Σε υψηλό 26 ετών έχουν εκτιναχθεί οι τιμές του ελαιολάδου, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει τη μεγαλύτερη παραγωγό Ισπανία και μάλιστα οι τιμές δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται στο εγγύς μέλλον.

Ιταλία: Το σοκ του ελαιολάδου και ο δείκτης της πίτσας Μαργαρίτα

Ο διάλογος που είχε στο Twitter ο διάσημος ισπανοαμερικανός σεφ José Andrés με έναν αναγνώστη, όταν έγραψε ότι τα αβγά πρέπει να τηγανίζονται σε ελαιόλαδο βάθους όσο ένα δάχτυλο, είναι χαρακτηριστικός για την εκτόξευση των τιμών του «χρυσού» της ισπανικής γης. Ο αναγνώστης σχολίασε ότι μια τέτοια ποσότητα ελαιολάδου είναι ακριβή και ρώτησε εάν υπάρχει κάποια εναλλακτική.

‘Ενας άλλος χρήστης από την Αγγλία σχολίασε: «Άλειμμα ελαιολάδου Aldi παλαιότερα προς 99 πένες. Τώρα είναι στις 1,29 λίρες. Επιπλέον, πολλές βασικές εκδοχές [ελαιολάδου] έχουν εξαφανιστεί. Ακόμα και το Aldi είναι ακριβό τώρα!».

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου έχουν εκτοξευτεί στα 5.989,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σημειώνοντας υψηλό 26 ετών.

Και οι υψηλές τιμές ενδέχεται να διατηρηθούν «για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland, μιλώντας στο CNBC.

«Υπερβολικά κακές» καιρικές συνθήκες

Η κακοκαιρία στην Ισπανία, ιδίως η παρατεταμένη ξηρασία, είναι ο κύριος λόγος πίσω από την άνοδο των τιμών.

Οι αιτίες για την εκτίναξη των τιμών κοντά σε ιστορικά υψηλά είναι σε μεγάλο βαθμό οι κακές καιρικές συνθήκες και μια πολύ ξηρή περίοδος την καλλιεργητική περίοδο σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου, αλλά κυρίως στην Ισπανία, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου, είπε ο ίδιος.

Ως αποτέλεσμα των «υπερβολικά κακών» καιρικών συνθηκών, είπε, η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο είχε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνήθη,  περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά και ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Κάτω από το μισό η παραγωγή

Οι εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες σήμαιναν ότι η Ισπανία παρήγαγε μια καλλιέργεια ελαιολάδου περίπου 630.000 μετρικών τόνων, από τη συνήθη συγκομιδή 1,4 έως 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων.

Τα ελαιόδεντρα αναπτύσσονται σε ζεστά και ξηρά κλίματα και η βέλτιστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 60 έως 80 βαθμούς F.

Η Ισπανία είχε μια περίοδο «πολύ ξηρού» καιρού τον Μάρτιο, καταγράφοντας μόλις το 36% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της χώρας. Η χώρα αντιμετώπισε 36 συνεχείς μήνες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου.

Και αν ο καιρός δεν βελτιωθεί, η επερχόμενη συγκομιδή θα δώσει ακόμα χειρότερες αποδόσεις.

«Θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια ή ακόμα και χαμηλότερη σοδειά από αυτήν της προηγούμενης σεζόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι λένε επίσης ότι οι τιμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν είναι στα τρέχοντα επίπεδα για κάποιο διάστημα», είπε ο Holland.

Για παγκόσμια έλλειψη στις προμήθειες ελαιολάδου εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας στην Ισπανία κάνει λόγο από την πλευρά του και ο Ντέιβιντ Βαλμορμπίντα, πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Ελαιόλαδου.

Ελλείψεις

Η ζήτηση για ελαιόλαδο ήταν ισχυρή τα τελευταία χρόνια – οι τιμές αυξάνονται από το 2020, όταν λόγω της καραντίνας οι καταναλωτές άρχισαν να τρώνε και να μαγειρεύουν στο σπίτι πιο συχνά, κάτι το οποίο έγινε συνήθεια και μετά την πανδημία, εκτιμά ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Ελαιόλαδου.

Επιπλέον, η έλλειψη ηλιελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα ακόμη έναυσμα για αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου.

Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών με τον περιορισμό της χρήσης ελαιολάδου και τη στροφή σε άλλα φυτικά έλαια θα μπορούσε να μειώσει εν μέρει την πίεση, θεωρεί ο ίδιος.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η θεμελιώδης ζήτηση για ελαιόλαδο ως υγιεινό και φυσικό προϊόν δεν επηρεάζεται σε οποιαδήποτε τιμή κι αν φτάσει. «Έτσι, χωρίς αύξηση των βροχοπτώσεων, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε ιστορικά υψηλές τιμές στα 5 ευρώ ανά κιλό ή και πιο πάνω από το έτος συγκομιδής 2023/24».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO