Να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων που απορρέουν από τον αυξανόμενο ρόλο των μη τραπεζών (από ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων ‘private equity’ μέχρι πολλούς άλλους διαχειριστές κεφαλαίων) στον χρηματοπιστωτικό τομέα ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί ντε Γκίντος  , σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόκειται ουσιαστικά για τον «σκιώδη» τραπεζικό τομέα, η αυξανόμενη πορεία του οποίου προκαλεί κινδύνους.

Ενώ αναγνώρισε ότι η εμφάνισή τους έχει προωθήσει τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση και έχει στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ο ντε Γκίντος προειδοποίησε την Τρίτη σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη ότι συνεπάγεται επίσης αυξημένους κινδύνους.

«Η διασύνδεση μεταξύ του τραπεζικού και του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει υψηλή, αυξάνοντας το περιθώριο μετάδοσης», είπε για να προσθέσει πως “Δεδομένων αυτών των αυξανόμενων κινδύνων, η δράση πολιτικής που έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα καθίσταται όλο και πιο ανεπαρκής. Πράγματι, φαίνεται να υπάρχει μια γενική αδράνεια στην υιοθέτηση συστάσεων πολιτικής για τις μη τραπεζικές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Στην Ευρώπη, ο «σκιώδης» τραπεζικός τομέας περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, όπου τα περιουσιακά στοιχεία των σκιωδών τραπεζών, ιδιαίτερα των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών, επεκτείνονται με ετήσιο ρυθμό 8% έως 10% τα τελευταία χρόνια.

Σκιώδης τραπεζική: Μια βραδυφλεγής «βόμβα» 63 τρισ. δολαρίων

Προτάσεις

Οι προτάσεις που καταγράφει ο ντε Γκίντος περιλαμβάνουν:

-Μείωση των κινδύνων αναντιστοιχίας μεταξύ της ρευστότητας των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων και των πολιτικών εξαγοράς τους

-Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς

-Αντιμετώπιση των κινδύνων από τη μόχλευση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων

-Βελτίωση των πρακτικών περιθωρίου και της ετοιμότητας ρευστότητας για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων περιθωρίου κέρδους

Παρόμοια κατάσταση στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ο σκιώδης τραπεζικός τομέας στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να καλύπτει το κενό που αφήνουν στη χορήγηση δανείων οι περιφερειακές τράπεζες μετά την πρόσφατη κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση τριών πιστωτικών ιδρυμάτων.  Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε δάνεια ακινήτων αφενός και αφετέρου η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας οδηγεί τα πιστωτικά ιδρύματα να περιορίζουν τη χορήγηση δανείων και να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια χορήγησης.

Οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ασφαλιστές δεν υπόκεινται στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο με τις εμπορικές τράπεζες και αναμένεται να επεκταθούν στη χορήγηση δανείων για αυτοκίνητα αλλά και στα ενυπόθηκα δάνεια και στη χρηματοδότηση κατασκευής κτιρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή