Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και του παράλληλου μηχανογραφικού  αποτελεί την επόμενη δοκιμασία για τους μαθητές. Το αντικείμενο των σπουδών είναι αναγκαίο να επιλέγεται με σύνεση και με αυτογνωσία. Πρόκειται για μια απόφαση που δεν πρέπεινα είναι παρορμητική αλλά να υπηρετεί από μακροπρόθεσμους στόχους και ρεαλιστικά οράματα.

Σημαντικό ρόλο στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα διαδραματίσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή (ΕΒΕ) και ο τρόπος υπολογισμού των μορίων. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτελεί την ελάχιστη μέση βαθμολογία που πρέπει να έχει ένας μαθητής, ώστε να δηλώσει μία σχολή στο μηχανογραφικό του δελτίο. Παράλληλα κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ορίζει, πλέον, τους συντελεστές βαρύτητας στα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα ανά επιστημονικό  πεδίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε υποψήφιος να έχει διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα.

Ο υποψήφιος πρέπει  να ακολουθήσει μία σειρά από βήματα προκειμένου να κάνει τις επιθυμητές επιλογές για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Με την επιλογή σπουδών, σκόπιμο είναι να εξετάσει τις επαγγελματικές προοπτικές που συνδέονται με αυτή αλλά και άλλους σημαντικούς παράγοντες .Οι επιλογές που δίνονται στους υποψηφίους είναι αρκετές και μεπλήθος επαγγελματικών διεξόδων, ενώ ένας σημαντικός αριθμός τμημάτων χαρακτηρίζονται ως περιζήτητα αφού είναι επιθυμητά από  μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων.

Πανελλαδικές 2023: Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν οι βάσεις – Σε ποιες αναμένεται πτώση

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όλοι οι μαθητές πρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες και να ενημερωθούν για τα τμήματα , στα οποία μπορούν να εισαχθούν μελετώντας τα προγράμματα σπουδών.

Κορυφαίο ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων , για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν οι κλίσεις και οι προτιμήσεις τους. Το αντικείμενο σπουδών πρέπει να επιλέγεται με βάση τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου. Μπροστά στην μεγάλη απόφαση της επιλογής σπουδών, ο νέος πρέπει να προσπαθήσει να δει τον εαυτό του μελλοντικά.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά τμήματα πρέπει να αποτελέσουν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στις αποφάσεις τους, αφού θα ορίσουν σε σημαντικό βαθμό τους επαγγελματικούς χώρους που μπορεί να δραστηριοποιηθεί μελλοντικά ένας εργαζόμενος.

Οι προοπτικές επαγγελμάτων και οι τάσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν κομβικό παράγοντα που πρέπει να τεθεί στη γνώση των μαθητών. Οι επιδόσεις των υποψηφίων θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και να συνεκτιμηθούν μαζί με κάποιους οικογενειακούς και οικονομικούς παράγοντες,όπως την επιλογή πόλης ή  τη δυνατότητα μετεγγραφής.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν πως τα μόρια εισαγωγής ενός τμήματος δεν φανερώνουν την ποιότητα σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές, ενώ ησειρά αρίθμησης πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Κρίνεται σκόπιμο να επιλέγονται όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές, να μην υπάρχει μεταστροφή τηςκρίσης των υποψηφίων από τις προβλέψεις και τις επιλογές των άλλων, ενώ δεν χρειάζεται βιασύνη για τηνοριστικοποίηση του μηχανογραφικού.

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσων νέων επιτύχουν βαθμολογικά και επιθυμούν να συνεχίσουν  τις σπουδές τους, αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη μελλοντική πορεία στην καριέρα και τη ζωή τους.

Χρήσιμο κρίνεται να συμπληρωθεί με ανάλογο τρόπο και το παράλληλο μηχανογραφικό, το οποίο εξασφαλίζει μία θέση στους υποψηφίους για τα Δημόσια ΙΕΚ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία όσοι δεν συμπληρώσουν τον κατάλληλο αριθμό μορίων ή δεν επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να φοιτήσουν σε Δημόσιο ΙΕΚ , το οποίο θα τους βοηθήσει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ως σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και ως εκπαιδευτικοί καλούμαστε να βοηθήσουμε τους μαθητές και τους νέους προκειμένου να κάνουν τη σωστή επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Οι νέοι μέσω της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου κάνουν το πρώτο βήμα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν πως η διαδρομή στον επαγγελματικό στίβο αποτελεί μία εξελικτική διαδικασία, η οποία στηρίζεται στην σωστή επιλογή σπουδών σε συνδυασμό με την  διά βίου εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων και ανθρώπινων ικανοτήτων σε όλη την επαγγελματική τους πορεία

Δεν υπάρχει η αποτυχία ή η επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά η σωστή και έξυπνη συμπλήρωση μηχανογραφικού!

Λέλες Θανάσης 

Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων