Στο πλαίσιο της Beyond 2023, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Βλάσης Τσέζος της Agritrack, μία εταιρεία που με την χρήση τεχνολογιών όπως blockchain, Internet of Things και Τεχνητή Νοημοσύνη, βοηθά εταιρείες τροφίμων να ελέγξουν την ποιότητά τους και να μειώσουν τα κόστη.

Στο ερώτημα ποια είναι τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα που λύνει η συγκεκριμένη τεχνολογία, ο κ. Τσέζος αναφέρθηκε πρωτίστως στο θέμα της απώλειας τροφής τονίζοντας ότι το 15% της πρωτογενούς παραγωγής ουσιαστικά χάνεται μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχει η δυσκολία των καταναλωτών να εμπιστευθεί ένα προϊόν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο είναι δύσκολο για τις εταιρείες να προσαρμοστούν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας ιχθυοκαλλιέργειας στο οποίο αναφέρθηκε. Σε μία τέτοια μονάδα παραγωγής, από τη στιγμή που βγει το ψάρι από το νερό αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να φτάσει το προϊόν μέχρι το σούπερ μάρκετ, όλο αυτό πρέπει να γίνει σε 2-3 ημέρες, το προϊόν να ταξιδέψει οπουδήποτε στον κόσμο και όλο αυτό πρέπει να γίνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Δύσκολη δουλειά και σύνθετη εξίσωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέζος.

«Αν υπάρξει καθυστέρηση και αλλοιωθεί το προϊόν μπορεί ο τελικός μεταπωλητής να σου πει απλά δεν το θέλω», τόνισε.

Κάπου εδώ έρχεται στο προσκήνιο η χρήση των νέων τεχνολογιών προσφέροντας έγκαιρη πληροφόρηση για την πορεία του προϊόντος, οι πληροφορίες που συλλέγονται ανεβαίνουν στο cloud, υπάρχουν αναλύσεις που βοηθούν τον παραγωγό και τέλος όλη η πληροφορία πηγαίνει στο blockchain. Στο τέλος το τελικό προϊόν αποκτά ένα QR code που σου λέει όλη την ιστορία του προϊόντος, είναι ασφαλές και πλέον μπορείς να κάνεις μια πιο σίγουρη επιλογή αγοράς.

Η Agritrack, όπως είπε ο κ. Τσέζος, είναι μία startup που έχει ηλικία 2,5 χρόνων, «αν και υπάρχει ένα background ερευνών 20 χρόνων».

Στο ερώτημα πόσο ανοικτοί είναι οι αγρότες στις νέες τεχνολογίες, ο κ. Τσέζος είπε ότι όραμα της Agritrack είναι να βοηθήσει την ελληνική γεωργία, καταρχήν με εκπαίδευση και ενημέρωση και στη συνέχεια με την αξιοπιστία, όταν γίνεται αντιληπτή η χρησιμότητα του τεχνολογικού εργαλείου.

Η λύση που προσφέρει η Agritrack μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς κλάδους, ενώ μέχρι σήμερα έχει επιλεγεί από την ιχθυοκαλλιέργεια και την παραγωγή γάλακτος.

Τέλος, ο κ. Τσέζος είπε ότι βλέπει το θεσμικό πλαίσιο κάθε χώρας όχι σαν εμπόδιο αλλά σαν καταλύτη. «Ακολουθούμε όλα τα πρότυπα με αποτέλεσμα να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News