Μπορεί οι τουρίστες να ψηφίζουν φέτος «δαγκωτό» Ελλάδα, πλην όμως, το »πορτοφόλι» των ξένων είναι συγκρατημένο – δεδομένου πως τα ταξιδιωτικά πακέτα προς τους ελληνικούς προορισμούς είναι ακριβότερα.

Από την μία πλευρά η Ελλάδα κρατάει τα σκήπτρα της ζήτησης στον χώρο βραχυχρόνιων μισθώσεων-τύπου Airbnb-ενώ από την άλλη η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου είναι μειωμένη κατά 9,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Απρίλιο  η μέση δαπάνη ανά ταξίδι σημείωσε πτώση κατά 8,4%.

Συναγερμός στον τουρισμό: Οι 3 νάρκες απειλούν τη φετινή σεζόν

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φέτος ο μέσος τουρίστας μένει λιγότερα βράδια σε ένα προορισμό και ξοδεύει λιγότερα χρήματα.

Η έκρηξη για Airbnb

Την πρωτιά κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που η τρέχουσα ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και υπερβαίνει αντίστοιχα και την προσφορά, τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA.

H αύξηση της ζήτησης τον Μάιο στη χώρα μας ήταν πέντε φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων την ίδια περίοδο, με τη Γαλλία να έπεται με τριπλάσια άνοδο της ζήτησης σε σχέση με την άνοδο της προσφοράς τo 2019.

Σε καλά επίπεδα από άποψη πληροτήτων κινήθηκαν και βασικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, με την ζήτηση να παρατηρείται κατά 20-35% υψηλότερα από το 2019.

Οι προοπτικές παραμένουν ευοίωνες και για την συνέχεια με την ζήτηση για τους επόμενους έξι μήνες να διατηρεί τη ανοδική της πορεία.

Η Ελλάδα διατηρεί και πάλι την δυναμική της με την αύξηση των προκρατήσεων να διαμορφώνεται στο +21% σε σχέση με πέρυσι.

Παρότι μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι το υψηλότερο μεταξύ των εξεταζόμενων ευρωπαϊκών κρατών, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα ποσοστά σε Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία και Αυστρία διαμορφώνονται σε 40%, 43%, 33% και 32%, είναι η μεγαλύτερη θετική μεταβολή μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, αφού η Γαλλία και η Κροατία και η Πορτογαλία καταγράφουν αύξηση 16%, η Ισπανία κινείται στο συν 13% και η Ιταλία σημειώνει άνοδο 19% σε σχέση με πέρυσι.

Κατρακυλούν… τα έσοδα

Το μεγάλο στοίχημα για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι να ξεπεράσει τα ρεκόρ του 2019 της χρόνιας πριν την πανδημία.

Ωστόσο, παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της σεζόν, καθώς οι μήνες Μάιος και Ιούνιος ήταν υποτονικοί από πλευράς εσόδων.

Ήδη έχουν αρχίσει και να διατυπώνονται οι πρώτες απαισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά την επίτευξη του στόχου των νέων ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.

Οι υψηλές τιμές, τα ακριβότερα τουριστικά πακέτα, οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος, η μείωση της όρεξης για ταξίδια, και ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, θεωρούνται αιτίες αυτής της αλλαγής πλεύσης του τουριστικού ρεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών