
Αν και η ψήφιση της νέας δέσμης μέτρων για την φαρμακοβιομηχανία, έχει αναβληθεί αρκετές φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί η δέσμη μέτρων που έχει προταθεί. Ανάλογα με την απόφαση θα δοθεί και η απάντηση, αν τελικά την μάχη την κέρδισαν οι φαρμαβιομήχανοι ή η Κομισιόν.
Σύμφωνα με το Politico, η πολυαναμενόμενη δέμη μέτρων καθορίζει νέους κανόνες σε επίπεδο Ένωσης για τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο να καταστήσει την πρόσβαση στα φάρμακα πιο ασφαλή και οικονομικά προσιτή, να ενθαρρύνει την καινοτομία και να μειώσει τη γραφειοκρατία. Αν και η Κομισιόν έχει παραμείνει σιωπηλή για την μεταρρύθμιση, αντιπρόσωποι της βιομηχανίας των φαρμάκων έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις κατά των βασικών διατάξεων και έχουν καταφέρει να συμμαχήσουν με την Γερμανία.
Οι νέοι κανονισμοί για το φάρμακο
Ο πυρήνας της συζήτησης για την μεταρρύθμιση στο χώρο του φαρμάκου περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές στο χρονικό διάστημα που τα νέα φάρμακα εισέρχονται στην αγορά, χωρίς να αμφισβητούνται από τους μη επώνυμους ανταγωνιστές – επί του παρόντος μια δεκαετία – κατά τη διάρκεια του οποίου οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να χρεώνουν υψηλές τιμές.
Στο σχέδιο που διέρρευσε, η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί αυτή η περίοδος κατά δύο χρόνια, αλλά να επιτραπεί στις εταιρείες που λανσάρουν ένα νέο φάρμακο και στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ να πάρουν πίσω μέρος του χρόνου αυτού. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυκλοφορία των φαρμάκων είναι σήμερα άνιση, με τους ασθενείς στην Πολωνία να λαμβάνουν νέο φάρμακο, κατά μέσο όρο, δύο χρόνια μετά τους Γερμανούς. Για ασθένειες όπως ο καρκίνος, αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Κόντρα φαρμακευτικών με την Ευρώπη
Οι αλλαγές αυτές συναντούν ισχυρή αντίσταση από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν θέλει να της αφαιρεθούν τα τρέχοντα προνόμια – και θα ήθελε να δει το κούρεμα να μειώνεται ή να καταργείται εντελώς. Το λόμπι της βιομηχανίας στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων, έχει ήδη κατακρίνει την πρόταση.
«Είτε πρόκειται για λάθος, τυφλή αισιοδοξία, είτε για μια πιο συνειδητή απόφαση της Ευρώπης που βασίζεται στην καινοτομία από τις ΗΠΑ και την Ασία, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που είδαμε ως σχέδιο προτεινόμενης νομοθεσίας θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την ανταγωνιστικότητα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης», δήλωσε η γενική διευθύντρια Nathalie Moll στο POLITICO κατά τη στιγμή της διαρροής.
Αρκετά μεγαλοστελέχη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Novo Nordisk και της Novartis, δήλωσαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι πιθανό να μεταβούν στο εξωτερικό. Και η Big Pharma έχει καταστήσει σαφές ότι έχει φίλους σε υψηλές θέσεις.
Έντονη κόντρα προκαλεί η νέα μεταρρύθμιση
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας Cristian Bușoi, της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μαζί με άλλους 34 ευρωβουλευτές, συνέταξε επιστολή προς την Επιτροπή εκ μέρους της βιομηχανίας, η οποία προκάλεσε την απάντηση μιας αντίπαλης ομάδας ευρωβουλευτών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη φαρμακοβιομηχανία.
Η ανατροπή ήρθε τον Μάρτιο, όταν ο Peter Liese, ο Daniel Caspary και ο Christian Ehler, από το ίδιο γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, έστειλαν επιστολή με την οποία επέκριναν την πρόταση πρόσβασης και ζήτησαν από την πρόεδρο της Επιτροπής να «κάνει βελτιώσεις» στο κείμενο. Βεβαίως, μετά την παραλαβή της επιστολής η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι καθυστερεί την πρόταση μέχρι το τέλος Απριλίου.
Δεμένα τα χέρια της Κομισιόν – Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά της πρότασης
Οι γραμμές μάχης έχουν ήδη χαραχθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πίεσης κατά της πρότασης, μαζί με την Ιταλία και τη Δανία. Από την άλλη πλευρά της συζήτησης, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν ταχθεί υπέρ της.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιο βαθμό, τα χέρια της Επιτροπής είναι δεμένα από το σχέδιο που διέρρευσε. Αλλά η βιομηχανία έχει ασκήσει πίεση. Το αν τελικά, αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα μένει να το δούμε.


Latest News

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.