Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 2,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξανόμενη συγκριτικά με προηγούμενες εκτιμήσεις για 1,6% που είχαν γίνει τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 1,9%, όπως αναφέρει το CNBC.

Ιαπωνία: Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων συνεχίζεται και υπό τον Καζούο Ουέντα

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

Επιπλέον, από τρίμηνο σε τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Reuters για 0,5%.

Οι ιδιωτικές μη οικιστικές επενδύσεις και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,4% — υψηλότερα από τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις για 0,9%. Η ιδιωτική ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,2% και η εγχώρια ζήτηση κατά 1%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,2%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 2,3%,  όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα κρατικά στοιχεία.

Η ανοδική έκπληξη για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας έρχεται καθώς οι μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο μετά από πρόσφατα νέα υψηλά τριών δεκαετιών χάρη στο αδύναμο γεν και τα σχέδια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα στην οικονομία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της προηγούμενης εβδομάδας. Η ένδειξη διαμορφώθηκε στο 50,6, σημειώνοντας ένα εξάμηνο σερί μετρήσεων κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει τη διαστολή και τη συστολή.

Ανάκαμψη της μεταποίησης

Η τελευταία αποτύπωση του PMI «τονίζει μια αποφασιστική ανάκαμψη στις επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα», υποδεικνύοντας την ανάκαμψη των εγχώριων οικονομικών συνθηκών της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Tim Moore, οικονομικός διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, σε ερευνητικό σημείωμα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο των δαπανών των πελατών, οι οποίες αντιστάθμισαν έναν ακόμη μήνα υποτονικής ζήτησης σε βασικές εξαγωγικές αγορές, δήλωσε η S&P Global.

Οι ιδιωτικές δαπάνες

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι ιδιωτικές δαπάνες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις «δαπάνες σε κατάσταση κρίσης», σύμφωνα με ένα προσχέδιο του τελευταίου οικονομικού σχεδίου της για ολόκληρο το έτος.

Επιπλέον, περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως η ενθάρρυνση των εταιρειών να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς και να επενδύσουν περαιτέρω σε ανθρώπινους πόρους.

Τα επιτόκια

Η επόμενη διήμερη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, που έφτασε το 3,4% τον Απρίλιο.

«Στους επόμενους μήνες, πιθανότατα η οικονομία θα διατηρήσει την ανθεκτικότητά της, επειδή υπάρχει περισσότερος χώρος για περιορισμένη ζήτηση και περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις σε αυτό το οικονομικό έτος», δήλωσε ο οικονομολόγος Norihiro Yamaguchi στο «Squawk Box Asia» του CNBC.

Ωστόσο, αναμένονται περαιτέρω «αντίθετοι άνεμοι» λόγω μιας καθυστερημένης επίδρασης σε εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ιαπωνική οικονομία, πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι ζοφερή προοπτική για το εξωτερικό περιβάλλον, είναι η καθυστερημένη επίδραση από τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα επηρεάσει τις εξαγωγές αργότερα φέτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή