Η Deutsche Bank ενημέρωσε τους πελάτες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί πλήρη πρόσβαση σε ρωσικές μετοχές που τους ανήκουν, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι επενδυτές για την ανάκτηση επενδύσεων σε ρωσικές εταιρείες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε σε σημείωμά της με ημερομηνία 9 Ιουνίου, ότι αποκάλυψε ένα «έλλειμμα» σε μετοχές που καλύπτουν τα αποδεικτικά καταθέσεων (depositary receipts – DRs) που είχε εκδώσει η τράπεζα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι μετοχές διακρατούνται στη Ρωσία από διαφορετική τράπεζα θεματοφύλακα.

Στην εγκύκλιό της, η Deutsche αποδίδει το έλλειμμα αυτό στην απόφαση της Μόσχας να επιτρέψει στους επενδυτές να μετατρέψουν ορισμένα από τα DR σε τοπικές μετοχές. Η μετατροπή πραγματοποιήθηκε χωρίς την «εμπλοκή ή επίβλεψη» της γερμανικής τράπεζας και η Deutsche Bank δεν μπόρεσε να συμβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας με τις αποδείξεις του θεματοφύλακα.

Είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που ενημερώνει επίσημα τους κατόχους DRs ότι ενδέχεται να μην αποκτήσουν την κυριότητα όλων ακριβώς των μετοχών που δικαιούνται, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που συμβουλεύουν τους επενδυτές που συνεχίζουν να κατέχουν ρωσικά DR.

Τα DR είναι πιστοποιητικά που εκδίδονται από μια τράπεζα και αντιπροσωπεύουν μετοχές ξένης εταιρείας που διαπραγματεύεται σε τοπικό χρηματιστήριο. Η ανταλλαγή DR για μετοχές της ρωσικής εταιρείας είναι ένα πρώτο βήμα προς μια προσπάθεια ανάκτησης των χρημάτων τους.

Οι μετοχές που επηρεάζονται περιλαμβάνουν αυτές της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, της κατασκευαστικής εταιρείας LSR Group, της εταιρείας εξόρυξης και χάλυβα Mechel και της Novolipetsk Steel.

Οι δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν παγιδεύσει περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν πολίτες και εταιρείες και στις δύο πλευρές.

Ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών, από μικρά hedge funds έως μεγάλους παγκόσμιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, εξακολουθούν να κατέχουν αποδείξεις από θεματοφύλακες, ανέφεραν πηγές επενδυτών.

Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν μηδενίσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να τρέφουν ελπίδες για ανάκτηση της αξίας τους στο μέλλον.

«Πλήρες χάος»

Δικηγόροι και άλλοι σύμβουλοι έχουν περιγράψει τη διαδικασία μετατροπής ως «απόλυτο χάος».

«Σε κάποιο βαθμό, αυτό οδήγησε σε διπλή καταμέτρηση, επειδή, χωρίς συμφιλίωση μεταξύ της Ρωσίας και των ξένων τραπεζών, ένας επενδυτής θα μπορούσε να πάρει ρωσικές μετοχές και να εξακολουθεί να διατηρεί τα DR στην ξένη τράπεζα», δήλωσε ο Γκριγκόρι Μαρινίτεφ, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Morgan Lewis. .

Η Deutsche Bank επιτρέπει τώρα στους επενδυτές να ανταλλάξουν DR για μετοχές στο πλαίσιο των σχεδίων της για έξοδο από όλες τις δραστηριότητες της Ρωσίας, είπε μια πηγή.

Η τράπεζα αποφάσισε επίσης ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερη θέση εάν μπορούσαν να μετατρέψουν τα DR τους τουλάχιστον εν μέρει, πρόσθεσε αυτό το άτομο.

Σύμφωνα με την Clearstream, η JPMorgan & Chase, η Citigroup και η BNY Mellon λειτουργούν ως τράπεζες θεματοφύλακες για τα περισσότερα προγράμματα.

Και οι τρεις τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν είχαν εντοπίσει επίσης ελλείψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή