπάρχει και αυτή η πλευρά…

Σήμερα ωστόσο, θα ήθελα (προσωπικά πάντα μιλώντας) να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου αλλά και τα στοιχεία που συνέλεξα για μια άλλη πτυχή του πολέμου. Αυτή η πτυχή αφορά τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ζήσουν όσοι επιβίωσαν απ’ αυτόν και έμειναν στην πατρίδα τους.

Αφορμή για το θέμα στάθηκε, η πρόσφατη δημοσίευση από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και την ουκρανική οργάνωση Ecoaction του χάρτη με τις περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας.

12,4 εκατομμύρια στρέμματα γης επηρεάστηκαν…

‘Όπως μού εξηγεί, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, με βάση τις επίσημες πληροφορίες, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο 12,4 εκατομμύρια στρέμματα γης σε περιοχές φυσικών πάρκων.

-«Οι εχθροπραξίες έχουν επηρεάσει μια περιοχή έκτασης 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων σε ουκρανικά δάση και 4,5 εκατομμύρια στρέμματα δασών είναι υπό κατάληψη ή σε εμπόλεμες ζώνες», συμπληρώνει.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με όσα φαίνονται στον χάρτη, σημαντικό μέρος της ουκρανικής φύσης έχει καταστραφεί. Ειδικότερα, η γη και τα οικοσυστήματα έχουν υποστεί ζημιές, οι πύραυλοι προκαλούν πυρκαγιές, και το έδαφος και το νερό ρυπαίνονται, ενώ οι πυρκαγιές σε βιομηχανικές ζώνες εξαιτίας των βομβαρδισμών, προκαλούν επιπλέον ρύπανση στον αέρα, το έδαφος και το νερό…

Επικίνδυνο κοκτέιλ…

Επίσης κατά τον Νίκο Χαραλαμπίδη, «οι εκρήξεις από πυραύλους και πυρομαχικά δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ ουσιών και ενώσεων: μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο αζώτου (NΟ), διοξείδιο αζώτου (NO2), νιτρικό οξύ (ΗΝΟ3), υποξείδιο του αζώτου (N20), φορμαλδεΰδη, υδροκυανικό οξύ (HCN), άζωτο (N2). Μετά τις εκρήξεις, τα προϊόντα των χημικών αντιδράσεων απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Τα βασικά – το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί – δεν είναι τοξικά, όμως επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

Οι επικίνδυνες όξινες βροχές…

»Τα οξείδια του θείου και του αζώτου μπορούν επίσης να προκαλέσουν όξινες βροχές, αλλάζοντας το pH του εδάφους και προκαλώντας καταστροφή στη βλάστηση, ειδικά στα κωνοφόρα. Οι όξινες βροχές είναι επικίνδυνες και για τους ανθρώπους, καθώς και για άλλα θηλαστικά και πτηνά, αφού επηρεάζουν τους βλεννογόνους αδένες και τα αναπνευστικά όργανα».

Ρύπανση των υπόγειων υδάτων…

-«Τα χιλιάδες βλήματα περιέχουν ουσίες όπως θείο και χαλκό. Οι ουσίες εισχωρούν στο έδαφος και ίσως φτάσουν μέχρι τα υπόγεια ύδατα, εισχωρώντας κατά συνέπεια στην τροφική αλυσίδα και επηρεάζοντας ανθρώπους και ζώα», συνεχίζει ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

Όπως έγινε γνωστό, περισσότερα από 30 ορυχεία λιγνίτη έχουν πλημμυρίσει από το 2014, και μετά την έναρξη της περσινής εισβολής, άλλα 10 έχουν πλημμυρίσει από τον Ιούνιο του 2022, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των υπόγειων υδάτων. Η περιοχή του Donbas κινδυνεύει με καταστροφή και αποτελεί απειλή για την υγεία του πληθυσμού.

Είδατε τώρα γιατί ένας πόλεμος δεν είναι ποτέ video game; Βusiness όμως είναι. Για κάποιους πριν, για άλλους κατά τη διάρκεια του πολέμου, και για ορισμένους μετά.

Επικαλούμαι τις δηλώσεις του υπεύθυνου του προγράμματος της Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την Πράσινη Αποκατάσταση της Ουκρανίας Denys Tsutsaiev. Ο άνθρωπος, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως « (…) η αποκατάσταση της φύσης πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό κομμάτι των συζητήσεων για το μέλλον της Ουκρανίας». Και πως « η αποκατάσταση αυτή θα χρειαστεί ειδικά εργαλεία, ειδικές γνώσεις καθώς και σημαντικά κονδύλια (….)».

Το σιωπηλό θύμα…

Από την πλευρά της, η Yevheniia Zasiadko, από την οργάνωση Ecoaction, επεσήμανε, σε πρόσφατες δηλώσεις της, πως « ο πόλεμος επηρεάζει τη φύση μας με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει τους ανθρώπους και τις υποδομές. Όμως, η περιβαλλοντική ζημιά παραμένει αόρατη και συνήθως αγνοείται, το περιβάλλον είναι το σιωπηλό θύμα».

Προσωπικά πάντα μιλώντας, την επόμενη φορά που θα ακούσετε αναλυτές του καναπέ να μιλάνε για έναν πόλεμο λες και είναι ένα απλό ηλεκτρονικό παιγνίδι απλά αγνοήστε τους ή κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion