Σε εφιάλτη για τις δημόσιες σχέσεις της γερμανικής Commerzbank ένας ουρανοξύστης της Φρανκφούρτης που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αγγλόφωνο θέατρο. Αυτόν τον μήνα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ζήτησε από ένα γερμανικό δικαστήριο να γίνει έξωση στο Αγγλικό Θέατρο της Φρανκφούρτης – μια φιλανθρωπική οργάνωση που κάνει παραστάσεις σε 70.000 άτομα ετησίως – από ένα κτίριο γραφείων 38 ορόφων στο κέντρο της πόλης που ονομάζεται «Gallileo».

Ο νομικός αγώνας οδήγησε σε μια τοπική διαμάχη που τείνει να γίνει εθνική, παρασύροντας πολιτικούς και ακτιβιστές και απειλώντας να υπονομεύσει τη χορηγία της Commerzbank στο θέατρο που μετρά πάνω από 20 χρόνια.

«Καμπάνα» 580.000 λιρών στην Commerzbank

«Χάρη στο εξαιρετικό προφίλ του, το Αγγλικό Θέατρο της Φρανκφούρτης δεν εμπλουτίζει μόνο την πολιτιστική ζωή της Φρανκφούρτης και της περιοχής του Ρήνου-Μάιν αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού στους Financial Times.

Το πρόβλημα πηγάζει από την πολεοδομική άδεια που χορηγήθηκε για την κατασκευή του Gallileo το 1999 και τις συμφωνίες που έγιναν όταν πουλήθηκε πριν από μια δεκαετία.
Ως μέρος μιας συμφωνίας με την πόλη, η Dresdner Bank έπρεπε να συμπεριλάβει ένα παιδότοπο με 300 θέσεις στο κτίριο. Έκτοτε, η Dresdner συγχωνεύτηκε με την Commerzbank και το Gallileo πουλήθηκε — πρώτα σε νοτιοκορεάτες επενδυτές το 2013 και στη συνέχεια στην CapitaLand για 356 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, η Commerzbank διατήρησε μια μακροχρόνια μίσθωση, δίνοντας δωρεάν το θέατρο και καλύπτοντας το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και άλλα έξοδα. Ωστόσο, τώρα που η τράπεζα λέει ότι δεν χρειάζεται πλέον τον χώρο γραφείων, η CapitaLand θέλει να ξεκινήσει ανακαινίσεις σε ένα άδειο κτίριο και το θέατρο -του οποίου η μίσθωση έληξε πέρυσι- λέει ότι δεν πρέπει να μετακομίσει.

Η κυβέρνηση στο Βερολίνο είναι «πολύ απογοητευμένη» από την πρόσφατη κλιμάκωση, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και προέτρεψε την CapitaLand να ξεκινήσει συνομιλίες για τη διασφάλιση του μέλλοντος του θεάτρου. Ο Μπόρις Ράιν, ο πρωθυπουργός της Έσσης, του γερμανικού κρατιδίου που βρίσκεται η Φρανκφούρτη, θα απευθυνθεί στην CapitaLand για να «εξηγήσει τη σημασία του αγγλικού θεάτρου της Φρανκφούρτης». «Θα ήταν σκάνδαλο αν ένα τόσο φανταστικό σημείο πολιτισμού στην καρδιά της Φρανκφούρτης έκλεινε λόγω εταιρικής απληστίας», δήλωσε ο καλλιτεχνικός και εκτελεστικός διευθυντής του θεάτρου Daniel Nicolai, προσθέτοντας ότι ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να καταλάβει «ότι θα έχει τακτοποιήσει την εταιρική κοινωνική ευθύνη εάν τους φερθεί καλά».

Η πρόεδρος του θεάτρου Christine Graeff, πρώην επικεφαλής επικοινωνίας στην ΕΚΤ, είπε ότι είναι «ουσιώδες για μια διεθνή πόλη όπως η Φρανκφούρτη».

Αψηφούν τις δεσμεύσεις

Η οργή τροφοδοτείται από την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στη Γερμανία ότι η Commerzbank και η CapitaLand αψηφούν τις δεσμεύσεις που ο πρώτος ιδιοκτήτης του συγκροτήματος γραφείων έδωσε στην πόλη της Φρανκφούρτης πριν από περίπου 25 χρόνια. «Οι πολεοδόμοι δεν ήθελαν να έχουν μόνο πύργους γραφείων, αλλά έψαχναν τρόπους να δώσουν ζωή στην τραπεζική περιοχή», είπε ο δικηγόρος και μέλος του θεατρικού συμβουλίου Steffen Paulmann.

Η πολεοδομική άδεια δόθηκε με την προϋπόθεση ότι το υπόγειο θα ήταν πάντα αφιερωμένο σε πολιτιστικό σκοπό, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση. Αυτός ο περιορισμός ήταν ακόμα μέρος του νομικά δεσμευτικού σχεδίου χρήσης γης και ίσχυε για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη, πρόσθεσε.

Η Ina Hartwig, υπεύθυνη για τον πολιτισμό της πόλης της Φρανκφούρτης, είπε ότι η πόλη πίστευε ότι «η σύμβαση που υπεγράφη από την Dresdner Bank το 1999 εξακολουθεί να ισχύει», υποστηρίζοντας ότι η Commerzbank ήταν υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα παρέχουν χώρο για το θέατρο.

Από την πλευρά της η Commerzbank λέει ότι δεν βλέπει καμία νομική υποχρέωση να παρέχει χώρο για το θέατρο στο διηνεκές και ότι προειδοποίησε τη φιλανθρωπική οργάνωση πριν από οκτώ χρόνια ότι θα έπρεπε να μετακομίσει όταν το κτίριο παραδοθεί στην CapitaLand.

Η τράπεζα, η οποία όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξε το θέατρο με 10 εκατ. ευρώ, λέει ότι «λυπάται πολύ για την τρέχουσα εξέλιξη» και τόνισε ότι «έχει κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να διασφαλίσει ότι το θέατρο μπορεί να παραμείνει στο κτίριο Gallileo». Υποστηρίζει ότι απαιτείται νομικά η έξωση του θεάτρου εάν δεν απομακρυνθεί οικειοθελώς, καθώς η CapitaLand επιμένει να αναλάβει την κυριότητα ενός εντελώς εκκενωμένου χώρου.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου στους FT, η CapitaLand υπογράμμισε ότι είναι «ανοιχτή να εξερευνήσει επιλογές για το Gallileo» και ότι κατανοεί τη σημασία του «ως εμπορικό και πολιτιστικό ορόσημο στην καρδιά του κέντρου της πόλης». Το ταμείο πρόσθεσε ότι δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις αρχές της πόλης για να σχεδιάσει μια αναβάθμιση στο Gallileo».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση