Υπερβολικά αισιόδοξες είναι οι πρσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές  για την πορεία του πληθωρισμού, επισημαίνει ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, με κίνδυνο να υποστούν νέες πιέσεις.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκε. Για το επόμενο έτος έχουν ήδη προεξοφλήσει ακόμη και μειώσεις των επιτοκίων» είπε το γεράκι της ΕΚΤ μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ευρωζώνη: Ποια στοιχεία του πληθωρισμού «οπλίζουν» τα γεράκια

«Ακριβώς σε μια τέτοια κατάσταση, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περίοδος νομισματικής σύσφιγξης για να κρατηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο θα αυξήσει τον κίνδυνο νέας πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.»

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις  των υψηλών τιμών ενέργειας

Σύμφωνα με τον Κνοτ στην ευρωζώνη παρατηρούνται πλέον δευτερογενείς επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και ως εκ τούτου θα είναι πιο δύσκολο να μειωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

«Οι τιμές της ενέργειας έχουν βρει το δρόμο τους σε άλλα στοιχεία του καλαθιού των καταναλωτών,  οι μισθοί και οι υπηρεσίες ειδικότερα έχουν πάρει τη σκυτάλη του πληθωρισμού», εξήγησε σε χθεσινή του ομιλία στο Λουξεμβούργο. «Είναι πιθανό ότι οι πιέσεις στις τιμές σε αυτούς τους τομείς θα αποδειχθούν πιο δύσκολο να μειωθούν».

Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας μίλησε την εβδομάδα πριν από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται ότι θα  αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια πριν από μια ακόμη προβλεπόμενη αύξηση τον Ιούλιο. Αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο απ΄ότι αναμενόταν, ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι αν και αποδίδει καρπούς η μέχρι τώρα πολιτική της αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός «έχει κορυφωθεί» και δεσμεύτηκε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός που επιμένει

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat. ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει βαρύνοντα ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε  έρευνα του Bloomberg.

Όμως, ο επίμονος χαρακτήρας του δομικού πληθωρισμού σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχεδιάζουν να παρατείνουν την πρωτοφανή εκστρατεία σύσφιγξης – παρά το γεγονός ότι η Γερμανία διολίσθησε πρόσφατα σε ύφεση και οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν.

«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό», τόνισε  η Λαγκάρντ στην ομιλία της. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμα ποτέ – και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα»

Ο Κνοτ ,που ανήκει στο στρατοπεδο των γερακιών της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι είναι «ανοιχτόμυαλος» όσον αφορά την πιθανή ανάγκη να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο.

«Επειδή ο πληθωρισμός ήταν υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκαν υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις», εξηγεί ο Κνοτ. «Κατά συνέπεια, παρατηρούμε τώρα τις επιδράσεις δεύτερου γύρου».

Ωστόσο ο Ολλανδός τραπεζίτης αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι  χρεοκοπίες στις ΗΠΑ και η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse Group AG συνέβησαν φέτος εν μέσω αύξησης του κόστους δανεισμού.

«Ενώ οι μεσοπρόθεσμες πολιτικές για τον πληθωρισμό και οι μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι πλέον περισσότερο ευθυγραμμισμένες, ένας βραχυπρόθεσμος κίνδυνος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ελλοχεύει στη γωνία εν μέσω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής» καταλήγει ο Knot. «Οι υψηλότερες δαπάνες για τόκους ενδέχεται τελικά να προκαλέσουν και κάποια προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή