Επίσκεψη...

Νέα Δημοκρατία εναντίον … Νίκης! Απίθανο αλλά αληθινό. Το τι γίνεται στο παρασκήνιο δεν λέγεται. Η πιο ενδιαφέρουσα και αναμενόμενη εξέλιξη – γιατί τα άλλα εμπίπτουν σε άλλες αρμοδιότητες… – είναι η «ιδιωτική» επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθωνική Πολιτεία. Αναμένεται – κατά τις πληροφορίες – να χρησιμοποιήσει «το καρότο και το μαστίγιο».

Ερωτήματα

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι γιατί προκρίθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας; Αυτός που τον συμβούλεψε θα είχε, προφανώς, κάτι υπόψη του, τι ήταν αυτό; Και ποιος ήταν ο «προξενητής»; Χρηματοδότες(;), μοναστήρια και ψηφοφόροι. Αυτά είναι τα τρία επίπεδα που αφορούν στο κόμμα του κ. Νατσιού. Αν ελέγξει τα δύο πρώτα, θα μπορέσει να ελέγξει τους ψηφοφόρους; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα!

«Υπόγειο δίκτυο»

Είναι γεγονός ότι στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο – κι αυτό ήταν το εντυπωσιακό – ο κ. Νατσιός είχε κατορθώσει να συγκροτήσει ένα «υπόγειο», και πανελλαδικής διάστασης, δίκτυο «πυρήνων», το οποίο έγινε ορατό, όταν το εντόπισαν οι δημοσκόποι. Εκανε συγκεντρώσεις με εκατοντάδες ανθρώπους σε διάφορες πόλεις, κάτω από τις «αντένες» του πολιτικού συστήματος, χωρίς να το πάρει κανείς είδηση – πχ έκανε συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Πάτρας με 650 άτομα!

Στο 2,94%

Η επίθεση σε μοναστήρια, μητροπολίτες και πιθανούς χρηματοδότες – τι λέτε – θα επηρεάσει ή όχι αυτή την ιδιότυπη στράτευση των ψηφοφόρων τους; Και τελικώς το ποσοστό του δεν είναι 2,92%, αλλά 2,94%….

——————————————–

Κόκκινη

Η Β΄εκλογική περιφέρεια του Πειραιά ήταν «κόκκινη» εδώ και πολλές δεκαετίες. Ακόμη και πριν από την δικτατορία. Ακόμη κι όταν «πάτησε πόδι» το Πα.Σό.Κ. η δύναμη της αριστεράς – και ιδιαίτερα του ΚΚΕ – ήταν εμφανώς ορατή. Αυτό το οποίο συνέβη στις τελευταίες εκλογές ήταν ανατροπή!

Αυτοκριτική

Μ΄αυτή την έννοια η χθεσινή συγκέντρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα, στην κεντρική πλατεία της Νίκαιας – που παρεμπιπτόντως ήταν αρκούντως αξιοπρεπής ως προς το μέγεθος – ήταν «κόντρα» στο τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Κι έχουν ενδιαφέρον οι αυτοκριτικές του αναφορές, όπως πχ ότι «στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός μας είπε ότι έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμάς. Ότι περιμένει περισσότερα. Και είμαι ο πρώτος που θα πω ότι έχει δίκιο»!

Παρασκήνιο

Εκτός από τους συμβολισμούς όμως – που συμφωνώ πως είναι ουσιαστικοί – υπάρχει και ένα εξίσου ενδιαφέρον παρασκήνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Β΄Πειραιά κέρδισε δύο έδρες και εξέλεξε πρώτη την κυρία Νίνα Κασιμάτη και δεύτερο το – κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος – κ. Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Γ. Ραγκούσης

Αν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάσει στη συγκεκριμένη περιφέρεια πχ 1.000 ψήφους και συγχρόνως «σπάσει το φράγμα» του 3% η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, τότε η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να χάσει την έδρα ο κ. Ραγκούσης – να την πάρει ενδεχομένως σε άλλη περιοχή – και να την κερδίσει το νεοεισελθόν στη Βουλή κόμμα.

Ο κ. Δ. Διαμαντίδης

Αν όμως στη Β΄Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατορθώσει να βελτιώσει τις επιδόσεις του τότε ο κίνδυνος της απώλειας μετατοπίζεται στο Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ και στον κ. Δημήτρη Διαμαντίδη. Οπως αντιλαμβάνεστε σ΄αυτές τις εκλογές θα υπάρξουν και αρκετά – μικρά – υπαρξιακά διλήμματα…. Εκτός από το μείζον!

——————————————–

Φάουλ

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει αρχίσει να «γρατσουνάει η βελόνα τον δίσκο» του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Ξεκίνησε από τον κ. Παναγιώτη Δουδωνή, συνεχίστηκε με την κυρία Ελένη Χρονοπούλου και στο παιχνίδι μπήκε και ο βουλευτής του κινήματος στο νομό Κιλκίς κ. Στέφανος Παραστατίδης.

ΕΝΦΙΑ

Ο τελευταίος λίγο έλειψε να παίξει στον ρόλο του … κ. Γιώργου Κατρούγκαλου – σε πιο light εκδοχή για το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Και εξηγούμαι. Ενας από τους λόγους της κατάρρευσης του Πα.Σό.Κ. το 2012 ήταν η εφαρμογή από τον τότε υπουργό Οικονομικών και μετέπειτα πρόεδρο του κόμματος κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, του ΕΝΦΙΑ που τότε λεγόταν αλλιώς, και είχε συνδεθεί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ενας από τους λόγους, μάλιστα, διακοπών του ρεύματος και υψηλών οφειλών προς τη ΔΕΗ ήταν ο τότε ΕΝΦΙΑ.

«Χαρακίρι»

Οταν ο κ. Παραστατίδης δηλώνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, όταν ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται την μείωση του, είναι το λιγότερο «χαρακίρι»! Νομίζω πως στη Χαριλάου Τρικούπη από τον πολύ ενθουσιασμό έχουν αρχίσει να προκαλούνται… παράσιτα!

——————————————–

Οι 40 ΣΕΒ…

Κορυφαία εργοδοτική οργάνωση της Ευρώπης είναι η BusinessEurope.

Εκπροσωπεί τους ΣΕΒ… της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι απαριθμούνται σε 40. Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος επιχειρήσεων είναι πολύ δυναμικός, με παρεμβατικότητα και ισχυρό λόμπινγκ στις Βρυξέλλες και όπου γενικά υπάρχει κέντρο λήψης αποφάσεων στον πλανήτη.

Μαδρίτη

Η BusinessEurope συνέρχεται δύο φορές το χρόνο. Για την ακρίβεια συνεδριάζει το Συμβούλιο των Προέδρων και η επιλογή του χρόνου και του τόπου είναι συμβολική. Το Συμβούλιο των «40» ηγεσιών των εργοδοτικών οργανώσεων της Ευρώπης διεξάγεται κάθε εξάμηνο και στις πρωτεύουσες των χωρών, οι οποίες αναλαμβάνουν την προεδρία της Ε.Ε.

Για το δεύτερο εξάμηνο τα ηνία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Ισπανία και οι ευρωπαίοι βιομήχανοι θα συναντηθούν στη Μαδρίτη σήμερα 1 και αύριο 2 Ιουνίου.

Ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος

Στη BusinessEurope συμμετέχει φυσικά και ο ΣΕΒ. Με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιο Ο. Βιδάλη να συμμετέχουν στις εργασίες του Συμβουλίου των Προέδρων της BusinessEurope.

Διακήρυξη

Οι 40 ΣΕΒ… της Ευρώπης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσουν μετά το τέλος του Συμβουλίου σε διακήρυξη των θέσεων των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Θα απευθύνονται στα όργανα της Ε.Ε. αλλά και στις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΕΒ, οι προτάσεις του συμβουλίου των προέδρων του «ευρωπαϊκού ΣΕΒ» πρόκειται να επικεντρωθούν σε πέντε κρίσιμα θέματα για την αναπτυξιακή προοπτική της βιομηχανίας:

  •  Άρση των ρυθμιστικών αγκυλώσεων και γραφειοκρατικών βαρών που υπονομεύουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (και ειδικά της βιομηχανίας) και τις επενδύσεις στην ΕΕ
  •  Εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και περαιτέρω απλοποίηση στο ενδο-κοινοτικό εμπόριο,
  •  Εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές,
  •  Αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων, διευκόλυνση της καινοτομίας και στήριξη μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της παραγωγικότητας,
  •  Δημιουργία περισσότερων ευκαιριών στις διεθνείς αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

——————————————–

Το ρεκόρ

Ένα ρεκόρ καταρρίπτεται στην ελληνική αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα στις ΑΠΕ.

Ο λόγος αφορά στην πρώτη εταιρεία που σπάει το φράγμα του 1 GW σε εγκατεστημένη ισχύ, δηλαδή σε συστήματα ΑΠΕ που λειτουργούν και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ανακοίνωσε, πως η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου από ΑΠΕ αυξήθηκε σε 1.141 MW (1,141 GW) στα μέσα Μαΐου, συμπεριλαμβάνοντας πλέον 235 MW από τα νέα αιολικά πάρκα που έχουν ήδη ανεγερθεί στην Εύβοια (74% του συνόλου του έργου), έναντι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 906 MW στο τέλος του 2022 (περιλάμβαναν 10 MW από τα νέα έργα).

Ο κ. Π. Τζαννετάκης

Δίψα για να μάθουν περισσότερα για το πρόσφατο deal της θυγατρικής της Motor Oil, More, που εξαγόρασε το 75% της Unagi, εταιρείας με χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,9 GW είχαν οι αναλυτές.

Στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Motor Oil κ. Πέτρου Τζαννετάκη ρωτούσαν διαρκώς λεπτομέρειες της εξαγοράς.

Ο ισχυρός άντρας του ομίλου, έκανε γνωστό πως το τίμημα δεν ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ, ενώ τα πρώτα έργα, φωτοβολταϊκά ισχύος 380 MW είναι ώριμα για να αναπτυχθούν. Αφού πάρουν την άδεια διασύνδεσης με το δίκτυο. Το μερίδιο που αναλογεί στη More είναι 100 εκ. ευρώ για τις επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι εταίρος της θυγατρικής της Motor Oil είναι η ΔΕΗ ΑΝ της ΔΕΗ, η οποία κατέχει μετοχές τριών εταιειών που βρίσκονται υπό την ομπρέλλα της Unagi.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories