Συμβολισμοί

Προχθές ήταν η πανηγυρική – και κλειστή – συνεδρίαση της νέας εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Πνευματικό Κέντρο στο Αιγάλεω κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας από τα δυτικά, με προφανή τον συμβολισμό.

Σήμερα έχει ανοικτή συγκέντρωση στη Νίκαια με ομιλητή τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Και εδώ ο συμβολισμός είναι προφανής. Πρόκειται για τις δύο λαϊκές περιοχές του Λεκανοπεδίου που άλλοτε – ακόμη και στις εκλογές του 2019 – ήταν προνομιακός χώρος της Αριστεράς, αλλά στις εκλογές της 21ης Μαΐου ηττήθηκε κατά κράτος, αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη τη ΝΔ.

Φυσικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις διεκδικεί εκ νέου.

Θα αποδώσουν αυτοί οι πρώτοι μετεκλογικοί και ταυτόχρονα… προεκλογικοί συμβολισμοί;

Δεν το γνωρίζω αλλά δεν είναι κακή αρχή!

Ο κ. Τεμπονέρας

Όσον αφορά τη σύνθεση της εκλογικής επιτροπής, παρότι έγινε προσπάθεια να φανεί ως υπερ-τασική (;) να σημειώσω πως ο συντονιστής της κ. Διονύσης Τεμπονέρας – αξιόλογος νέος νομικός – είναι βασικό στέλεχος της συνιστώσας ΡΕΝΕ.

Πρόκειται για την τάση που στις παραμονές του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος αποσπάστηκε από την κίνηση μελών των κ.κ. Νίκου Παππά και Χρήστου Σπρίτζη.

Ο κ. Χουλιαράκης

Πάντως επειδή πολύ συζήτηση έγινε – στο παρασκήνιο – μεταξύ της Κουμουνδούρου και της… Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τη συμμετοχή και το ρόλο του κ. Γιώργου Χουλιαράκη, να σας ενημερώσω ότι ο σύμβουλος του κ. Γιάννη Στουρνάρα θα βρίσκεται απλώς στη βιτρίνα. Πως είναι οι πλαστικές κούκλες στις προθήκες των καταστημάτων που πωλούν είδη ένδυσης; Κάπως έτσι!

Το «κουπί»

Κατά τ’ άλλα οι πηγές μου στην Κουμουνδούρου με ενημέρωσαν ότι το «κουπί» της εκλογικής επιτροπής των «21» που είναι… «20», θα το «τραβήξουν» μόνο 5 – 6 από τα μέλη της.

Και μεταξύ των άλλων, μου ανέφεραν τον κ. Διονύση Τεμπονέρα, τον συντονιστή, την κ. Έφη Αχτσιόγλου, τον κ. Αλέξη Χρίτση και τον κ. Κώστα Ζαχαριάδη. Αλλά και του Ν. Φαραντούρη που έχει πιάσει… στασίδι στα κανάλια, Ειρήσθω εν παρόδω ότι η πρώτη προεκλογική εμφάνιση του νεαρού εργατολόγου Τεμπονέρα, έκανε το twitter να πανηγυρίζει. Πρώτη φορά που χαμογέλασαν οι Συριζαίοι μετά την απόφαση της Κυριακής της 21ης Μαίου. Θα δούμε…

————————————————————————–

Ο εμφύλιος

Τώρα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν περιμένετε να μάθετε από εμένα ότι είναι στο ναδίρ. Κρίθηκε, όμως, σκόπιμο να μην υπάρξει ανοικτός εμφύλιος μέσα στην κεντροαριστερά γιατί δεν θα βοηθούσε καθόλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως υπάρχει εμφύλιος, μόνο που είναι χαμηλής έντασης. Aπό την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη επιτίθεται με σφοδρότητα, κυρίως στους Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τάζοντας τους «λαγούς με πετραχείλια». Aπό την άλλη πλευρά οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – όσες διατηρούνται εν λειτουργία – παίζουν άμυνα. Tο σκορ θα φανεί το βράδυ της 25ης Ιουνίου …

—————————————————————

«Συριζίτιδα»

«Συριζίτιδα». Αυτό έπαθαν στο ΠΑΣΟΚ και τρέχουν τις τελευταίες ώρες να σβήσουν τις φωτιές που άναψαν τα στελέχη του για τη φορολογική πολιτική που προτείνουν.

Μαθαίνουμε ότι χθες, μετά τα απανωτά «χτυπήματα» με τα… σαρδάμ της Χρονοπούλου και την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Δουδωνή για τη φορολογία στα μερίσματα, επικράτησε πανικός στη Χαριλάου Τρικούπη.

Συσκέψεις επί συσκέψεων, ένταση, φωνές και ο κ. Δημήτρης Μάντζος σε ρόλο πυροσβέστη να τρέχει να εξηγήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ

Και σιγά μην άφησε η ΝΔ ανεκμετάλλευτο το «δώρο» με τις δηλώσεις αυτές. Μπορεί οι «γαλάζιοι» να μη μας έχουν εξηγήσει πώς οι ίδιοι θα βρουν τα λεφτά για τις παροχές που υπόσχονται, αλλά επικοινωνιακά ξέρουν που θα χτυπήσουν. Σχολή έκανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπερέκθεση

Για να λέμε και μια αλήθεια, η υπερέκθεση της κυρίας Ελένης Χρονοπούλου θα έφερνε και τα σαρδάμ. Δικηγόρος στις Βρυξέλλες είναι, χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία, ήταν σίγουρο ότι θα έκανε το λάθος. Και μάλλον θα «μαζέψουν» τις πολλές παρουσίες της στην τηλεόραση. Δεν είναι για άλλα λάθη τώρα…

——————————————————————

Πρωτοσέλιδο…

Πάντως, μια το «Βατερλώ» με την Τράπεζα Θεμάτων, μια οι θολούρες στο ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά χθες δεν ήταν πρωτοσέλιδος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα, βγήκε δυναμικά μπροστά με την κυρία Πόπη Τσαπανίδου και τον κ. Διονύση Τεμπονέρα. Ε, να μην πάρουν κι αυτοί μια ανάσα; Τόσο ξύλο έφαγαν.

—————————————————————-

Απολιγνιτοποίηση

Μία από τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με τον ίδιο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνει μπροστά ήταν η απολιγνιτοποίηση.

Ο τότε πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ είχε αναγγείλει την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ έως το 2028 και να επιταχύνει τις διαδικασίες της πράσινης μετάβασης θέτοντας ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αλλά και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ενεργειακή κρίση

Πράγματι η ΔΕΗ υπό τη διοίκηση του κ. Γιώργου Στάσση κατάρτισε χρονοδιάγραμμα σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ένα επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Μονάδες της εταιρείας έσβησαν, αλλά όταν προέκυψε η ενεργειακή κρίση η απολιγνοτοποίηση φρέναρε…

Επάρκεια

Πέρυσι προς το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τη λιγνιτική επάρκεια για την κάλυψη των αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας στην περίπτωση που η Μόσχα έκοβε το φυσικό αέριο και στην Ελλάδα.

Επίσης λιγνιτικές μονάδες που ήταν να κλείσουν πέρυσι πήραν παράταση ζωής ένα με δύο χρόνια.

ΔΕΗ

Στην τελευταία ενημέρωση που έκανε προς τους αναλυτές ο CEO της ΔΕΗ σημείωσε με έμφαση, όπως πληροφορήθηκα, πως δεν αλλάζει ο στρατηγικός στόχος για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028. Επιβεβαίωσε ότι μονάδες μέχρι τότε θα μείνουν ανοικτές για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Δεν απέκλειψε αυτές να κλείσουν μετά από δύο χρόνια, πριν φτάσουμε στο 2028, οπότε και σίγουρα μέχρι τότε θα λειτουργεί η τελευταία και νέα μονάδα, Πτολεμαϊδα 5.

Βαρύτητα, όμως, ο κ. Στάσσης έδωσε και στο πρόγραμμα ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ που διαθέτει η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της, τονίζοντας ότι δεν αλλάζει ο στόχος για το 2026 που είναι η λειτουργία συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5 GW.

Ήδη η εταιρεία έχει σε λειτουργία και κατασκευή 1,6 GW, το 30% του στόχου δηλαδή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories