Άνοδο της τάξης του 1% καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία τα οποία εδραίωσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1,4% στα 1.967,16 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό ενισχύθηκαν κατά 1,2% στα 1.982,4 δολάρια.

Πετρέλαιο: Σταθεροποιούνται οι τιμές του στις διεθνείς αγορές

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 28.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 261.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 235.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που είναι καλό νέο για τον χρυσό, καθώς θα επιτρέψει στη Fed να παραμείνει σε αναμονή», εξηγεί στο Reuters ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA. «Αν έχουμε περαιτέρω εξασθένηση του πληθωρισμού, αν η Fed αποφασίσει παύση και πραγματικά δεν σηματοδοτήσει ισχυρή πιθανότητα αύξησης για την επόμενη συνεδρίαση, τότε υπάρχει μια καλή περίπτωση ο χρυσός να ανέβει υψηλότερα».

Μετά τα στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας, το δολάριο υποχώρησε κατά 0,4% , καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά χρήματος βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 76% ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παραλείψει την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, από σχεδόν 66% νωρίτερα, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

Τα χαμηλότερα αμερικανικά επιτόκια ασκούν πιέσεις στο δολάριο και στις αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού.

Η ανακοίνωση για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Μάιο, που αναμένεται στις 13 Ιουνίου, θα μπορούσε να παράσχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την εικόνα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Το ασήμι σημείωσε άλμα 3,6% στα 24,28 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,5% στα 1.013,6 δολάρια και το παλλάδιο κατά 0,7% στα 1.379,59 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Χρυσός: Η Κίνα σέρνει τον χορό της εκτόξευσης ζήτησης και τιμής
Commodities |

Ο καθοριστικός ρόλος της Κίνας στο ράλι της τιμής του χρυσού - Ερμηνεύοντας τους αριθμούς

Στο επίκεντρο της ζήτησης για χρυσό και της εκτόξευσης της τιμής του βρίσκεται η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και καταναλωτή του πολύτιμου μετάλλου