Με μπαράζ εκθέσεων διεθνείς οίκοι, ξένες τράπεζες και δεξαμενές σκέψεις δίνουν τις δικές τους προβλέψεις για τις εκλογές στην Ελλάδα, σκιαγραφώντας ανάλογα με το αποτέλεσμα και το οικονομικό τοπίο της επόμενης ημέρας, ενώ διεθνή και εγχώρια κεφάλαια καθώς και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων αναμένουν τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν ύστερα από δύο τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως εκτιμούν, είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας, αλλά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα σενάρια

Η μέση εκτίμηση της αγοράς φέρεται να αποτυπώνεται καλύτερα στα εκλογικά σενάρια της Fitch Solutions: Στο πρώτο, για το οποίο δίνει πιθανότητες 60%, θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ – ΠαΣοΚ, κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρει, πως η δημοσιονομική εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, με τους απαραίτητους όμως συμβιβασμούς.

Μηδένισε το spread της αμφισβήτησης

Στο δεύτερο σενάριο, για το οποίο δίνει πιθανότητες 30%, η ΝΔ επιτυγχάνει τελικά αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής, ενώ στο τρίτο, όπου οι πιθανότητες περιορίζονται στο 10%, οδηγούμαστε σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους επενδυτές να ανησυχούν, καθώς θα αυξηθούν, όπως αναφέρει, οι κίνδυνοι απόκλισης από την τρέχουσα δημοσιονομικά υπεύθυνη πορεία.

Με συμβιβασμούς

Σε γενικές γραμμές, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως θα οδηγηθούμε σε μια σταθερή κυβέρνηση, έστω και με συμβιβασμούς, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου, το οποίο σημειώνει κέρδη άνω του 20% εφέτος, καθώς δεν «βλέπει» περιπέτειες, ακολουθώντας τα ιστορικά στοιχεία που δείχνουν πως από τις 14 εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 35 ετών στο 85% των περιπτώσεων (12 στις 14 φορές) η εκλογική χρονιά πρόσφερε κέρδη.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠαΣοΚ αναμένει η Morgan Stanley, ενώ και για την JP Morgan οι δεύτερες κάλπες θα φέρουν τη ΝΔ πολύ κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε είτε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με ισχνή πλειοψηφία είτε σε κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ – ΠαΣοΚ, η οποία δεν θα μεταβάλει όμως δραματικά την πολιτική και οικονομική ατζέντα.

Για την Goldman Sachs, επίσης, είτε θα έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ -ΠαΣοΚ μετά τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου είτε, αν το ΠαΣοΚ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά μεγάλο αριθμό εδρών, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θα μπορούσε να ενισχύσει τη ΝΔ, ώστε είτε να πετύχει αυτοδυναμία είτε να έχει κυρίαρχο ρόλο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Axia Research σημειώνει πως ΝΔ και ΠαΣοΚ θα μπορούσαν την 21η Μαΐου να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση, αφού πιθανώς θα ελέγχουν γύρω στις 154 έδρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμήσει ωστόσο να πάει σε δεύτερες κάλπες, υποστηριζόμενος από τον εκλογικό νόμο, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν τα ποσοστά τους. Αν η ΝΔ συγκεντρώσει 35%-36% στις πρώτες κάλπες, θα έχει αυξημένες πιθανότητες αυτοδυναμίας.

Συνεργασία

Οι εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα είναι λιγότερο προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική σταθερότητα από ό,τι η σημερινή, σημείωσε η Capital Economics, προβλέποντας πως το πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία ύστερα από δύο εκλογικούς γύρους κυβέρνησης συνασπισμού είτε μεταξύ ΝΔ – ΠαΣοΚ ή σε μικρότερο βαθμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ. Και ενώ ένας συνασπισμός ΝΔ – ΠαΣοΚ θεωρητικά σηματοδοτεί μεγαλύτερη συνέχεια της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής, πιθανώς θα απαιτηθούν κάποιοι συμβιβασμοί που μπορεί να απομακρύνουν την οικονομία από τη σχετικά «ορθόδοξη» προσέγγιση των τελευταίων ετών. Η ελληνική οικονομία διατηρεί πάντως τη δυναμική της, με το ΑΕΠ να βρίσκεται 6,4% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα έναντι 0,2% για τον μέσο όρο της ευρωζώνης, υποδηλώντας μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης, δεδομένου μάλιστα πως το ΑΕΠ βρίσκεται ακόμη 20% χαμηλότερα από ό,τι το α’ τρίμηνο του 2008, πριν δηλαδή από την κρίση χρέους.

Η Global X, στελέχη της οποίας επισκέφτηκαν πρόσφατα την Αθήνα, σημείωσαν πως με βάση και τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη ΝΔ, πιθανώς με το ΠαΣοΚ, εκτός αν το κυβερνών κόμμα πετύχει αυτοδυναμία. Οπως αποφάνθηκαν, «φύγαμε από την Ελλάδα με μια αίσθηση αισιοδοξίας». καθώς όπως ανέφεραν υπάρχει ένας ορατός οδικός χάρτης που οδηγεί, όπως ανέφεραν, σε πιθανή ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες