Αλλαγές

Μπορεί να πέρασαν εννιά ημέρες από τις εκλογές, αλλά οι εκπλήξεις – στην σταυροδοσία – συνεχίζονται. Οπως είναι γνωστό η καθηγήτρια Ιατρικής κυρία Αθηνά Λινού κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι όπως ξέραμε στη δεύτερη θέση. Με διαφορά 6 ψήφων από τον πρώτο, που είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν είχε όμως τελειώσει η καταμέτρηση των σταυρών. Και τα πράγματα άλλαξαν!

Η κυρία Αθηνά Λινού

Η έκπληξη για τον κ. Τσακαλώτο ήταν – μάλλον – οδυνηρή. Η κυρία Λινού τελικώς προηγήθηκε του κ. Τσακαλώτου, με διαφορά αυτή την φορά 35 ψήφων. Ετσι ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Βόρειο Τομέα και η κυρία Λινού πρώτευσε!

Στη «βιτρίνα»

Φαίνεται όμως πως η τελική καταμέτρηση των ψήφων έδωσε και την ευκαιρία – που αναζητούσε; – ο πρόεδρος του κόμματος και την τοποθέτησε στη «βιτρίνα» της προεκλογικής μάχης. Και λόγω των τίτλων που η ίδια διαθέτει και της παρουσίας που είχε και έχει στο δημόσιο λόγο η κυρία Λινού, ο κ. Τσακαλώτος δεν μπορεί και να αναφωνήσει «ανθ΄ημών Γουλιμής»!
Αλλωστε, για να «κλαδέψει» τον Ευκλείδη μπήκε από τους Προεδρικούς η κ. Λινού…
——————————————————————-

«Θρίλερ»

Ενα μικρό «θρίλερ» παίχτηκε για αρκετές ώρες στο παρασκήνιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με πρωταγωνιστή τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο κ. Γ. Χουλιαράκης

Ενώ ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στη νέα «ομάδα κρούσης» όπως αποκλήθηκε η ομάδα των «20», εν συνεχεία κυκλοφόρησαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ασυμβίβαστο, λόγω του γεγονότος ότι είναι σύμβουλος του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τελικώς φαίνεται πως λύθηκε το πρόβλημα. Πως; Δόθηκε «σολομώντεια λύση»! Δεν θα εκτίθεται δημοσίως, αλλά θα δουλεύει κανονικά στο παρασκήνιο. Στην ευθύνη του είναι τα μακροοικονομικά και το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος. Βέβαια, χθες ανακοινώθηκε ότι η 20μελής εκλογική επιτροπή θα αποτελείται από… 21 άτομα μιας και προστέθηκε ο Στέφανος Κασελάκης. Ή μήπως είναι τελικά 20 τα άτομα;

Καθυστερημένος

Δεν γνωρίζω, πάντως, αν ήταν αυτός ο λόγος που ο κ. Χουλιαράκης έφτασε καθυστερημένος στη συνάντηση της «ομάδας» που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», στο Αιγάλεω. Είχε έρθει ο κ. Τσίπρας, είχε μπει στην αίθουσα και μετά από αρκετά λεπτά ασθμαίνοντας κατέφτασε ο κ. Χουλιαράκης και προσήλθε στη συνεδρίαση – η οποία ήταν κλειστή!

——————————————————

Κλειστή

Ενδιαφέρον, δεδομένου ότι όλες οι συνεδριάσεις – εκτός των «μικρών» οργάνων – ήταν ανοιχτές. Προφανής ένδειξη σοβαρότητας! Να μην το ξεχάσω, εκτός από τους δημοσιογράφους που ήταν παραταγμένοι έξω από την αίθουσα που θα συνεδρίαζε η «ομάδα των 20», μία παρουσία ήταν ξεχωριστή. Πρόκειται για τον πρώην Δήμαρχο Αιγάλεω και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην περιοχή, κ. Δημήτρη Μπίρμπα, ο οποίος και υποδέχτηκε τον κ. Τσίπρα.

—————————————————————————

Συμβολική κίνηση

Να σημειώσω μία συμβολική κίνηση του κ. Τσίπρα. Συντονιστή της «ομάδας των 20» τοποθέτησε τον εργατολόγο κ. Διονύση Τεμπονέρα, γιό του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, δολοφονηθέντα επί κυβερνήσεως Κων. Μητσοτάκη στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1991. Αυτά!

—————————————————–

Ο κ. Ν. Μαραντζίδης

Οσο για το αν ο Νίκος Μαραντζίδης θα είναι εκ των βασικών συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα,  παρότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η τοποθέτηση του (πρωινός καφές κλπ) είναι σχεδόν βέβαιο. Η πληροφορία δόθηκε ανεπισήμως, αλλά είναι έγκυρη, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο η θολούρα είναι εμφανής. Να θυμίσουμε μόνο ότι προέβλεπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το τέλος του… Τσαουσέσκου! Τέτοια ακρίβεια….
—————————————————-

Ηγεμόνας

Στο Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης είναι περίπου ηγεμόνας. Εχοντας αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου και με ούριο άνεμο στα πανιά του για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει αποφασίσει πλέον ότι το κόμμα είναι δικό του! Ποιός τολμά να του γυρίσει κουβέντα;

Προσωποπαγές

Κι όπως μου έλεγε πηγή μου, αυτό που τον ενδιαφέρει – εφόσον φέρει ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές – δεν είναι απλώς η ανανέωση του κόμματος, αλλά η δημιουργία ενός προσωποπαγούς κόμματος. Και βαδίζει ολοταχώς προς αυτή την κατεύθυνση!

———————————————————————

Ισπανία

Να μην το ξεχάσω. Οι εκλογές του πολλαπλού ενδιαφέροντος της Τουρκίας, επισκίασαν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας – όπου στην κυβέρνηση βρίσκονται οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ με την συνεργασία των Unidos Podemos – και την βοήθεια των εθνικιστικών κομμάτων των καταλανών και των βάσκων. Ε, τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν δραματικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Τελευταία η κεντροαριστερά στη νότια Ευρώπη – εξαιρείται η Πορτογαλία – μου φαίνεται πως δεν νιώθει και τόσο καλά. Ετσι δεν είναι;

Δεξιά

Στις επόμενες εκλογές, λοιπόν, που εκτάκτως τις κήρυξε ο Σάντσεθ στις 23 Ιουλίου – αντί στο τέλος του χρόνου – έρχεται πλησίστιο το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο απ΄ ότι λέγεται θα στηριχθεί στο ακροδεξιό – και φρανκικό φυσικά – Vox, το οποίο πλέον έχει πανεθνική παρουσία. Και δεν θα υπάρχει και πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση….

Ο.Κ.

Εδώ «νομιμοποιήθηκε» η Μελόνι της Ιταλίας, που «κρατά η σκούφια της» από τα ορφανά του Μπενίτο Μουσολίνι, δεν θα «νομιμοποιηθεί» το Vox, που αναφέρεται στον Φρανθίσκο Φράνκο; Και «ράβει προεδρικό κοστούμι» και η γαλλιδα Λεπέν! Οι εποχές που οι Βρυξέλλες «έκαναν μούτρα» στη δεκαετία του 1990 στον Χάιντερ της Αυστρίας, νομίζω πως έχουν περάσει. Μάλλον ανεπιστρεπτί…

——————————————————–

Οι ράφτες

Αλαζονεία μπορεί να μη δείχνουν στη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον εμφανώς, όμως, στα κρυφίως γίνεται του… ράφτη!

Οπερ σημαίνει ότι αρκετά στελέχη «ράβουν κοστούμια» υπουργικά και μοιράζουν τις καρέκλες από τώρα. Ειδικά εκείνοι που πήγαν «αέρα» στις εκλογές της 21ης Μαΐου και θεωρούν τους εαυτούς τους σίγουρους για τη νέα κυβέρνηση.

Ας κάνουν όμως λίγο κράτει. Είναι υγιες, διότι πέραν του ότι η κάλπη είναι «άδεια» τώρα, το «μαχαίρι και το πεπόνι» το έχει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ασε που αν δεν βρει αυτοδυναμία θα πρέπει να… τάξει υπουργικές καρέκλες και σε μη νεοδημοκράτες!

——————————————————–

Υποδομές

Ως γνωστόν τα επόμενα χρόνια χάρη και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πλειάδα έργων σε υποδομές και κατασκευές πρόκειται να υλοποιηθούν.

Η διαφάνεια κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών και των μελετών, όπως και στις συμβάσεις αποτελεί ύψιστης σημασίας για την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτών των υποδομών αλλά και για να μην κατασπαταληθούν αλόγιστα οι πόροι.

Δικαστές και μηχανικοί

Τα θέματα αυτά πρόκειται να συζητηθούν σήμερα σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώνουν στις 16.30 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με θέμα «Συμβάσεις – Πολεοδομία – Δικαστές και Μηχανικοί για αειφόρο ανάπτυξη» στο κτίριο Αβέρωφ, στην Αίθουσα Τελετών του ΕΜΠ πρόκειται μεταξύ άλλων να μιλήσουν οι κ. Δ. Σκαλτσούνης, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,  Ζ. Βασιλάτη, πρόεδρος εφετών Δ.Δ. και πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ρ. Κλαμπατσέα, κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ν. Λαγαρός, κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.

Επίσης στη διάρκεια Συνεδρίας με πρόεδρο τον κ. Κ. Μενουδάκο, επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων θα μιλήσουν οι:

·        Δ. Ράϊκος, Judge of the United Nations Appeals Tribunal, πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., καθηγητής Νομικής, τ. πρόεδρος Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. Θέμα της ομιλίας είναι: «Η δημόσια σύμβαση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην μετά covid-19 εποχή»

·        Σ. Λαμπρόπουλος, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, πρόεδρος ΕΣΒΙΚ με θέμα: «Βέλτιστες πρακτικές ανάθεσης έργων και μελετών»

·        Θ. Βιτουλαδίτη, εφέτης Δ.Δ. με θέμα: «Η υποχρέωση διαφάνειας και η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories