Μικρές διακυμάνσεις και στάση αναμονής τήρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενόψει των συνεδριάσεων της επόμενης εβδομάδας που θα καθορίσουν την πολιτική τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ τα στοιχεία για την ανεργία και το ΑΕΠ στην ευρωζώνη δεν βελτίωσαν την ορατότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να χάνει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,32% στις 7.599 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 15.989 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,27% στις 7.222 μονάδες.

Wall Street: Υποδέχεται επιφυλακτικά την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας

Σε επίπεδο τίτλων, η Novartis σημείωσε κέρδη άνω του 1%, αφού ο ελβετικός φαρμακευτικός γίγαντας δήλωσε ότι το τμήμα γενοσήμων της Sandoz αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον 3 δισ. δολάρια σε καθαρές πωλήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Sandoz απέφερε περίπου 9 δισ. δολάρια σε πωλήσεις πέρυσι και η Novartis σκοπεύει να την αποσχίσει σύντομα για να εστιάσει την προσοχή της στα πατενταρισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακά της.

Τα στοιχεία για την απασχόληση και το ΑΕΠ στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο δεν προσέφεραν κάποιο νέο στοιχείο στις προοπτικές της περιοχής. Ειδικότερα, η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε οριακή συρρίκνωση 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,1%. Μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στην ευρωζώνη, γεγονός που σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σε τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ).

Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε τεχνική ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες στην ΕΚΤ, εν όψει και της απόφασή της για τα επιτόκια, η οποία αναμένεται να ληφθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ουσιαστικά, δημιουργεί δυσκολίες για νέα άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ, αν και οι εκτιμήσεις για αύξηση του κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης παραμένουν. Άλλωστε, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περαιτέρω για την αντιμετώπισή τους.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ύψωσε τείχος στους τραπεζικούς πωλητές

Τη ζώνη των 1.250 μονάδων επιβεβαίωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιτρέποντας σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους και να αφομοιώσει τα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,60% στις 1.258,17 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 166 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές