Δευτερογενή αποτελέσματα

Στην πολιτική υπάρχουν σοβαρά γεγονότα, που όμως στη δεδομένη συγκυρία που προκαλούνται δεν εντάσσονται στα κριτήρια των πολιτικών επιλογών των πολιτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παράγουν αποτελέσματα.

Ας πάρουμε την υπόθεση των υποκλοπών, το καλοκαίρι του 2022 – εξαιρετικά σοβαρό γεγονός. Καμία μέτρηση δεν κατέδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε κάποιο ποσοστό – έστω μικρό – λόγω των υποκλοπών. Παρήχθη όμως δευτερογενές αποτέλεσμα. «Καταστράφηκαν»(;) εν γενέσει τους οι προσωπικές σχέσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Πα.Σό.Κ./ ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Γιατί τα θυμήθηκα αυτά; Γιατί υπάρχει σε εξέλιξη η υπόθεση του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Γεωργούλη.

Δύο λόγοι

Πολιτικά μιλώντας η Νέα Δημοκρατία την «πουσάρει» μετά μανίας. Είναι προφανές ότι έχει τους λόγους της. Ο πρώτος – όπως έγραψα και χθες – είναι να φθαρεί, κατά το δυνατόν, το «ηθικό πλεονέκτημα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι ο δεύτερος λόγος είναι να ενισχυθούν οι μάλλον κακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Πα.Σό.Κ. / ΚΙΝΑΛ. Έτσι ώστε να αμφισβητηθεί εκ προοιμίου το ενδεχόμενο – εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί φυσικά – της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Επιχειρείται δηλαδή η παραγωγή «δευτερογενούς αποτελέσματος».

Η διαφορά στα νέα γκάλοπ

Βέβαια οι ημέρες αυτές είναι οι ημέρες των δημοσκόπων. Και στις επόμενες ημέρες νέες δημοσκοπήσεις θα βγούν με αφορμή και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών το Σάββατο. Θα αφορούν τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα και οπωσδήποτε την «βόμβα Γεωργούλη» που «έσκασε» μέσα στην «αυλή» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι πληροφορίες μου, λοιπόν, λένε πως τουλάχιστον 3 δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που δεν μπορεί να «πάρει κεφάλι», δηλαδή δεν φαίνεται σε καμιά περίπτωση να είναι το πρώτο κόμμα στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Μια φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μέτρηση δίνει διαφορά της ΝΔ λίγο πάνω από 4 μονάδες, ενώ οι άλλες δύο (τη μία την κάνει η… πρεσβεία) δίνουν διαφορά πάνω από 5 μονάδες.

Τα λιγότερα λάθη

Όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ξαφνικά έδαφος λόγω της καταγγελίας σε βάρος του κ. Αλέξη Γεωργούλη – και μάλλον δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου τους ψηφοφόρους αυτή η υπόθεση, με έναν άμεσο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει παγιωμένη αυτή η διαφορά – των 4 με 5 μονάδων – μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και δύο εβδομάδες.

Πηγαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η Νέα Δημοκρατία  είναι στην πρώτη θέση, αλλά μακριά από την αυτοδυναμία και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να παλεύει να μικρύνει τη διαφορά ώστε να μπορεί στις δεύτερες εκλογές να «παίξει» με την δυναμική της πολιτικής αλλαγής.

Κι όπως συμβαίνει σ΄αυτές τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως από το ποιο κόμμα θα κάνει τα λιγότερα λάθη…

Αλλά υπομονή κι από τέτοια έχουμε να δούμε πολλά ακόμη!

Η αγορά για την Attica Bank

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές στην υπόθεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της AtticaBank – κι ας μην ξεχνάμε και τις «αναταράξεις» της τράπεζας, από την … φημολογία αν και κατά πόσο ήταν εφικτή η διάσωση της.

Πάντως, από την αγορά τα μηνύματα που λαμβάνω είναι θετικά σε ό,τι αφορά τη μετοχική της σύνθεση. Και όπως μου λένε αναλυτές, ουσιαστικά μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις κλείνει ένας μακρύς κύκλος ταλαιπωρίας για την τράπεζα.

Η επίλυση των δύο βασικών προβλημάτων, είναι αυτή που δημιουργεί θετικές προοπτικές για την Attica Bank.

Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία, όπως όλα δείχνουν, ακολουθεί το ορισθέν χρονοδιάγραμμα και έτσι τελειώνει η αβεβαιότητα που υπήρχε.

Οι εγγυητές

Το δεύτερο ζητούμενο ήταν η δημιουργία μιας τράπεζας με κρίσιμο μέγεθος, με υγιή θεμελιώδη μεγέθη, με δυναμικούς δείκτες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Και αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη με τη Thrivest και το ΤΧΣ να λειτουργούν ως εγγυητές της εξυγίανσης της Attica Bank.

Από τη μεριά της η διοίκηση της τράπεζας έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, τόσο σε επίπεδο κινήσεων αναδιάρθρωσης όσο και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Και τα δύο  προχωράνε απρόσκοπτα, ενώ αισιόδοξα μηνύματα ανάκαμψης και κερδοφορίας υπάρχουν ήδη από το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης. Όλα καλά…

Ανάπτυξη

Για την εκδήλωση περί την ανάπτυξη, που διοργάνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης – τον βοήθησε και ο αναπληρωτής του κ. Νίκος Παπαθανάσης – στα Ναυπηγεία Ελευσίνας σας είχα ενημερώσει εγκαίρως. Κόσμος και κοσμάκης, πολιτευτές και βουλευτές, ου μην αλλά και υπουργοί – εκτός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Κι αφού γιόρτασαν την ανάπτυξη για όλους» τώρα τέσσερα χρόνια, ένας εκ των εργαζομένων των ναυπηγείων, με καλλιτεχνικές ανησυχίες ο άνθρωπος, φιλοτέχνησε το πορτραίτο του κ. Γεωργιάδη – όχι ο κ. Παπαθανάσης δεν τον ενέπνευσε και δεν ξέρω γιατί. Το οποίο και του το επέδωσε, με την δέουσα συστολή ο καλλιτέχνης και την ανάλογη ταπεινοφροσύνη ο τιμώμενος. Ευτυχής ο υπουργός – και εγώ το ίδιο θα ήμουν. Και μετά όλοι τακτοποιήθηκαν στα πούλμαν και στα ΙΧ τους και γεμάτοι με την ανάπτυξη επέστρεψαν στις οικίες τους. Για να ξεκουραστούν. Έτσι είναι η πολύ ανάπτυξη κουράζει…

Επαχθή

Κάτι άκουσα πως οι φορολογικές ρυθμίσεις είναι για λίγους. Έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έκανε και δήλωση, πιο αναλυτική ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Όπου έλεγε και για επαχθή επιτόκια. Θα το ψάξω όμως το θέμα και θα σας ενημερώσω αναλυτικά αύριο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories