Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να αποζημιώσει σχεδόν 1.200 εργαζομένους μετά από έλεγχο, στον οποίο διαπίστωσε ότι είχε πληρώσει λιγότερα το προσωπικό της κατά συνολικά 1,15 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (778.000 δολάρια ΗΠΑ) σε μια περίοδο επτά ετών.

Η RBA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μετά από επανεξέταση των «πιο πολύπλοκων ρυθμίσεων αποδοχών» σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των αδειών και αποζημιώσεων, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής 1.173 νυν και πρώην υπαλλήλων της. Ανέφερε μάλιστα, ότι οι περισσότερες από τις εκκρεμείς πληρωμές σχετίζονταν με παροχές απόλυσης για πρώην υπαλλήλους.

Δεν είναι η μόνη

Η παραδοχή της κεντρικής τράπεζας ήταν η τελευταία σε μια σειρά αντίστοιχων περιπτώσεων από αυστραλιανές εταιρείες και οργανισμούς που αποδίδονται σε λάθος υπολογισμούς των παροχών προσωπικού. Η Miner BHP δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα πληρώσει 280 εκατομμύρια δολάρια για να αποκαταστήσει τις υποπληρωμές για 30.000 εργαζομένους για λάθη στον τρόπο με τον οποίο διεκπεραίωσε την άδεια σε διάστημα 13 ετών.

Η Τζούλια Ανγκρισάνο, εθνική γραμματέας της Ένωσης Οικονομικών Τομέων, είπε ότι ήταν σκόπιμο να ζητήσει συγγνώμη η τράπεζα.

«Η RBA θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πληρώνοντας τους εργαζομένους της τα σωστά ποσοστά αμοιβής και τα κατάλληλα δικαιώματα συνεχώς», είπε. «Δεν πρέπει να εναπόκειται στην Ένωση Οικονομικού Τομέα να επισημάνει στην RBA ότι οι εσωτερικές της διαδικασίες αφήνουν το προσωπικό χωρίς τις απαιτούμενες αποδοχές».

Έντονη κριτική

Το περιστατικό έρχεται καθώς η RBA είναι αντιμέτωπη με έντονη κριτική σχετικά με την αποτελεσματικότητα της απάντησής της στον αυξανόμενο πληθωρισμό και την καθοδήγηση των επιτοκίων, την οποία ο ίδιος ο κυβερνήτης της περιέγραψε ως «ντροπιαστική».

Η κεντρική τράπεζα προσέλαβε την εταιρεία PwC τον περασμένο μήνα για να πραγματοποιήσει μια επανεξέταση των συστημάτων πληρωμών της. Η σύμβαση προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους πολιτικούς μετά από ένα σκάνδαλο διαρροής φόρων που ανέδειξε τον όγκο της εργασίας που εκτελούσε ο σύμβουλος για λογαριασμό του δημόσιου τομέα.

PwC: «Κόκκινη κάρτα» από το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund της Αυστραλίας – Παγώνει συμβόλαια

Το άλλο σκάνδαλο

Η RBA, μεταξύ άλλων οργανισμών, έχει δηλώσει ότι δεν θα αναθέσει περισσότερες εργασίες στην PwC έως ότου επανεξεταστεί το περιστατικό – κατά το οποίο ένας συνεργάτης της εταιρείας μοιράστηκε εμπιστευτικές λεπτομέρειες πολιτικής του υπουργείου με συναδέλφους που τις χρησιμοποίησαν για να κερδίσουν νέες επιχειρήσεις από πελάτες – ολοκληρωθεί αργότερα φέτος.

Ο διοικητής της RBA, Φίλιπ Λόου, του οποίου η τρέχουσα θητεία λήγει τον Σεπτέμβριο, έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του εάν του ζητηθεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε.

Αλλά η δημοτικότητά του και η φήμη της κεντρικής τράπεζας έχουν πληγεί από την καθυστερημένη απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια, η οποία με τη σειρά της έπληξε τους κατόχους στεγαστικών δανείων.

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια 12 φορές μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στο 4,1% αυτόν τον μήνα και προειδοποίησε ότι μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να δαμάσει τις αυξανόμενες τιμές.

Αυστραλία: Αιφνιδίασε και πάλι η Κεντρική Τράπεζα- Αύξησε 0,25% τα επιτόκια

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη αναταραχή στην 63χρονη ιστορία της κεντρικής τράπεζας, προτείνοντας τη σύσταση ενός νέου συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων και την αναθεώρηση της κουλτούρας της.

Ο Λόου είπε σε συνέδριο της Morgan Stanley στο Σίδνεϊ την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας εργάζεται για να μειώσει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.

Αλλά το σχόλιό του ότι οι άνθρωποι μπορεί να πρέπει να εργάζονται περισσότερο και να ξοδεύουν λιγότερα κυριάρχησε στη συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων της RBA στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή